Vi fortsätter vår genomgång av viner på druvan Dolcetto. Den senaste tiden har vårt flöde på FB och Insta översvämmats av reklam för en budgetdolcetto, så klart måste vi testa den.
Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.
Jag hann 2024 med nedanstående viner:
- 2015 San Fereolo
2025 har jag fortsatt med dessa:
Du som vill veta lite om producenten Kan läsa det här blogginlägget.
Det här vinet är uteslutande gjort på druvan Dolcetto, som kommer från vinfält runt byarna Farigliano och Dogliani.
Jäsningen har ägt m på ståltankar. Skalmaceration och sedan en kortare tid på ståltankar innan vinet buteljeras.
Färgen går i en mörk, blålila nyans.
Doften inleder med lite läder och jord innan frukten tar över. Här finns också lite försiktiga toner av örter och någon krydda. På slutet kan vi också ana lite violer.
I gommen är det den mörka frukten som dominerar med mörka körsbär, blåa plommon, hallon, några tranbär och blåbär. Ingen stor omfamnande frukt utan mer försiktig och samtidigt tydlig. Ett trevligt inslag av örter och kryddor noteras. Snälla och lite inställsamma tanniner konstaterar vi. Syran ger vinet enn bra friskhet. Kanske lite kort i eftersmaken, där det tillkommer violer och aningens lakrits.
Vi faller inte riktigt för det här vinet. Vi tycker det känns lite tunt. Vi lägger gärna till dryga femtilappen för att få en lite kraftigare och smakrikare Dolcetto.
Med detta sagt så är det ändå ett helt OK vin för sina 129 kr som det kostar på SB.
Betyg 3



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar