måndag 20 november 2023

Beaujolais Nouveau 2023, Jean Foillard

Il est arrivé! Det glada tillropet dånar över vinvärlden den tredje torsdagen i november och betyder att årets Beaujolais Nouveau har anlänt till butikshyllorna. Detta är ett vin gjort på druvan Gamay.

Eftersom att druvorna skördas oftast i månadsskiftet september - oktober så var producenterna tvungna att ta fram en ny metod för att kunna sälja viner redan i mitten av november. Majoriteten av nouveau-viner görs med s.k. Kolsyrejäsning, Macération carbonique, eller en semi-kolsyrejäsning. Hela druvklasar placeras i stängda ståltankar, tyngden av de översta druvorna gör att druvorna i botten pressas sönder och jästen från skalen påbörjar en alkoholfermentering på juicen i botten. Koldioxiden som bildas av fermenteringen stiger i tanken och tränger igenom skalen på de hela druvorna som då genomgår en intracellulär jäsning, det vill säga att de jäser även fast de inte har blivit pressade och tillslut spricker de och den jästa musten rinner ner i tanken. Den här processen går snabbt, tar mindre än en vecka, och vinet blir lättsamt med lite tanniner och fruktiga aromer som påminner om godis, tänk dig körsbärsgodis och skumbanan. Ett simpelt vin som ska drickas direkt och gärna nedkylt. Det finns ingen komplexitet i vinet så leta inte efter kvalité, utan snarare efter kvantitet. 
Källa Stockholm Food hemsida

En sökning på Systembolagets hemsida ger 4 träffar. Årets Beaujolais Nouveau-viner ligger i prisspannet 99 -175 kr. På senare år har jag försökt komma över Jean Foillards tolkning. I år ligger den på 175 kr. Jag köpte precis som på tidigare år fyra flaskor. Den första flaskan dricks inköpskvällen dvs tredje torsdagen i november. Flaska nummer två dricks vanligtvis någon gång innan jul och de resterande två hamnar i källaren. 
Tanken med Beaujolais Nouveau är att vinet ska drickas tämligen omgående, men jag tycker att vinet växer och får lite mer karaktär med ett par års lagring. Jag har skrivit om detta i ett par blogginlägg bland annat här och här.

Jean Foillard odlar alla sina vinmarker ekologiskt och har gjort så sedan starten 1982. Inga tillsatser används under vinifikationen och vinerna buteljeras utan klarning eller filtrering. Totalt disponerar Foillard 15 ha. Merparten av odlingarna ligger på Côte du Py strax utanför byn Villiè-Morgon, men också ett  1 ha stort fält i Fleurie. De 4 ha som Foillard gör sin Noveau på kommer från vinstockar som är 40-60 år gamla och ligger utanför byn Villié-Morgon.

Ett mycket slankt, lättsamt och lättdrucket vin med en nästan liten yppig frukt. 
I doften hittar vi en hel drös röda bär förstärkta med lite kryddor och några örter. En viss blommighet (rosor) noteras liksom aningens lakrits. Så mycket av skumbanan märker inte vi.

I munnen möts vi av körsbär, mosade hallon, syrliga jordgubbar, lite lingon och tranbär. Lättsamt och nästan lite josigt. Aningens vitpeppar och några örter. En rätt så rejäl syra. Små nätta tanniner. På det hela väldigt lättdrucket och lättillgängligt.
Betyg 3++




4 kommentarer:

  1. Hej!
    Detta är en test, då någon funnit det svårt att lämna en kommentar

    SvaraRadera
  2. Trevligt när en vinkunnig uppskattar Beaujolais Nouveau!
    Vi själva drack en flaska Le Bistrotteur till diverse kallskuret med stor behållning.
    Liksom du sparar vi en flaska, i vårt fall till den första skinksmörgåsen i julhelgen. En utmärkt kombination!
    Det verkar vara lite fult att säga att man gillar Beaujolais Nouveau. Väldigt få vinskribenter har noterat vinet och Munskänkarna har inte sagt ett ord om det!
    Amerikanska Wine Spectator däremot skrev en lång artikel i torsdags och hade provat flera viner.
    Tack för trevigt vinskrivande!
    Per

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag uppskattar verkligen din kommentar och att du uppskattar mitt vinskrivande.
    Tack för tipset med BN till den första skinksmörgåsen inför julen. Det måste vi så klart prova!
    J-C

    SvaraRadera