onsdag 13 mars 2019

Langhe Nebbiolo, Dolcetto, och Barbera från Elio Sandri och Cascina Disa

Bristly Wines är en importör med en förmåga att snoka upp spännande viner i framförallt Italien och Frankrike. Flera av de viner de importerar har vi köpt årgång efter årgång. För snart tre år sedan var det viner från Elio Sandri som vi fick mail om. Det första blogginlägget kan du läsa här.

Producent är Cascina Disa, bakom den står idag Elio Sandri . Vi befinner oss i utkanten av Monforte d´Alba i Perno-området. Det här är historisk mark, här har det gjorts vin i flera sekler. På 1400-talet låg här ett kloster som bl a ägnade sig åt vinframställning.
1965 köptes egendomen av Elios pappa, sedan 2000 är det Elio som ansvarar för verksamheten. Vingården är på ca 7 ha. Han arbetar med stora gamla ekfat, en naturlig jäsningsprocess, bekämpningsmedel är bannlysta istället slås gräset mellan rankorna två ggr per år. Det är m a o bra nära det vi kallar organisk odling. Han är inte intresserad av att få verksamheten certifierad.
Idag gör han en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Nebbiolo, en Langhe Rosso och en Barolo (Riserva).


2015 Langhe Nebbiolo
Vinet är så klart gjort uteslutande på druvan Nebbiolo. Druvorna till Langhe Nebbiolovinet kommer från Baroloklassificerade vingårdar som Elio Sandri själv anser har för dålig solexponering för att nå upp till de mycket höga krav han ställer på sin Barolo. 

Druvorna kommer från vinstockar som är dryga 30 år gamla och från en vingård, Suri Disa, som ligger cirka 300 m över havet. Jäsningen har ägt rum på ståltankar genom naturlig jäst. Det har fått ligga till sig runt ett år på stora s k botti av kastanjeträ och några månader på flaska innan det ansetts redo för marknaden.

Det här är ett ungt vin med ännu inte fullt utvecklade smaker.
och som med all säkerhet kommer att utvecklas fint de närmaste åren. Med detta sagt så ska det ändå sägas att det är ett vin i fin harmoni och balans och som ger en riktigt trevlig vinupplevelse.
I den försiktiga doften hittar vi toner av läder, körsbär, nypon, sommarrosor och aningens, aningens vanilj.
I munnen är det hyfsat slankt, lite småstramt, bra syra och med tanniner som tar ett stadigt grepp i gommen. Visst finns här en tilltalande fruktsamling av körsbär, tranbär, nypon, röda vinbär och lite mörkare nyanser från skogsbär. Vi noterar även någon liten kryddighet förstärkt med steniga mineraler och unset sötlakrits.
Betyg 3++
Här finns en fin utvecklingspotential, som om något år kommer höja vinet flera snäpp.


2013 Dolcetto d´Alba
Av alla Dolcetto vi druckit är det här en av våra absoluta favoriter. Det blev en ögonblicklig förälskelse efter den allra första klunken i juni 2016. Den här Dolcetton kom först i en låda med fyra olika viner från Elio Sandri. Den hyllades av flera  f d bloggare, som numera endast huserar på instagram. Den har sedan kommit i beställningssortimentet, där den kan köpas för 146 kr flaskan, men du måste köpa minst sex flaskor. Idag är det årgång 2016 som gäller på SB. Jag ser att det nu verkar slutsålt.
Det kan så klart bjuda på ett visst motstånd att köpa sex flaskor om en inte provsmakat det. Några vinvänner har ju en så slår en ihop sig med två andra kamrater så blir det ju bara två flaskor per person. Det här vinet är inte bara fasligt gott utan också väldigt användbart till en mängd olika rätter i den svenska husmanskosten.

Druvorna växer på vinrankor som planterades 1977 i Perno-området. Vinifiering på ståltank.

Det här är ett helt underbart vin. Jag vidhåller att det är min favorit bland alla de viner gjorda på druvan Dolcetto som jag druckit. Precis lika enastående god idag som den var i juni 2016, då jag smakade den första gången. Den är i en strålande drickfas och känslan är att den kommer så förbli i flera år till. Den är sedan länge slutsåld på "Bolaget". Ja faktiskt verka alla Elio Sandris viner vara slutsålda, så när nya viner släpps gäller det att vara på tårna.
Doften börjar med läder och lite jord, men går snabbt över i en ren och skär bärig frukt med såväl ljusa som lite mörkare bär. Visst små nyanser av örter och stendamm finns.
Friskheten, slankheten och den "rena" frukten tillsammans med balansen i doft och smak är det som vi fallit för. En blandning av mörka och röda bär som är nästan törstsläckande tillsammans med den läckra syran och de finstämda tanninerna. Så gott.
Betyg 4


2015 Barbera d´Alba
Druvorna kommer från vinrankor som är bortåt 60-70 år gamla och planterade på en jordplätt i bästa nebbiolo-läge. Det är en lågavkastande barberaklon med små smakrika druvor.
Vinifiering startar med en lång maceration på ståltank, där också jäsningen äger medelst naturlig jäst. Vinet får ligga till sig i åtta månader på stora botti av slavonsk ek och därefter ca 6 månader på flaska innan det har ansetts moget för marknaden.
I Sverige har den här Barberan endast sålt som en del i en låda om tre olika viner från Elio Sandri.

Jag tycker att den är lite sluten och bjuder inte riktigt upp. Visst kan en ana sig till att här finns en massa dofter och smaker, men dom vill inte riktigt bjussa på sig. Det som vi ändå kan känna känns väldigt lovande och om ett par tre år så kan det här nog ha blommat ut till en riktig skönhet.

I den diskreta doften hittas lite läder, blåa plommon, mörka bär och unset vanilj.
Smaken är aningens tydligare, men ändå väldigt försiktig. . Mörk frukt, lite örter, kakao, lite smörkola och aningens vanilj. Vinet är ganska så friskt och med tanniner som smånafsar i gommen

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar