Vi sippar på med vårt Dolcetto-projekt. Den här gången är det en Dolcetto från Massolino vi njutit av.
Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.
Utöver Nebbiolo odlar och producerar Massolino viner på druvorna Barbera, Dolcetto, Chardonnay och Moscato.
Druvorna skördades i slutet på september och krossades varsamt. Macerationen ägde rum tillsammans med skalen. Druvorna får sedan jäsa på rostfria ståltankar. Vinet får vila upp sig i några månader på en blandning av ståltankar och cementtankar innan det buteljeras.I munnen känns det som ett ungt vin och har en bra friskhet. Trots sin ungdomlighet tycker jag att det dricks väldigt bra redan nu. Här finns en fin ungdomlig frukt bestående av körsbär, hallon, tranbär, mosade lingon och lite nypon. Vi noterar också några finstämda toner av örter och kryddor. Bra syra och fogliga tanniner gör att vi får det där motståndet vi uppskattar. Medellång eftersmak och där får frukten sällskap både violer och rosor i små väl avvägda portioner.
En trevlig Dolcetto, som är drickklar redan nu och jag tror inte att den kommer utvecklas särdeles mycket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar