tisdag 26 mars 2019

2009 Caselle, Riserva Aglianico del Vulture från D´Angelo

Härom veckan åt vi hemgjorda vildsvinskorvar. Fantastiskt goda. Ur källaren plockade vi fram ett vin på en druva som vi inte dricker så ofta Aglianico. Det visade sig vara en perfekt kombination.

Producent är D´Angelo. Vi befinner oss i södra Italien i regionen Basilicata i vinområdet Aglianico del Vulture. Området fick sin DOC status 1971 och även DOCG status 2011.
D´Angelo är den ledande producenten i kommunen Rionero in Vulture. Firman startades på 1930-talet och man äger 40 ha egna vinmarker och förfogar över ytterligare 30 ha genom kontrakterade vinodlare.
Det här vinet är gjort på Aglianico till 100%. En druva som mognar sent och skördas i slutet på oktober Vinet har fått ligga till sig i knappt två år på stora ekfat.

Vad vi tyckte om årgång 2004 kan du läsa här.

Det doftar av mörka körsbär, lite örter och kryddor, regnvåt jord, aningens läder, någon liten floral ton samt krossad sten. På det hela en angenäm doft och småkomplex doft.

I munnen är det ett vin meden hel del kraft i frukten: mörka, syrliga körsbär, skogsbär och  slånbär allt med en solvarm ton. Några nävar örter och kryddor noteras, men underordnad frukten. En komplex mineralaktig ton av såväl krita och sten som lätt vulkanisk.
I eftersmaken dyker det upp lite torkad frukt, lakrits, mörk bitter choklad och ännu mera mörka körsbär som fått en lätt anstrykning av lite sötare bär. Rakt igenom en ordentligt syra och stadiga tanniner. Tidens tand har dock slipat av hörnen och kanter så att idag känns tanninerna i det närmaste mjuka.

Ett vin i ett perfekt skick just nu. 2009:an är riktigt bra och jag tror inte den utvecklas så mycket mer. Å andra sidan kommer den säkert hålla sig så här bra i flera år till.

Det är inget sitta-och-smutta-på vin. Lite smakrika kötträtter, gärna vilt, är min rekommendation. Våra vildsvinskorvar var helt perfekta.
Betyg 4
Vinet verkar inte finnas på "Bolaget". Min flaska är köpt för ett par år sedan i Danmark för 170 DKK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar