måndag 14 april 2025

2015 Vigne Vecchie Terre Siciliane Calabretta

 Mitt vinintresse började i mitten på 1970-talet, då jag arbetade på Volvo LV och provade vin en gång i månaden med några arbetskamrater. Riktigt fart tog det väl inte förrän något år in på 2000-talet. Mina preferenser har gått i vågor. Rioja på 90-talet. Nya Världen viner runt millenniumskiftet. Amarone och Valpolicella blev vi förälskade i när 2000-talet var alldeles nytt. Chateauneuf-du-Pape var en tidig förälskelse, men var borta något decennium för att sedan återkomma runt 2010 och nu börjat slumra in igen. Portvin en annan förälskelse från 1980- och 1990 talet, men som tvärdog här hemma. De kvarande flaskorna öpnar vi en av på jul. Sista inventeringen visade att det fanns 8 flakor kvar.

Viner från Etnas sluttningar kom jag nog kontakt med först någon gång runt 2010. De har sedan dess varit en ständig gäst hos Vintankar.

En av de första vinmakare som tog mig med storm var Calabretta. På Systembolaget fanns i början på 2010-talet inga viner från dom utan jag köpte mina viner i Danmark från Carlo Merolli. Sedan en tid tillbaka importeras viner från Calabretta av Wine Trade
Jag har tidigare bloggat om några av Calabrettas viner. Klicka på resp länk så får du mina tankar:  Minella, Vino BiancoRosato Terre Siciliane2011 Capuccio, Nonna Concetta och Capuccio Terre Siciliane Rosso

Sedan fyra generationer har familjen Calabretta odlat vin på vulkanen Etnas sluttningar. Odlingarna uppgår idag till 8 hektar med till största delen gamla rankor med en snittålder på 70-80 år. Nästan hälften är på oympade stockar. Odlingarna är ekologiska och med en traditionell vinifiering. Man arbetar helt enkelt på det sätt man alltid gjort. Naturlig jäst, inga bekämpningsmedel, ingen filtrering och minimalt av svavel.  Jäsningen äger rum på öppna kar och lagringen sker på botti (stora fat av Slavonsk ek).
Calabretta har odlingar i många små lotter i de flesta stora vingårdar som Solicchiata, Passopiscario, Calderara m fl.

Vinet är i huvudsak gjort på druvan Nerello Mascales och en liten skvätt Nerello Cappuccio.
Druvorna avstjälkas, krossas därefter varsamt och sedan direkt ner i ståltank för jäsning. Ingenting tillsätts eller tas bort. Jäsningen sker spontant av den vilda jästen som finns på druvorna och äger rum under den korta och försiktiga macerationen. Vinet tappas sedan upp på stora, gamla botti (5000 l), där det får mogna runt 6 år innan det tappas på flaska utan vare sig klarning eller filtrering.

Färgen går i en rödaktig ton med dragning åt en tegelnyans.

En rätt så mogen doft, där körsbär, nypon, några hallon och en ordentlig omgång jordiga mineraler med aningens knallpulver spelar huvudrollen. Visst finns här lite toner av stall, men mest som en antydan om attt vi har med ett "naturvin" att göra. Vi kan även notera lite örter och aningens kamomill.

I munnen känns det slankt med en härlig röd frukt, där mogna körsbär, hallon och nypon står i centrum. I mindre omfattning men ändå tydligt noterar vi örter, lite kryddor och aningens tobak. En fin och bra syra ger vinet friskhet. Tanninerna är på plats och är av det väluppfostrade slaget och biter lite varsamt i munhålan. Medellång eftersmak och där får vi en liten rökighet som signalerar att det vuxit i vulkanjord. Även några toner från ekfaten kan vi spåra lksom choklad och någon droppe espresso.
Betyg 4+
Det här är helt enkelt fantastiskt gott. Dessvärre är det slutsålt på SB. Min flaska inhandlades för 279 kr, vilket måste anses som synnerligen köpvärt.

Calabrettas viner dyker upp då och då på SB, men de tar slut snabbt. Det gäller att omedelbart haka på när de lanseras. Tillsammans med Girolamo Russo och Frank Cornelissen har de blivit mina favoriter av viner från Etnas sluttningar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar