fredag 22 mars 2019

2011 Campo Inferi, Brunelli

Förra veckan avgjordes de sista åttondelsmatcherna i CL-fotbollen. Skulle Juve kunna vända ett 0-2 underläge? Den 23 mars kommer Alberto Brunelli till Stockholm för att hålla en vinprovning. Valet av amarone blev enkelt. Det fick så klart bli en av Brunellos två riservor. Valet föll på Inferi från den alldeles utmärkta årgången 2011.
Juve vände matchen till seger tack vare portugisen Ronaldo. 2011 Inferi firade magiska framgångar i Vintankarhemmet.

Campo Inferi är gjord på druvorna Corvina (70%), Rondinella (25%) och Corvinone (5%). Druvorna kommer från en vingård med samma namn som vinet. Den är belägen 350 meter över havsytan.
En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats.
Druvorna torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.


Vi har provat ett flertal årgångar av Inferi och vi blir varje gång lika hänförda. Klicka på resp årtal så får du våra tankar om just den årgången: 2000 och 2009, 2010, 2011 och 2012.
Årgång 2011 har jag druckit vid några olika tillfällen och för var gång tycker jag den tagit steg mot en en absolut fulländning, kanske inte riktigt där ännu men det börjar närma sig.
Inferi är är precis lika magisk som vi vant oss vid att den ska vara
Doften är stor och intensiv. Ja det är rent av lustfyllt att sticka ner nosen i glaset och mötas av den mörka frukten, örterna, den torkade frukten och kakao.
Smaken är packad av mörk frukt från söta, mörka körsbär, skogsbär och blåa plommon. Här finns både kraft och elegans. Ett finstämt inslag av örter och kryddor. Lägg till lite torkad frukt i små väl avvägda portioner: fikon, dadlar, katrinplommon och lite russin. Allt förpackat med en bra friskhet. Och därtill mjuka lite lätt motståndsbjudande tanniner. Det hela avslutas med en formidabel eftersmak. De mörka bären och den torkade frukten har en viss sötma och matchas mot lite bittrare toner av högoktanig mörk choklad, krossade körsbärskärnor och aningens espressokaffe.
En helt enastående amarone, som är bra nära sin topp. Du som har några flaskor behöver inte ha bråttom. Inferi 2011 kommer att hålla den här nivån i flera år till.
Dessvärre verkar Inferi vara slutsåld på "Bolaget", men årgång 2013 lär vara på ingång. Min flaska är köpt för 44 euro+frakt och svensk alkoholskatt. Det blir bra nära en femhundring.
Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar