lördag 9 december 2017

2008 Vintage Palmer & Co

Palmer & CO är ett stort kooperativ med fler hundra odlare som tillsammans äger 450 ha vinodlingar. Ursprungligen startades vinfirman av sju odlare 1947.
Odlingarna består av druvorna chardonnay 50%, pinot noir 40% och pinot meunier 10%. Den exakta mixen varierar från årgång till årgång. Till en Millesime används bara druvor från Grand Cru och Premier Cru lägen i Montagne de Reims. Brut Millésime har blivit lite av Vintankars favorit av Palmer&Co  olika champagner. Genom att klicka på resp årtal kan du läsa vad vi tyckt om resp år: 199620002002 och 2005. Årgång 2008 drack vi i början på året, då tyckte vi så här.


Till Brut Millésime 2008 har det använts 50% vardera av Chardonnay och Pinot Noir.
Den har legat drygt sex år på sin jästfällning innan den degorgerades.


Detta är en kolossal god champagne. Årgång 2008 utstrålar fortfarande en hel del ungdomlighet och är långt ifrån  att börja få mognadstoner. Jag tycker inte det hänt så mycket sedan mars då jag senast drack den. Precis som så många andra 2008:or är den alldeles utsökt.

Doften domineras av grön/gula äpplen och citrus. Bakom detta skymtar vi finstämda toner snäckskal, steniga mineraler, brioche och lite nötter. Rakt igenom väldigt frisk och fräsch.
I gommen är det en sprudlande friskhet parad med ungdomlig liten busenhet. Smaken av gröna äpplen av typen Granny Smith är det första som dyker upp. Visserligen finns den tonen med hela tiden, men blir allt mer nertonad till förmån för citrus (lime, mandarin), steniga och kalkiga mineraler, mariekex och mandlar ju längre tid vi har den i våra glas. I eftersmaken får vi lite tropisk frukt, gula stenfrukter, hasselnötter och blodgrape. Genomgående finns en stor och angenäm syra. Det här är ju bara så gott. Vi är ganska säkra på att det finns en hel del utveckling de närmaste åren. Men vem bryr sig när Vintage 2008 är så här god!!

Betyg 4+

2008:orna verkar vara slut på "Bolaget", men årgång 2009 finns till priset 349 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar