För någon vecka sedan hade vi några "kulturdagar" i Stockholm. Vi såg Tosca på Folkoperan. En fantastisk föreställning. Dagen därpå vandrade vi ut till Waldemarsudde och utställningen med verk från Rackstadkolonin-"Stämningsmåleri, Konsthantverk&Design". Det fanns också en separat utställning av Christian Skredsvig. Den föll mig verkligen i smaken.
Vi hann också med Jon Fosses monolog "Så var det" på Stadsteatern framförd av Leif Andrée. Riktigt, riktigt bra. Fantastiskt skådespeleri.
Vi avslutade torsdagskvällen med ett återbesök på restaurang DoMa. Du kan läsa om vårt första besök för fyra år sedan här. DoMa har nyligen infört ett nytt koncept, där dom i matsalen har två olika menyer att välja på. Den "Klassiska" eller "Säsongen". Vi valde att njuta av deras "Sensommarmeny".
Vi startar med ett glas Champagne.
Det blev var sitt glas av Chartogne-Taillet och deras Sainte Anne. En alldeles ljuvlig dryck.
En klasssisk producent som varit aktiva i den lilla byn Merfy sedan 1683. Vår champagne "Sainte Anne" är gjord på 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir och Meunier 10%. Basåret är 2022, vilket betyder att ungefär 50% kommer från det året resten är s k reservvin som är från skördarna 2015-2020. Vinet buteljerades i januari 2023 och fick sedan ligga på sin jästfällning fram till januari 2025 då det degorgerades och fick en dosage på 2,5 gr.
Frisk och torr med inslag av gul/gröna äpplen, lite citrus, tropiska frukter, mandlar, brioche, ostronskal och på sluttampen kaprifol och unset honung. En stor elegans vilar över hela anrättningen. Jäkligt gott helt enkelt!
Servering nr 1
Vi serverades till champagnen en "Caviarstrut" gjord på svensk störrom med libbsticka och knipplök. Så gott!
Servering nr 2
"Jordärtskockskrisp" med Wrångebäcksost & lingon. De friska lingonen tillsammans med den underbara ostsmaken och den lilla sötman från jordärtskockorna blir en så läcker anrättning.
Vi serverades till detta ett svenskt vin.
2024 Pure Thora Vingård.
Långt ut på Bjärehalvön och inte så långt från Torekov ligger Thora Vingård. Den grundades 2014 av Heather och Johan Öberg. Den drivs efter ekologiska principer med biodynamiska inslag och omfattar idag 11 ha. Vinmakarparet Emma Berto och Romain Chichery bidrar med stor erfarenhet från biodynamisk vinmakning. Så klart odlas Solaris men även bl a Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Noir, Gamay.
Vi serveras årgång 2024 av Pure. Ett vin gjort till 100% på druvan Solaris. Druvorna skördas för hand, avstjälkas och pressas varsamt. Jäsningen sker med naturliga jäststammar på ståltankar, där det också får ligga till sig i ca 10 månader innan det buteljeras. Vinet är ofiltrerat.
Ett ungt och friskt vin, där vi i såväl doft som smak hittar inslag av citrus, lite äpplen och päron, fläderblommor, krusbär, nässlor, några steniga mineraler och en liten diskret ton från örter. Här finns en härlig syra och en mycket bra balans. Det är alltid roligt när svenska viner levererar och det gör verkligen det här vinet.
Servering nr 3.Bläckfisk med pepparot, äpple, sudachi & grädde. En spännande rätt med väldigt finstämda smaker.
2022 Chablis Domaine Tribut.
Et litet familjeföretag som äger 5 ha vinmarker. De ehåller till i byn Poinchy några km utanför byn Chablis.
En frisk och ungdomlig Chablis med gröna äpplen, fina citrustoner, viss nötighet, ostronskal och aningens krita. I eftersmaken noteras persika, någon tropisk frukt och aningens sälta.
Riktigt gott!!
Servering nr 4
Dumpling. Blåmussla, fänkål, agretti, krondill & havsbuljong
2016 Rüdesheimer Berg Schlossenberg Riesling Feinherb från Kloster Eberbach.
Kloster Eberbach har en anrik historia som kan spåras till 1100-talet. Vingårdarna är belägna utefter floden Rhen i det som kallas Rheingau. Totalt förfogar dom över 230 ha vinfält.
Just den här vingården, som druvorna till det här vinet kommer från, har en lutning på 70%.
Vi njuter av den här läckra rieslingen till serveringarna 4,5 och 6.
I doften finns en finstämd ton av petroleum, som tillsammans med gula stenfrukter, lite citurs, gröna äpplen, krossat grus och aningens honung utgör de främsta attributen.
Smaken är medelfyllig, frisk och vinet har en bra syra. Mycket från doften går igen i smaken. Äpplena känns mer gula. En fin citrussamling, persika, aprikoser, steniga mineraler och aningens honung. I avslutet finns både en finstämd sälta och aningens fruktsötma som visar på den stora komplexiteten i det här vinet. Elegans och balans utgör honnörsorden!
Servering nr 5.
Havskräfta & Kalvbräss med mandel pupurkål & sauce vin jaune.
En ljuvlig rätt som även imponerar på oss Västkustbor som mer eller mindre är uppvuxna på Västerhavets läckerheter.
Servering nr 6.
Tomatvatten med zucchini, tomat, gurka & verbena.
Här rensar och nollställer vi smaklökarna på ett underbart sätt.
Servering nr 7.
Hjort med kantarell, majs, gulbeta, svarta vinbär & hjortsky.
En magisk rätt där smakerna verkligen gifter sig med varandra och de olika delarna bidrar till en helhet som är ja faktiskt magisk.
2015 Côte-Rôtie från Stephane Ogier
Familjen Ogier har bott i Ampuis i Norra Rhône i sju generationer.
I slutet på 80-talet började de göra vin under egen etikett. Fram till dess hade de sålt hela sin skörd till stora negocianter i området.
Stéphane Ogier studerade vin i Beaune och efter examen blev han 1997 involverad i familjeföretaget. Under några år jobbade han tillsammans med sin far Michel och 2003 tog han helt över ansvaret för vinmakningen. Stéphane har mark i Côte-Rôtie, Condrieu och Vienne, men även en del i södra Rhône, där bland annat frukten till vinet Côtes-du-Rhône ”Les Temps est Venu” kommer ifrån.
Källa: Importörens hemsida.
Det här vinet är i huvudsak gjort på druvan Syrah, men det innehåller en slatt Viognier. Druvorna kommer från deras 5 ha stora vinfält runt Ampier, där jordmånen är granit och skiffer. Odlingarna är ekologiska. Ungefär hälften av druvklasarna avstjälkas. Jäsningen äger rum på ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig på 600-liter stora ekfat innan det buteljeras.
Färgen går i en mörk rubinröd nyans.
I doften hittar vi initialt lite läder och jord, men efter en kort stund i glasen känner vi mörk frukt, örter och kryddor, rått kött, järnfilspån och aningens violer.
I gommen är det inte längre ett ungt vin, men ändå inte fullmoget. Här finns en fin samling mörka bär på sin väg mot att bli mogna: mörka plommon, björnbär, blåbär och några svartavinbär. Vi noterar även lite vitpeppar, några örter, råbiff och i eftersmaken dyker det upp lite violer och lakrits.
Det finns en trevvlig och bra syra. Tanninerna finns där, men kanterna har slipats av och nu nafsar dom endast i munhålan.
Inte så ofta som vi dricker vin från norra Rhone. En kan fråga sig varför när det smakar så här gott. Ett perfekt vin till vilt!
Servering nr 8.
Ängsyra sorbet med Svartvinbärsbladsgranité.
Servering nr 9.

Smultronmaräng med kalvdans, jordgubbe, gatkamomill & Josefinkaka
Vi dricker till desserten en Beerensauslese från producenten Kracher i Burgenland. Vinet är till hundraprocent gjort på den röda druvan Zweigelt, där ca 60-70% av druvorna är botrytisangripna innan de vinifieras. Det har fått vila runt 12 månader på begagnade barriquer av ek innan det tappades på flaska.
Färgen går i en ljusröd nyans.
Doften har en mycket tydlig arom av mogna jordgubbar, men här finns också toner av körsbär.
I gommen återkommer söta, mogna, mosade jordgubbar. Förstärkta med syrligheten av röda vinbär och syrliga körsbär. Ett helt ljuvligt dessertvin, som sitter som en smäck till vår fantastiska dessert.
Vi var ju här i våras och då avslutades måltiden med en fyrling madeira (
vilket du kan läsa om här). Vår hänförelse över detta minns vår sommelier, så då får vi ett glas i år också. Den här gången var det en lite yngre (2014) från Cossart Gordon Bual Colheita. Härlig friskhet och torkad frukt, muscovadosocker, lite nötter och apelsin zest. Gott!
Godisbricka
Det hela avslutas med en Godisbricka med kola, praliner och några läckra kakor. Vi avstår kaffe, men tackar inte nej till ett glas Macvin du Jura från Domaine de La Tournelle.
Mogen chardonnay juice som blandas med en marc som destillerats på den egna vingården och sedan legat 6 år på ekfat. Själva blandning får ligga mellan 24-36 månader på begagnade ekfat.
I doft och smak hittar vi gula lite bokna äpplen, rostade valnötter, gula russin, persika, någon tropisk frukt och lite sherrytoner. Det har en en fin syra som balanserar perfekt mot sötman i drycken.
Sammanfattning.
Ja som ni förstår av ovanstående beskrivningar hade vi en fantastisk kväll på DoMa. Det här var nog vårt 5:e besök. Vi har hyllat DoMa efter varje besök, men det här med matsalen och Menyn "Säsong" är ytterligare en uppväxling mot restaurangvärldens storheter.
Fantastisk mat med så eleganta smaker att vi har svårt hitta ord som rätt beskriver denna underbara matresa.
Vi valde deras Vinmeny. Jag kan ibland vara lite skeptisk mot vinmenyer, men hos DoMa fick vi full valuta. Oerhört trevliga och goda viner, som därtill var underbart matchade mot maten. Faktiskt också väl tilltagna mängder.
Servicen och personalen ska också berömmas. De gjorde det här till ett av våra bättre restaurangbesök!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar