tisdag 14 november 2023

2013 Le Serre Nuove dell´ Ornellaia

Bolgheri är en liten by i den västra delen av Toscana endast några mil från Medelhavet. I vinkretsar har den blivit känd för att det är där dom gör viner på franska druvor eller bordeauxblandningar om en så vill, som går under namnet supertoscaner. Här görs de båda ikonvinerna Ornellaia och Sassicaia.

1981 anlade Lodovico Antinori vingården Ornellaia. Det var ett projekt för att skapa en ny prestigefylld gård i den vackra och då nästan orörda delen i närheten av Toscanas kust som kallas Maremma. Redan från begynnelsen var det franska druvor som odlades. Egendomen omfattar idag runt 100 ha och består av ca 70 st individuella vingårdslotte belägna 5-12 km från kusten. Idag är familjen Frescobaldi en av huvudägarna.

Första vinet heter helt enkelt Ornellaia. Andra vinet är det vi dricker ikväll dvs Le Serre Nuove och tredje vinet är Le Volte. I deras portfölj finns också tre vita viner samt ytterligare ett rött.

Vi har tidigare hyllat årgångarn 2007200920102011 och 2012. Klicka på årtalet och du får våra tankar om just den årgången. Ikväll är det vår första flaska från 2013 som vi tar oss an. Varje årgång har sin unika mix av druvor. Årgång 2013 var blandningen Cabernet Sauvignon (36%), Merlot (32%), Cabernet Franc (20%) och Petit Verdot (12%). Druvorna kommer från deras lite yngre vinstockar.

Druvklasarna avstjälkas. Varje druvsort och varje vingårdslott vinifieras var för sig. Jäsningen äger rum på ståltankar. Det pumpas sedan över på franska barriquer (25% nya och 75% gamla), där det får vila i tolv månader. Det är först därefter de olika druvsorterna blandas till ett vin och det får sedan tillbringa ytterligare tre månader på dessa barriquer innan det är dags för buteljering.

Det har snart gått närmare tre år sedan vi senast drack årgång 2011. På bloggen skrev jag Ett vin som lämnat ungdomen bakom sig, men ännu inte gått in i något mognadsstadie.
Nu tre år senare har det börjat smyga sig fram en del mognadstoner. 

Doften börjar med höstlöv, läder och aningens jord, men rätt omgående är det den mörka lite mogna frukten som tar över. Lite örter, kryddor och aningens blyertspenna noterar vi också. En mycket angenäm doft.

Vi smakar och konstaterar att detta är ett sjutusan till vin. Komplexa smaker och väldigt elegant med en perfekt balans mellan smaker, syra och tanniner. Sagolikt gott helt enkelt.
Här finns en stor frukt som börjar få en del mognadstoner. Vi kan känna körsbär, svartavinbär, hallon, björnbär och blåa plommon. När frukten börjar klinga av träder ett knippe torkade örter in på arenan tätt följd av en fin samling kryddor. Tanninerna är närvarande visserligen är kanterna avrundade, men inte mer än att de smånafsar i munhålan. Eftersmaken är längre än medel och där återkommer den mörka frukten, örterna och kryddorna, men nu i sällskap med aningens vanilj, choklad, lite mocca, lakrits och läder.
Betyg 5-
Ett helt fantastiskt vin  som var den perfekta matchningen till grillad entrecôte, ugnsbakad amandinepotatis, svampsås och de sista resterna från växthuset i form av tomater.
Vi köpte våra flaskor på SB någon gång 2015/2016 för 419 kr. Just nu finns det inga flaskor på SB. Jag tror att den senaste årgången var 2021 och den gick lös på 519 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar