lördag 11 oktober 2025

2023 Dolcetto d´Alba från Massolino

Vi sippar på med vårt Dolcetto-projekt. Den här gången är det en Dolcetto från Massolino vi njutit av. 

Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.

Jag hann 2024 med nedanstående viner:

2025 har jag fortsatt med dessa:

Massolino är ett familjeföretag som grundades 1896 av Giovanni Massolino i Serralunga d’Alba i Piemonte. Serralunga är en liten pittoresk by 400 meter över havet med ca 500 invånare. Byn är belägen på en av regionen Langhes kullar mitt i hjärtat av Barolos produktionsområde. Giovanni Massolino var en ihärdig och företagsam man som i samband med att han startade sin vinfirma även var först med att introducera elektriskt ljus i byn. På 1930-talet började man att utöka sina odlingar och kom så småningom över riktiga pärlor till vingårdar: Margheria, Parafada och Vigna Rionda. Massolinos vingårdar ligger omgärdade av bergsryggar i en dalgång som skyddar från vind och storm och ger ro åt druvorna som behöver en lång mognadsperiod. Massolinos viner görs i traditionell stil med jäsning i låg temperatur och lagring på stora fat av Slovensk ek.

Utöver Nebbiolo odlar och producerar Massolino viner på druvorna Barbera, Dolcetto, Chardonnay och Moscato.

Druvorna skördades i slutet på september och krossades varsamt. Macerationen ägde rum tillsammans med skalen. Druvorna får sedan jäsa på rostfria ståltankar. Vinet får vila upp sig i några månader på en blandning av ståltankar och cementtankar innan det buteljeras.


Färgen går i en ljusare rubinröd nyans med några violetta stråk.

En ungdomlig och mycket frisk doft, som inleds med aningens jord och läder men där frukten ganska omgående tar befälet. En fin blandning av röda och lite mörka bär. Efterhand tillkommer nypon, örter, krossat grus och aningens rosor.

I munnen känns det som ett ungt vin och har en bra friskhet. Trots sin ungdomlighet tycker jag att det dricks väldigt bra redan nu. Här finns en fin ungdomlig frukt bestående av körsbär, hallon, tranbär, mosade lingon och lite nypon. Vi noterar också några finstämda toner av örter och kryddor. Bra syra och fogliga tanniner gör att vi får det där motståndet vi uppskattar. Medellång eftersmak och där får frukten sällskap både violer och rosor i små väl avvägda portioner.

En trevlig Dolcetto, som är drickklar redan nu och jag tror inte att den kommer utvecklas särdeles mycket.

Betyg 4.
På SB kostar den 189 kr, vilket måste anses anständigt för ett vin av den klassen.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar