torsdag 7 mars 2019

Vilmart & Cie Grande Réserve

Den gångna helgen behövdes lite godsaker för att lyfta humöret efter sviterna av en ihållande förkylning. Champagne funkar alldeles utmärkt i dylika situationer. En producent som jag håller högt är Vilmart. Det är sällan eller snarare aldrig som deras champagner dyker upp på "Bolaget" utan det är Franska Vinlistan som blivit min leverantör.

Vilmart & Cie grundades 1890 i Rilly-la-Montagne någon mil söder om Reims. Dom är fortfarande ett familjeföretag med femte generationen i ledningen. Årsproduktionen ligger runt 110 000 flaskor. Odlingarna sker efter biodynamiska principer utan att vara certifierade.
Enligt deras hemsida tillverkar dom sex varianter av champagne: Grand Réserve, Grand Cellier, Cuvée Rubis, Grand Cellier d´Or Millésime, Coeur de Cuvée Milleéime.

Vi har tidigare druckit och skrivit om deras Grand Réserve Magnum inköpt 2010 som var fantastisk. Riktigt bra var också den lite enklare Grand Cellier och alldeles strålande den mer eleganta Grand Cellier d´Or 2008. Deras toppvin Coeur de Cuvée 2008 var helt enastående och Cuvèe Rubis  drack vi för något år sedan. 

Det var ett tag sedan, men nu är det dags att återuppta bekantskapen med Grand Réserve.

Den är gjord på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay som vuxit på vinstockar som är mer än 30 år gamla. Den består alltid av tre årgångar. Den har fått mogna i 10 månader på stora ekfat. Vår flaska degorgerades i juni 2017 med en dosage på 9 g/liter.


En härlig frisk doft med gul/gröna äpplen, lite citrus, rostat bröd, brynt smör, vitpeppar och en hygglig dos krossad granit. Det finns också någon vag ton av smultron i bakgrunden.

I munnen är det först smaken av röd citrus (blodapelsin, mandariner) som tar vår uppmärksamhet, men strax därpå fångas vi av den lättsamma tonen av äpplen/päron/lime/gula stenfrukter. Friskt så klart med en härlig syra och fin mousse. Lite sekundära aromer får vi efterhand: mariekex, brioche, aningens kryddor och sedan ett fint avslut som dröjer sig kvar i munnen, där framförallt de kritiga och steniga mineralerna pockar på uppmärksamhet, men också en liten läcker ton av persika och unset honung.
Betyg4+
En enastående champagne som fortfarande känns ung och som säkert kommer utvecklas ytterligare
Köpt via Franska Vinlistan för 435 kr flaskan. Den såldes endast i kartong om 6 flaskor, men med några goda vänners hjälp så hamnade 2 fl hos Vintankar. Jag kan verkligen rekommendera att höra efter i sin bekantskapskrets om att gå ihop och göra ett gemensamt köp.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar