torsdag 2 november 2023

2009 Las Flors från La Pèira

Den första gången (2011) jag drack  Las Flors uppstod en ögonbicklig kärlek. Jag belv helt uppslukad av det här fantastiska vinet. Den första årgången jag drack var 2006. Det har sedan fortsatt med 200720082009 och 2010. Alltid har det levererat en underbar smakupplevelse. Men smakpreferenserna har dragit iväg åt ett annat håll. Det är nu dags för den sista flaskan från 2009 och sedan återstår det endast två flaskor från 2010.


Historien om La Pèira startade 2004 då kompositören och musikern Rob Dougan köpte 11,6 hektar i Terrassez du Larzac i Languedoc. Ambitionen var att skapa ett vin som kunde mäta sig med de största i världen. Detta skulle uppnås med minimala skördeuttag, gamla vinstockar, klassiska druvsorter, en vinmakare från Chateau Margaux, högsta möjliga standard på utrustning samt fullständig dedikering.

Las Flors de la Pèira är gjort på druvorna Grenache (45%), Syrah (35%) och Mourvedre (20%).
Det lagras till största delen i nya och begagnade Demi-Muids som är stora Barriquer om 600 liter.

Vinet har en mycket mörk rubinröd färg, men med aningens tegelröda skiftningar som indikerar att det här vinet har en del år på nacken.

Doften är stor, kraftfull och intensiv. Den mörka frukten står i centrum vilt påhejad av provencalska örter. Här finns också pinjeträd, aningens, aningens rosor och violer. De senare är lite mer nertonade än tidigare. Kakao, lakrits och stendamm kompletterar den komplexa doften.
Riktigt trevlig att bara sitta och sniffa på.I munnen växer det här till något stort. Visst är det kraftfullt precis som doften signalerar, men samtidigt med en stor elegans. Vi möter en ljuvlig bärkompott bestående av skogshallon, mogna björnbär, mörka körsbär och blåa plommon. Precis som i doften finns här gott om provencalska örter och kryddor. Ett mjukt, varmt och runt vin, där tanninerna ändå visar upp sig fast på ett belevat sätt och bjuder ett behagligt motstånd. Riktigt lång eftersmak där frukt och örter återkommer. Fast nu i sällskap med lakrits, choklad, någon droppe espresso samt en lätt touch av rosor och violer.
Det här är så in i bänken gott. Vi belönas rikligt för att tålmodigt låtit en flaska bli 14 år.
Jag vill påstå att det här vinet är helt på topp, så mycket bättre är det svårt att bli. Säkert håller det i flera år till. Min rekommendation till den som har någon flaska blir att dra korken och bara njut!
Betyg 5-
Vi köpte våra flaskor 2012 på SB för 299 kr. Med facit i hand ett riktigt fynd!
Just nu verkar det inte finnas några viner från den här producenten på SBInga kommentarer:

Skicka en kommentar