onsdag 20 mars 2019

Solessence Rosé, JM Sélèque

Månadens vin på forumet finewines.se är en roséchampagne. Ni som följer bloggen vet att jag ganska ofta deltar i dessa vinprovningar. Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar samt lägger en röst i omröstningen.
2008 tog Jean-Marc Sélèque över familjevineriet. Vingårdarna är utspridda i olika byar i Cote de Blancs och Vallée de la Marne Pierry (1.9ha), Moussy (1.5ha), Epernay, (1.1ha), Vertus (1ha), Boursault (1ha), Mardeuil (0.7ha) and Dizy (0.3ha), totalt 7,5 hektar. Nyligen färdigstäddes det nya vineriet i Pierry alldeles utanför Epernay.

Arbetet i vingårdarna sker helt ekologiskt och med biodynamiska inslag bl a så plöjs det med hjälp av hästar. Någon certifiering är gan inte intressera av. Champagnerna vinifieras och lagras till 70% i ståltankar och 30% på ekfat. Årsproduktionen ligger på cirka 70 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer.

Solessence Brut Rosé
Den är gjord på Chardonnay (45%), Pinot Meunier (40%) och Pinot Noir (15%). Basårgång verkar vara 2016. Druvorna kommer från sju olika byar och varje vingårdslott vinifieras för sig. För just det här vinet har jäsningen ägt rum på ståltankar till 90% och resterande 10 på ekfat. Runt 40 % är s k reservvin. Det är dessutom tillsatt 10% av deras Infusion Meunier (roséchampagne) samt 5% av Red Coteaux Champenois (ett stilla pinot noir-vin).
Degorgering i juli 2018, vilket betyder att det legat drygt 18 månader på sin jästfällning. Det görs runt 4 500 flaskor.

Det här är ett riktigt trevligt vin. Gott, charmigt och med en hel del karaktär. Friskheten finns där både i doft och smak. Bubblor en masse och en fin mousse.
I doften massor av blodgrape, röda bär, musselskal, någon liten örtighet, rostade nötter och röda äpplen.
I gommen är det grapefrukten som tillsammans med de röda bären (smultron, hallon, tranbär) som helt dominerar intrycken. Efter en lång stund och med stigande temperatur dyker det upp lite krita, örter, gul/röda äpplen och någon tropisk frukt.
En mycket välbalanserad champagne som gjord för att vara entrédryck vid sommarens tillställningar. Trevligt prissatt och jag kommer fylla på förrådet.
Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar