tisdag 28 oktober 2025

2007 "Il fornetto" från Stefano Accordini.

 Den stora hajpen efter Amarone kan vi nog konstatera har minskat drastiskt. För oss amaronenördar innebär det väl egentligen bara att de nya årgångarna som lanseras är det lite lättare att få tag på.

När ska Amarone drickas. En fråga som jag ofta fått. Jag svarar som min gode vän Henrik Ungerth: "En regnig måndag eller tisdag är väl en utmärkt dag". Vi på JC Vintankar tycker också att det är en alldeles utmärkt dryck att njutas av under en fotbollsmatch i Champions League.

Tisdag i förra veckan hade vi på Västkusten heldagsregn. Det spelades CL-fotboll samma kväll. På kvällen öppnade vi en amarone från det översta elitskicktet. 

Henrik skriver i sin bok "Mina Favoriter": "Det är godare om man inte dricker det så ofta. Någon gång i veckan räcker bra". Det är väl bara att instämma i detta.

Stefano Accordini är en odlare som vi på Vintankar håller väldigt högt. Åtskilliga gånger har vi besökt dom och alltid blivit mycket väl bemötta. Ett litet längre blogginlägg blev det i maj 2015 efter ett besök hos Accordini med Club Amarone. Du kan läsa det här.

Vad vi tyckt om andra årgångar hittar du genom att klicka på resp årtal:  20042006, 20072010 och 2011

Druvmixen är 55% Corvina, 35% Corvinone och 10% Rondinella, som kommer från vinfältet "Il Fornetto" i närheten av staden Negrar. Druvorna får torka i 120 dagar. Vinet har fått ligga i 36 månader på nya barriquer av fransk ek.

Il Fornetto är den typen av amarone som behöver mogna åtskilliga år i källaren för att riktigt komma till sin rätt. Åtminstone tio år från skördedatum är ett riktmärke. Det växer sedan hela tiden. Kvällens flaska är det 18 år sedan druvorna skördades.

Vi dricker det under två dagar. Dag 1 häller vi upp två glas, som får stå och lufta sig ungefär en timma innan vi börjar njuta av det.
Någon kvart efter upphällningen börjar det sprida sig en ljuvlig doft av mörk frukt. Ju längre tid i glaset desto intensivare blir doften. Här finns också lite örter och kryddor, en del torkad frukt, kakao och aningens violer. 
En helt ljuvlig doft som det går att bara sniffa på länge.

I munnen är det en stor, komplex och rätt så kraftig smak, där den mörka frukten i form av söta, mörka körsbär, blåa plommon, björnbär, några hallon och aningens svarta vinbär dominerar. Det finns också en del finstämda toner av örter och kryddor, där särskilt svartpeppar gör sig gällande. Vi noterar också en del torkad frukt såsom katrinplommon, aningens fikon och dadlar. De sammetslena tanniner finns där och bjudet ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är lång ochformidabel med mera mörk frukt, aningens lakrits och unset vailj samt den lilla bitterheten från riktigt mörk choklad.

Dag 2 njuter vi av vinet rätt omgående efter att vi fyllt våra glas. Vi hittar inga påtagliga skillnader mellan dag 1 och dag 2. Möjligen känns vinet mer moget dag 2. 
Betyg 5 
Ett enastående vin idag och som vi tror kommer att hålla sig där i åtskilliga år framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar