lördag 16 mars 2019

2005 Amarone, Mizzon

CL-fotbollen drar vidare. Alltid amarone som tillbehör. Förra veckan var så klart inget undantag.
Det blev Mizzon 2005 som fick följa oss under tisdagen och onsdagen. Mizzon har seglat lite under min radar, även om det är så att jag under 2015 drack en flaska av just årgång 2005. Hyllningen kan du läsa här.
Nu är det dags för vår sista flaska av Mizzon 2005.

Cantina Mizzon har en lång tradition av vinodling och vinframställning. Dom äger 5,5 ha som är spridda på tre områden: Quar, där också själva gården ligger (strax öster om San Pietro in Cariano), Cengia och Valgatara. Det är på vingården Tendone strax utanför Valgatara på sluttningarna av berget Sant Urbano som druvorna till deras amarone och recioto växer. Vinstockarna har här en ålder som överstiger 60 år.

Deras amarone görs på 60% Corvina, 20% Rondinella, 10% Corvinone och 10% på andra typiska  Valpolicelladruvor. Druvorna torkas i ungefär 4 månader. Lagringstiden som producenten anger skiljer sig något från importörens uppgifter, men vinet får runt tre år på ekfat av varierande storlek, ett år på ståltank och ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.

En riktigt bra amarone som är helt på topp just nu. Den kommer säkert hålla ytterligare två /tre år på den här höga nivån, men du som har någon 2005:a får ändå rådet att öppna en flaska under 2019. Du får en verklig högtidsstund.


Vi möts av en intensiv och omfamnande doft, där den mörka frukten tillsammans med kryddor och torkad frukt spelar huvudrollen.
Smaken är stor med ett bra tryck i frukten. Här finns söta mörka körsbär, blåa plommon och en hel del sötaktiga skogsbär. Inslaget av torkad frukt är påtagligt och vi noterar fikon, dadlar, russin och katrinplommon. Lägg till lite kryddor och ett knippe medelhavsörter, som förhöjer smakintrycken. Eftersmaken är så lång att den varar en evighet, nåväl åtminstone så varar ett stort glas (knappt 20 cl) en hel fotbollsmatch. De söta mörka körsbären får här sällskap av mörk choklad och körsbärskärnor och mera torkade frukter. Sammetslena tanniner och en fin syra som skänker friskhet kompletterar bilden av ett magnifikt vin.
Betyg 4++
Hos "Bolaget" är det årgång 2009 som gäller till priset 499 kr. Jag provade den årgången vid ett tillfälle förra året och det är en lysande amarone. Den kan nog utvecklas lite till, så den som ligger på några flaskor behöver inte ha bråttom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar