Det var dags för den dagliga promenaden. Vännerna S och M kom förbi och eftersom M fyllde år, så tog vi ett glas champagne på bänken. Vädret inbjöd verkligen till en stund i solen och njuta av vädret, samtalen och champagnen. Ja det var en av de fåtaliga dagarna i oktober där solen var mer framträdande. Annars har oktober varit en månad där hösten kopplat ett järngrepp om oss, så det gäller att fånga tillfället att kunna sitta utomhus.
Familjefirman Léguillette-Romelot har en lång historia som vinodlare. Redan 1705 planterade familjen Romelot sina första vinrankor. 1968 bildas champagnefirman Léguillette-Romelot genom ett giftemål mellan de båda släktgrenarna. Dom äger idag runt 8 ha odlingar i byn Charly-sur-Marne, cirka en timmes bilfärd väster om Epernay. Allt arbete i vingården är hållbart enligt certifieringen HVE (Haute Valeur Environnementale) och VDC (Viticulture Durable). Dom producerar idag tio olika cuvéerChristine Léguillette-Romelot blev oväntat änka för ett par år sedan. Hon valde då att fullfölja det projekt som hon och maken Laurent drog igång 2006. Dom planterade då vinfältet Clos du Mont Dorin på 0,8 ha med de godkända, men nästan utdöende druvsorterna Pinot Blanc, Petit Meslier och Arbane.
Vi njuter av en champagne, som är gjord på sex olika druvor: Meunier 50%, Pinot Noir 31%, Chardonnay 2%, Pinot Blanc 10%, Petit Meslier 4% och Arbane 3%. Den har fått jäsa på stålfat och ligga runt tre år på sin jästfällning innan den degorgerades i mars 2022, vilket betyder att basårgången är 2018. Reservvin ingår med 28% och är från 2017.I munnen känns den mycket frisk och fräsch samtidigt som den är väldigt lättdrucken. Gula och gröna äpplen, lite gula päron, gula plommon, persika, citrus (apelsinskal) och en liten blommighet är de främsta markörerna. I eftersmaken kommer det fram toner av brioche, mandlar, krita, snäckskal samt en liten havssälta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar