tisdag 17 juni 2025

Vincirkus med Petter och Gabriel på Monique i Varberg

I dagarna två ställde Petter och Gabriel från Budbreak tillsammans med Skoogs Vinhandel till med en "Vincirkus" på Monique i Apelviken (Varberg). Det här evenemanget brukar äga rum på "Lilla Napoli" i Falkenberg, men omständigheterna i år gjorde att Varberg och Monique fick äran att vara arrangörer. 
Dag 1 var Nationaldagen, som på Västkusten präglades av hällregn och halvstorm, men ryktet säger att det hela avlöpte bra och att många trotsade vädret och tog sig till Monique. Dagen därpå sken solen. Visserligen lite vind, men för tusan på Västkusten blåser det väl alltid. Vintankar hade bokat in sig dag två och fick några timmars underbart vindrickande.

2022 Sottoriva Col Fondo  från Malibràn.
Vingården Malibràn ligger i byn Susegana alldels söder om Conegliano ca 45 km norr om Venedig.  Vingården omfattar 15 ha. I huvudsak odlar dom Glera, druvan som Prosecco görs av.

En Col Fondo börjar med ett stilla vin som har fått jäsa på vanliga tankar av rostfritt stål, men man avstannar jäsningen innan allt socker jäst ut och håller vinet nedkylt under vintern. Kring påsk tappar man vinet på flaska och sätter på en vanlig kronkapsyl varpå jäsningen tar fart igen. När vinet har jäst färdigt har det bildats kolsyra, och jästen dör och hamnar i botten av flaskan som jästfällning. I en Col Fondo låter man jästfällningen ligga kvar i vinet, ingen degorgering eller filtrering sker.

Ett mycket friskt och lättdrucket vin. Col Fondo har med tiden blivit en favorit att njuta av varma sommardagar just för sin törstsläckande karaktär.
Här finns en hel del grapefrukt och lite andra citrusfrukter, mogna vinteräpplen, lite jäst samt aningens fläder och persika.

Helt perfekt start denna soliga eftermiddag.



Det hade nu blivit dags för oss att äta. Vi fick tre läckra tacos. en på fläskkött, en vegetariskt och en på fisk/räkor. Alla tre var mycket goda, även om min favorit var den på fläskkött.

Vi valde att till detta prova en Chianti och en Nebbiolo. Det blev en Chianti Riserva från 2017  från producenten Terreno samt en Langhe Nebbiolo från 2022 och kooperativet Terre del Barolo.

2017 Chianti Classico Riserva "Le Bonille di Sopra" från Terreno.
En svensk(Ruhne) familjeägd vingård belägen någon mil utanför byn Greve in Chianti. Familjen Ruhne köpte vingården 1988. Idag är det Sofia Ruhne som är bolgets VD. Egendomen omfattar totalt 150 ha fördelade på 20 ha vinfält, 10 ha olivlundar och resten stora skogsmarker. Vingården certifierades 2014 som ekologisk (organic). I deras portfölj finns enligt hemsidan 4 Chianti Classico, en Supertoscan, två vita viner, ett mousserande samt ett Vino Santo (söttt).

Det här vinet är gjort på mestadels Sangiovese ca 85%, Cabernet Sauvignon ca 10% och Colorino runt 5%, som kommer från vingårdsläget Le Bonille di Sopra. Vinfälten ligger på  420 m ö h. Varje plot och klon vinifieras var för sig. Jäsningen sker genom naturlig jäst och äger rum på 10 hl stora och öppna fat. Det får sedan mogna runt 24 månader på 24 hl stora ekfat. Ytterligare 12 månader på flaska innan det anses moget för marknaden.
I doften hittar vi en samling mörka bär och några blåa plommon. Det finns en liten pepprig ton och även små doser av kakao.
I gommen är det fylligt med en fin friskhet. Den mörka frukten, främst körsbär och skogsbär, känns mogen. Precis som i doften noterar vi några små nypor svartpeppar. I den medellånga eftesmaken kommer lite kakao, lakrits och tobak. Här finns en trevlig syra och väluppfostrade tanniner.
Vinet är inne i en underbar drickfas just nu. Vi serverades vinet från en magnumflaska.
Det här var så gott, så jag måste lägga en beställning. Det finns i beställningssortimentet  (87436).



2022 Vinum Vitae EstLanghe Nebbiolo från Terre del Barolo
Terre del Barolo är ett kooperativ med över 300 melemmar. Det grundades 1958, då Barolovinerna inte stod så högt i kurs och många vinodlare sålde sina gårdar eller helt enkelt lät bli att arbeta med dom. Alla de elva byarna som utgör Barolo finns representerade. Vineriet är belägen i byn Castiglione Falletto. Budbreak har sedan tidigare ett samarbete med just det här kooperativet i den serie dom kallar för Gheppio. Du kan läsa om det här.

Vårt vin är en Langhe Nebbiolo. Det är ett vin uteslutande gjort på druvan Nebbiolo, som kommer från många olika vingårdslägen i Langhe-regionen. Jordmånen har mestadels varit kalkhaltig lerjord.

Druvorna skördas för hand, avstjälkas och pressas varsamt. Maceration i ca 6-8 dagar i ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig i ca 8 månader på ståltankar innan det buteljeras.

Jämfört med Chiantin är det bra mycket ljusare. Färgen går i en ljusare rubinröd nyans.

Doften är frisk och ungdomlig med massor av röda bär och nypon. Här finns en lätt kryddighet, lite viol och rosor samt aningens krossat grus.

Slankt och lättdrucket med en härlig friskhet och en ungdomlig röd frukt, där vi särskilt noterar ljusare körsbär, aningens hallon, lite tranbär och syrliga jordgubbar.
En trevlig syra tillsammans med nätta och mjukka tanniner gör det här helt drickklart idag. Visst kanske det kan utvecklas något de kommande åren, men risken finns att den ungdomliga och läckra frukten då inte spelar huvudrollen.

Lite överraskad är jag att en så här ung Langhe Nebbilo kan leverera en sådan här härlig vinupplevelse. Det finns i Beställningssortimentet.


Vi avslutade kvällen med att testa två franska viner. En på druvan Gamay och en på druvan Pinot Noir.

2022 Julienas från Jane Eyre.
Jane Eyre en australisk-norsk frisör, som efter att ha intresserat sig för vin och arbetat på Cullen i Margaret River och Ata Rangi i Central Otago hamnade i Bourgogne, där hon i många år arbetade på Dom Lafon och Jacques-Fredric Mugnier. Jane började producera vin under eget namn. Hon blev utnämnd, som första kvinna, till Årets Nègociant i Bourgogne. Hon odlar alltså inte druvorna själv utan köper dessa från odlare hon har förtroende för.

Julienas som vi testar är en Beaujolais och gjord uteslutande på druvan Gamay. Druvorna kommer från två gamla vingårdar Les Bois du Chat med jordmånen blå vulkanisk märgel och Les Capitains där granitjordar dominerar.
Druvorna från de båda gårdarna jäser tillsammans. 40% avstjälkas och 60% hela klasar får jäsa långsamt under fyra veckor med skalkontakt. Det har fått tillbringa en kortare tid på en blandning av gamla 228-liters ekfat och tankar av rostfritt stål.

Doften är lite försiktig med en inledning av jord och höstlöv, som rätt så snart släpper fram en mörk frukt, lite kryddor, örter och aningens rosor och eneträ.
I munnen är det frukten som dominerar med såväl mörka som lite rödare bär: hallon, körsbär och något björnbär. Här finns också tydliga inslag av örter och kryddor samt en mer försiktig rosaktig ton. En fin och bra syra. Tanninerna biter lite försiktigt i munhålan. Gott idag med kommer säkert utvecklas en del de närmaste åren.


2022 La Justice Bourgogne,  Hautes-Côtes de Beaune från Nathalie Richez.
Nathalie Richez har sedan 2011 sakta men säkert byggt upp en egendom som idag omfattar 12 ha vinmark.Små plotter från mindre berömda delar av Bourgogne har sakteligen adderats när ekonomin har tillåtit. Runt 1/3 av skörden gör hon eget vin på och resterande säljs till de betydligt mer kända jättarna Jadot och Drouhin.
Klassisk, hållbar vinodling utan en massa kemikalier, naturlig jäsning på stål- och glasfibertankar, små mängder tillsatt svavel efter den malolaktiska jäsningen och slutligen lagring på en blandning av använda och nya ekfat är grundreceptet för de flesta viner. 
Källa: Budbreaks hemsida.


Druvan är så klart Pinot Noir, som kommer från två plotter i den lilla vingården (0,4 ha) "La Justice" gränsande till Saitn-Aubin. Vinstockarna har en ålder på 60 år i den ena och på 25 år i den andra.
Druvorna handplockas och avstjälkas. Jäsningen sker spontant. Det har fått vila en kortare tid på gamla ekfat.
En försiktig doft med främst röda bär, men också någon liten kryddighet och nygrusad landsväg samt en diskret ton av violer.
I gommen är det slankt och rätt så friskt med ljusa körsbär, tranbär, syrliga jordgubbar och aningens hallon. En fin liten ton av peppar letar sig fram liksom aningens violer. Härlig syra och väluppfostrade lite lättsamt bitande tanniner. 
Det här vinet behöver nog något år i ryggläge för att fullt ut bjuda upp.

Vi fick några riktigt trevliga timmar på Monique. Gabriel och Petter presenterade viner på ett trevligt informerande sätt. Det framgår säkert av texten ovan att Chianti Riserva från Terrence och Lange Nebbiolo från Terre del Barolo. Fantastiskt goda!!!

tisdag 10 juni 2025

2016 Cramant från Damien Hugot

Nationaldagen bjöd på hällregn och halvstorm. Dottern med familj tittade förbi på eftermiddagen. Något bubblande att skåla med behövdes en dag som denna. Det fick bli en dryck från en av mina favoritproducenter Damien Hugot. Den här gången en Blanc de Blancs, där druvorna kommer från något vinfält han äger runt byn Cramant.

Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor. 
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.

2016 var första gången vi kom i kontakt med någon av Damien Hugots champagner. Vi har för vart år som gått sedan dess blivit alltmer imponerade. Så klart har det också blivit några blogginlägg. Klicka på resp champagne så får du våra tankar:

M18

Det vi dricker på Nationaldagen är en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay, som vuxit på vinfält runt byn Cramant. Av etiketten framgår att skördeåret är 2016. Jäsningen ägde rum på ståltankar. Det degorgerades 24/11 2023, vilket borde betyda att det fått ligga på sin jästfällning i dryga 6 år. Det fick en dosage på 2 g/liter.

Färgen går i en lite ljusare gulaktig nyans.

I doften noterar vi äpplen, citrus, gula stenfrukter, en rejäl omgång kritiga mineraler men även nylagda grusgångar.
Efter en stund i glasen dyker det även upp en brödaktig ton samt aningens kaprifol. Mycket angenäm och trevlig doft.

I smaken hittar vi en stor och komplex samling citrusfrukter, förstärkta med gröna äpplen, aningens päron, en rejäl dos krita och steniga mineraler. Allteftersom det får en stund i glasen så kan vi även notera lite persika, aprikoser, bröd, nötter och aningens blommror. 
Här finns en stor och härlig syra. Medellång eftersmak där vi avslutet får ett grapefruktbett.
En mycket frisk champagne som har en slags renhet i smakerna.

Fantastisk gott idag, men jag tror det kan utvecklas något ytterligare.
Betyg 4+
Köptes av Fan wine för drygt 600 kr.



lördag 7 juni 2025

Han i Hörnet, En bistro i Mariefred

Vi tillbringade några dagar i Mariefred med omnejd för någon vecka sedan. Vi bodde på Gripsholms Värdshus. Ett mycket trevligt hotel med fina rum, hyfsat rymliga badrum och en bra frukost. Vi åt en av middagna där. Helt Ok, men lite tråkig vinlista.

Vi åt också en av middagrna på "Han i Hörnet" och det var verkligen något annat. En bistro som vi verkligen tog till våra hjärtan. Vi hade också önskat oss en vinprovning med tre spännande viner. Det var precis var det blev: Tre mycket spännande viner.




2024 Billbubba Vidal Blanc.
Producent är Mälarvin, som drivs av Kira Lindell och består av två vingårdar. Den ena är helt nyplanterad med 2 825 vinplantor och belägen på Selaön, norra Europas största insjö-ö, utanför Strängnäs.
Den andra vingården är 10 år gammal och som Kira arrenderar sedan 2023. Den första egna skörden är från 2024.


Det här ett vin gjort på druvan Vidal Blanc. Själv skriver Kira att det är en otypisk Pet Nat. Druvorna skördades 15 oktober och fick 8  dagars maceration. Det fick jäsa klart på flaskan och degorgerades därefter.

Dofter är stor, ja nästan påträngande. Massor av tropisk frukt, lösgodis eller snarare tuggumit "Hubbabubba", lite blommor (fläder) samt aningens honung.
Smaken är inte lika påträngande men ändå stor och intensiv med tropiska frukter, grapefrukt, fläder och aningens krusbär.
Väldigt läskande, lättdrucket och svalkande. 
Betyg 3
Väldigt roligt att ha provat och visst dricker jag det gärna igen. Ett mycket spännande vin, som passar bra en solig och varm sommardag. 



2022 New Baby från Beaumont Family Wines.
Beaumont Family Wines är en familjeägd vingård belägen i Bot River i Overberg ca 10 mil sydost om Kapstaden. Från början var det en gård med fruktodlingar, grönsaker, mjölkprodukter och lite vinodlingar. Jayne och Raoul Beaumont köpte egendomen 1974. Deras son Sebastian med hustrun Nici tog över ansvaret för gården 2015.


Det här vinet är gjort på druvorna Chenin Blanc (43%), Sauvignon Blanc (28,5%) och Colombar (28,5%). Druvorna kommer från vinstockar som har en ålder på 20-49 år. Det görs knappt 3000 flaskor av just det här vinet. Endast naturlig jäst har använts. Vinet har fått mogna på 400-liters ekfat i 12 månader innan det buteljerades.

Inte alls samma intensiva doft som i det föregående vinet. Ändå tydliga inslag av äpplen, citrus, lite päron, en del blommor (fläder), några gula stenfrukter och gott om våta granithällar.

I smaken återkommer mycket från doften: gröna äpplen, lite citrus, persika, mango, ananas, fläder, krusbär samt en liten kryddighet i avslutet. Ett mycket friskt vin med en rätt stor och trevlig syra. Och faktiskt inte minst riktigt gott!
Betyg 4-
På SB finns det ett par viner från den här producenten bl a en ren Chenin Blanc för 169 kr.



2022 Vino Rosso, Valchyara
Det här vinföretaget grundades 2017 med ambitionen att återställa den gamla vingården med anor från 1800-talet. Den är belägen i Val di Chy någon mil norr om Turin i Piemonte. vingården är på 2,3 ha och odlas enligt biodynamiska principer. De odlar i huvudsak områdstypiska druvor som Nebbiolo, Croatina, Freisa och den gröna druvan Erbaluce.


Det här vinet är till hundra procent gjort på druvan Croatina. Ofta har druvan Croatina  använts tillsammans med Nebiolo och Barbera. Det är heller inte helt ovanligt att den ingår med 5-10 % i amaroneviner.
På Internet hittar jag inte särskilt mycket information om vare sig producenten eller om det här vinet.


Färgen går i en mörk rubinröd nyans.

I doften är det främst den mörka frukten vi noterar, men här finns också några små nypor kryddor. Vi tycker oss också ana lite krossat grus, någon blyg viol och någon ört.

Även i smaken är det den mörka frukten som spelar huvudrollen. Vi hittar inslag av blåbär, mörka syrliga körsbär, några björnbär och lite hallon. Här finns också några små nypor örter och kryddor samt ett en viss floral ton av violer och rosor. Ett friskt vin med en finfin syra och behagligt smånafsande tanniner.
Det här var riktigt gott. Jag skulle gärna köpa på mig ett par flaskor, men jag hittar det inte på SB och inte heller särskilt mycket när jag googlar på det.
Betyg 4


2023 Barbera d´Alba Superiore från Angelo Colla.
I generationer har familjen Colla bedrivit jordbruksverksamhet med särskild tonvikt på vinproduktion. Längs provinsvägen Alba-Montelupo i kommunen Diano d'Alba ligger gården Colla di Angelo Colla.

Det här vinet är gjort uteslutande på druvan Barbera, som vuxit på vinfält belägna drygt 300 m ö h. Druvorna skördades för hand i slutet på september. 

Färgen går i en djupare rubinröd nyans.

I doften hittar vi massor av fin frukt, en hel del örter och kryddor, lite florala toner, aningens vanilj och kola samt våt trädgårdsgång.

I gommen återkommer bären: körsbär, hallon, björnbär och blåbär samt några blåa plommon. Här finnns också lite finstämda toner av örter och kryddor, aningens violer och rosor. Syran ger vinet en bra friskhet. Tanninerna närvarar och är ytterst beskedliga utan att för den skull bli mesiga.

Ett gott och trevligt vin.
Betyg 4-


Sammanfattning
"Han i hörnet" är en mycket trevlig bistro/vinbar med en rolig och intressant vinlista. Dom fixar gärna till en liten vinprovning, där du själv bestämmer antalet vin du vill prova.
Maten ger vi okså höga betyg. Vi åt en underbar förrätt med vit sparris och en förstklassig hollandaissås. Deras Gnocchi med ramslökspesto ger vi högsta betyg.
Vi kan starkt rekommendera ett besök på "Han i hörnet" i Mariefred.

onsdag 28 maj 2025

2014 L´Amateur, David Léclapart. "Pureté, Énergie, Plaisir, Écologie"

I söndags var det dags för den dagen som alltid infaller 25 maj. Numer ett stilla firande. Sonen och jag tillbringade några timmar på Ullevi och de Blåvita gav mig en fin födelsedagspresent. Annars har livet som fotbollssupporter mest varit ett självplågeri de senaste åren, om en varit av en Blåvit sort.

Väl hemma så mottas jag av hustrun som gjort plättar av rårakor. Hon servera dessa med en klick Crème Fraiche och en driva löjrom från Kalix. Jösses vad smarrigt. Inte blev det sämre av att vi till detta drack den sista flaskan av en champagne från David Léclapart.

Franska Vinlistan hade 2018 ett erbjudande om att köpa en låda med fem olika cuvéer från David Léclapart. Så här långt har jag njutit av

Nu är turen kommen till den sista dvs L´Amateur.

David Léclapart blev som ung nästan lite kultförklarad. Egendomen ligger i den lilla Premier Cru-byn Trépail strax norr om den mer kända byn Ambonnay. David kommer från en familj med anor i Champagne. Fjärde generationens vinmakare som han är tog han 1998 över familjens egendom och redan från starten började han odla enligt biodynamiska principer. Han söker inte en speciell stil utan vill att varje årgång ska vara präglad av det årets förutsättningar. Vinet får uttrycka sig så som det fötts utan att ta bort eller ändra på för mycket. Ett minimum av svavel används, ingen dosage och ingen filtrering. Samtliga vinfält är ECOCERT och DEMETER cetifierade.
Samtliga Davids champagner är årgångsviner, men eftersom han av utrymmes skäl låter vinerna ligga runt 15 månader innan de degorgeras, istället för de tre år som regelverket säger, får årgången inte stå på etiketten. Detta löses genom att det på baksidesetiketten står LV14 (se nedanstående bild), vilket betyder att årgången är 2014.
Han förfogar över 3 ha vinmarker uppdelade på lite över 20 små vinfält. Årsproduktionen ligger på 12 000 flaskor fördelade på fyra olika cuvéer.

Det här är en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay. Druvorna kommer från sex olika vinfält runt byn Trépail. Vinstockarna är runt 40 år gamla. Det har lagrats på emaljerade stålfat innan det buteljerades. Ingen dosage tillsattes vid degorgeringen.
L´amateur betraktas som David Léclaparts instegschampagne, men jösses vilken instegschampagne det här är. Underbart god!!


Färgen går i en halmgul nyans med en massiv mängd små bubblor som virvlar upp mot ytan.

I doften hittar vi en blandning av gröna och gula äpplen, en hel del citrus, lite gula stenfrukter, tydliga toner av krita, en del krossat grus, nybakat bröd  samt vita blommer. En väldigt trevlig och inbjudande doft.

I munnen är det en härlig friskhet och det hela inleds på samma sätt som doften dvs med en läcker blandning av gula och gröna äpplen och en citrus mix. Här finns också lite persika och aprikoser. Vita blommor, kritiga och grusiga mineraler, nybakat bröd och unset lakrits hjälps alla åt att göra detta riktigt delikat. Syran är både stor och läcker.

Vi har verkligen njutit och blivit imponerade av vad David Léclapart kan åstadkomma med sin druvor.

Jag tror den här champagnen är bra nära sin topp och i vart fall i ett perfekt drickfönster nu och några år framåt. Helt enkelt en fantastisk champagne!!

Betyg 5-



måndag 26 maj 2025

2019 Barbera Elio Altare

 Familjeegendomen Elio Altare är belägen i hjärtat av Piemonte med 10 ha i La Morra, Castiglione Falletto, Monforte och Serralunga d'Alba. Årliga produktionen består av 70 000 flaskor fördelade mellan 12 olika viner, med fokus på vingårdsbetecknad Barolo: Arborina, Cannubi och Cerretta. 

Elio Altare anses inte bara vara en av de moderna legendarerna i Piemonte utan tillhör även en av Barolos pionjärer från den omtalade grupp av vinmakare under namnet "Barolo Boys" som i början av 80-talet var banbrytande med ny teknik vid vinframställning i såväl källaren som ute på vinfälten. Elio Altare har alltsedan dess fortsatt arbeta på familjeegendomen med att utforska och experimentera för att få fram naturliga viner som reflekterar dess ursprung, med hjälp av ekologisk praktik, vilket bland annat innebär ingen filtrering eller klarning inför buteljering, allt för att bevara vinets naturliga uttryck.
2003 beslöt sig äldsta dottern i familjen, Silvia, för att arbeta tillsammans med sin far Elio och hon har succesivt tagit över allt större delar av ansvaret. Familjen Altares filosofi har alltid varit att med respekt för naturen skapa det allra bästa från varje enskilt vingårdsläge.
Källa: Importören Carovin AB:s hemsida

Kvällens vin är uteslutande gjort på druvan Barbera, som vuxit på vinstockar som är mellan 10 och 30 år gamla och kommer från ett flertl olika vinfält. Det har fått tillbringa runt 5 månader på begagnade ekfat innan det buteljerades.

Färgen går i en rubinröd nyans med några violetta toner här och var.

En rätt så stor och tydlig doft möter oss tämligen omgående, där de mörka körsbären står längst fram i ledet. I bakrunden såväl blåa plommon som björnbär och skogshallon. Någon liten örtighet och ett knippe violer i avslutningen.


I munnen återkommer det mesta av det vi kände i doften. Här finns en härlig friskhet skapad genom den fina och läckra syran. Tanninerna närvarar med att försiktigt tassa runt i munhålan och endast aningens  nafsa.
Körsbären dominerar även om björnbären tar för sig betydligt mer i smaken. Några små nypor örter och kryddor ökar på komplexiteten. I den medellånga eftersmaken får vi lite violer.

Ett himla gott vin helt enkelt.
Betyg 4
Inköpt på SB för 219 kr 2021. Ett synnerligen bra pris för ett riktigt gott vin.


onsdag 21 maj 2025

2012 Tradition, Chateauneuf-du-Pape Mas de Boislauzon

 Lamm och Chateauneuf-du-Pape är en kombination som vi verkligen gillar. Igår grillade vi lamm-entrecôter, klyftade några amandine-potatisar och drack lite rödvin. Så klart blev det en Ch9dP. Den här gången från Mas de Boislauzon och deras "Tradition" från 2012.

Jag minns när Quet årgång 2007 fick 100p av Parker 2009 eller möjligen 2010. Vinsverige och inte minst i bloggosfären vart det en hel del uppståndelse. Ja jisses vilka skriverier. Vinet fanns på SB och kostade strax under 400 kr. Bristly Wine (Gabriel Enning) importerade. Jag hann rycka ett par flaskor. Den sista drack jag 2020 och vad jag tyckte kan kan du läsa här.

Mas de Boislauzon och deras flaggskepp "Tradition" har ofta varit en gäst hos oss. Jag har tidigare skrivit om dessa årgångar  200720092010 och 2012

Den här vingården drivs av syskonen Chaussy och är belägen i den norra delen av appellationen.  Dom förfogar över 11,5 ha vinmark i själva Chateauneuf-du-Pape spridda på 15 olika fält och 20 ha i Cote du Rhone Villages. Sedan 2012 är  vingården certifierad som "agriculture biologique". 
Dom gör en vit Ch9dP och fyra röda Ch9dP-viner.  
1. Deras flagskepp har namnet Tradition och den har jag druckit och skrivit om årgångarna: 200720092010 och 2012
2 Famille Chaussy från några fält allra längst norrut i appellationen.
3 Cuvée Tintot en Mourvèdre dominerad variant
4 Quet 
Det här vinet är gjort på druvorna Grenache 85%, Mourvèdre 10% och Syrah 5%. Vinet har fått jäsa i cementtankar för att sedan få ligga till sig i 12 månader på foudres och cementtankar.

Färgen går i en djupare rubinröd ton med tegelröda nyanser som indikerar att vi har ett vin med lite ålder i glasen.
Visst är det så att här finns det en hel del mognadstoner, men långt ifrån ett övermoget vin. Jag tycker ofta att en ålder på 12 till 15 år på en Ch9dP är någon slags ideal ålder. 

I doften är det främst mörk frukt, örter och pinjeträd som vi uppmärksammar och efter en bra stund i glasen kan vi känna försikta nyanser av kaffe, sötlakrits och kakao.

I gommen åtekommer det vi kände i doften. Vinet känns fortfarande friskt och har en angenäm syra. Tanninerna har mjukat men ändå alerta samtidigt som frukten tillsammans med örter och kryddor ger vinet en finfin karaktär. Lång eftersmak och det är där toner av kaffe, sötlakrits, choklad samt en liten pepprig ton dyker upp.

Väldigt, väldigt gott!!
Betyg 5-
Köpt på SB och om jag minns rätt var priset 2015 några tion under 300 kr. Idag känns det där som rena fyndet. Nu är det årgång 2022 som säljs på "Bolaget" och priset är 359 kr.


söndag 18 maj 2025

2019 Pinot Noir Vin de Savoie, Domaine Chevillard

 Savoie ligger i den sydöstra delen av Frankrike, söder om Genèvessjön vid gränsen mot Schweiz. Ett mycket kuperat område med dalar som som fragmenterar området. Ett ganska så svalt klimat präglar också området. 75% är vinerna i Savoie är vita viner.
De gröna druvorna dominerar med lokala druvor såsom Jacquère, Altesse (Rousette) och Rousanne. På den röda sidan är det Mondeuse, Gamay och Pinot Noir som spelar störst roll.
Min erfarenhet av viner från Savoie är ytterst begränsat, så när det på hösten 2023 gavs en möjlighet att från importören Pompette inhandla en låda med 6 olika viner hängde vi på. Det här blir flaska nr två som vi häromkvällen drog korken ur. Vad jag tyckte om det första vinet kan du läsa om du klickar på länken:

Domaine de Chevillard omfattar idag cirka 10 ha i hjärtat av Combe de Savoie runt byarna Saint Pierre d´Albigny och Saint Jean de la Porte. Vinmakare är Matthieu Goury. 2016 tog han över familjens egendomar. All odling sker enligt ekologiska (organic) principer. Odlingarna ligger i branta sydliga och sydvästsluttande vinmarker med jordar av märgel och kalk. 
Vinifikationen sker alltid genom naturlig jäst och sedan lagring i ett år på gamla ekfat.

Druvorna till det här vinet kommer från ett 0,5 ha stort vinfält nära byn St Pierre d´Albigny. Vinstockarna är från 1962 och 1982 dvs mellan 40 och60 år gamla. Druvklonerna kommer från både Champagne och Bourgogne.
Druvorna skördas för hand och avstjälkas omgående. Vinet får jäsa genom naturlig jäst på cementtankar. Det har lagrats i 11 månader på neutrala 225 liters ekfat. De olika druvklonerna vinifieras separat och blandas efter lagringen.

Vi dricker vinet under två dagar och upplevelsen är densamma. Ett slankt vin med en frisk och rödaktig frukt, som initialt dominerar intrycken. Det behöver tid i glasen för att riktigt kunna bjuda upp, men när det väl gör det är det riktigt förbaskat gott.
Här finns också lite örter och några kryddor samt grusiga mineraler och i avslutet aningens rosor. Syran är stabil och ger vinet en härlig friskhet. Tanninerna finns där, men dansar endast runt i munhålan utan att bli särskilt närgångna.

Ordentligt med luft, så är det riktigt gott idag. Jag tror det kommer utvecklas fint de närmaste åren, men inget för långlagring..
Betyg 4
Pris ca 270 kr




fredag 2 maj 2025

2018 Extra Brut Rosé från Damien Hugot

 De senaste dagarna har bjudit på ett fantastiskt vårväder. Fruktträden har  en begynnande blomning, björken bär på den där ljuvliga skira grönskan och ögonen kliar av all pollen. Visserligen är vinden emellanåt lite isig (det är dock sent i april), men vi har en plats där det är lä och där solen kommer åt. En ljuvlig tid helt enkelt.

I påskas njöt vi av en roséchampagne, som förblivit obloggad. Hög tid med andra ord att avhjälpa detta.

Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor. Dessa fördelas på Brut Blanc de Blancs, Millésime (görs endast vissa år), Grand Cru Vieilles Vignes samt Brut Rosé.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.

2016 var första gången vi kom i kontakt med någon av Damien Hugots champagner. Vi har för vart år som gått sedan dess blivit alltmer imponerade. Så klart har det också blivit några blogginlägg. Klicka på resp champagne så får du våra tankar:

M18

Roséchampagnen vi dricker den här kvällen är gjort på i huvudsak druvan Chardonnay, som kommer från deras vingårdar i Chouilly och Cramant och som skördades 2019 samt en liten slatt Pinot Noir, som kommer från en vinlott strax utanför Epenay
Det degorgerades 23/7 2023 och fick då en dosage på 5g/liter.

Färgen går i en bärnstensaktig nyans. Kan inte påminna mig att den varit en lika bärnstensaktig ton tidigare gånger vi druckit den.
Det här är gott på riktigt. Fortfarande mycket ung, men ändå väldigt tillgänglig.
Ingen doftbomb utan lite mer diskret i sin framtoning, men detta tillt trots bjuds vi på fina röda bär, röda äpplen, blodgrape, lite bröd, krossat grus och aningens ostronskal.

I munnen är det betydligt mer utveclade smaker vi bjuds på. De röda bären blir här till jordgubbar, smultron och något hallon. Finfin syra från röda äpplen. Blodgrape och mandariner ger sköna citrusvibbar. I den medellånga eftersmaken får vi lite brioche, någon liten örtighet, både steniga och kritiga mineraler och med ett avslut i blodgrapens tecken

Ja vi gillar verkligen den här tämligen lättdruckna, men ack så goda roséchampagnen.
Betyg 4+


onsdag 23 april 2025

2005 La Pira från Roagna

Mitt intresse för viner i Piemonte tog riktigt fart i början på 2000-talet. En av mina absoluta favoritproducenter var Roagna. Deras viner var dyra, men ändå rimligt prissatta på den tiden. Idag går de knappt att lösa för en gammal lärares pensionspengar.
Importör i Sverige var Bristly Wine (Gabriel Enning). Jag minns också den hysterin som rådde runt Roagnas Pajè 2003. Varenda bloggare höjde den till skyarna, så gjorde också vi på Vintakar. 


På våren 2012 gavs möjligheten att köpa en samlingslåda med viner från Roagna, så klart tog vi den chansen. Jag betalade knappt 8000 kr för de 12 flaskorna. Det senaste decenniet har vi sakta och säkert betat av vinerna.

Jag har tidigare druckit och skrivit om
Nu är det dags att rapportera något om Barolo La Pira 2005. Det återstår sedan bara Roagnas prestigevin Crichet Pajè från 2002. En mycket dålig och svår årgång, som om jag minns rätt endast såldes via det här paketet. 

Roagna är ett familjeföretag och har haft sin verksamhet i utkanten av byn Barbaresco i flera århundraden. Dom äger idag 20 ha i Barolo och Barbareso, varav 15 ha är planterade med vinrankor och resten utgör skogsmark. I Barbareso äger dom fyra vinfält: Asili, Carso, Montefico och Pajé. I Barolo äger dom vinfältet Pira. I Neive Albesani och Gallina.

Kvällen vin kommer från vingården Pira i Castiglione Falletto, som gränsar till Barolo, La Morra och Serralungs d´Alba. Roagna har ägt den här vingården sedan 1989. Vinstockarna har en ålder på mellan 25 och 50 år. Ekologisk odling och spontan jäsning på stora, gamla ekfat. Vinet har fått ligga i ca fyra år på stora neutrala ekfat innan det buteljerades.

Färgen går i en ljusare röd nyans med en dragning åt tegelbrunt, vilket för mig indikerar ett vin med en viss ålder.

Doften öppnar med lite läder och aningens jord, som rätt så omgående viker undan för en ljuvlig, lite mogen, röd frukt. Vi hittar också krossat grus, ett fång rosor, någon viol, lite örter och kryddor. Det är är väl ingen doftbomb precis, mer försiktig, men samtidigt väldigt trevlig.

I gommen är det röda bär som dominerar, körsbär, jordgubbar, tranbär, nypon, lite hallon, men även lite mörkare toner från blåa plommon. Elegant syra. Behagliga, avrundade och silkiga tanniner. Lång eftersmak där rosor, violer, grusiga mineraler, finstämda örter och kryddor, menthol och lakrits samspelar på ett förnämt vis.  Allt balanserat på elitnivå.
Ja det här är hur gott som helst. 
Begynnande mognadstoner men kommer säkert leverera på denna höga nivå i många år till.
Betyg 5-


lördag 19 april 2025

2022 Timorasso Colli Tortonesi, Derthona från Oltretorrente

 

Vi drack för en tid sedan La Spinettas version av Timorasso. Vi gillade vad vi drack och då blev det ett blogginlägg, vilket du kan kan läsa här.

Vi blev så intresserade av den här druvan att vi köpte några olika flaskor på druvan Timorasso från några olika odlare. Det här är den första av dom.

Efter att ha arbetat många år för konventionella vinerier, köpte Chiara Penati år 2010 den 1,5 hektar stora vingården och startade Oltretorrente tillsammans med sin man Michele Conoscente.
Idag utgör egendomen 7.5 hektar vingårdar där rankornas ålder är mellan 15 och 100 år gamla. Altituden på upp emot 300 meter över havet och branta sluttningar medför att mycket av arbetet får utföras enligt gammalt manér, dvs helt och hållet för hand. Dagens produktion ligger på totalt 30 000 flaskor, vilket var en betydande ökning från och med 2018 då nya vingårdar kom i produktion.
Vingårdarna sköts helt och hållet efter ekologiska- och till viss del biodynamiska principer. Då de har köpt nya vingårdar så har de arbetat efter att återställa en naturlig hälsa i jorden genom att bland annat plantera grässorter och införliva mångfald i vingårdarna. Under loppets gång så har de regelbundet utfört noggranna analyser av jorden i deras 10 olika jordlotter för att utröna de optimala växtplatserna för respektive planta. De skördar alla druvor från varje enskild jord. Både de röda- och vita vinerna lagras alltid på jästfällningen för att ge vinerna komplexitet och för att ge vinerna stabilitet på naturlig väg.ott separat för att bevara varje unik egenskap hos dessa.
Källa: importörens hemsida.

Vinet är uteslutande gjort på druvan Timorasso, där vinstockarna har en ålder på mellan 10 och 30 år. Runt 2 ha är odlat med Timorasso och i huvudsak på vinfälten Rampone och Simonelli.
Druvorna har skördats under den andra halvan av september. De hela klasarna pressats varsamt för att sedan få spontanjäsa. Det har fått ligga i 10 månader på sin jästfällning i betongtankar innan det buteljerats.

Färgen går i en ljusare gul nyans.

Doften är rätt så stor och lite aromatiskt, där blommor, tropisk frukt blandas med citrus, örter, kryddor, aningens honung och sommarens grusvägar till en inbjudande doftkomposition. En föraning av den annalkande sommaren. 


I smaken återkommer mycket av det vi kände i doften, men här finns också friska gröna äpplen, en tydlig citruston, örter, kryddor och lite mandlar. De tropiska frukterna ges i forma av ananas, mango, passionsfrukt och lite papaya. Det finns också ett tydligt inslag av örter och kryddor. Vinet har en härlig lätt krispig och frisk syra. Medellång eftersmak och i den smyger det sig fram aningens honung.

Det kanske inte når upp till La Spinettas version, men ändå vädigt gott och lättdrucket. Vi dricker det här med stor förtjusning. Vår nyfikenhet på Timorasso har förstärkts, så vi kommer fortsätta botanisera bland viner gjorda på den druvan.
Betyg 4-
På SB kostar det 159 kr, vilket är ett sympatiskt pris för ett gott vin.

onsdag 16 april 2025

2005 Vaio, Serego Alighieri

 I förra veckan drog kvartfinalerna igång i herrarnas Champion League. Ni som följer bloggen vet att då tittar Vintankar lite längre in i källaren efter de bättre amaroneflaskorna. I förra veckan blev det Vaio 2005 som vi njöt av. Ett fullständigt makalöst vin! 
Det är ett 20 år gammalt vin, så jag nöjer mig med att låta det få en timma i karaff innan vi häller upp det i våra glas. En ung Vaio kräver fyra timmars luftning innan det bjuder upp.

Vaio var den första Amaronen som hamnade i Systembolagets sortiment. Det var 1994.
Klickar du på respektive årtal så får du mina tankar: 1993199720032004200520062007,  200820092011 och 2012 Noteras ska att det 2010 inte gjordes någon Vaio.
Det är också ett vin som utvecklas väldigt bra med tiden, så kolla speciellt vad jag skrev om årgångarna 1993 och 1997.

Druvmixen verkar vara den klassiska dvs Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Det är en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård. Vinet lagras 3 år på ekfat och liggare av slavonsk ek. De sista 4 månaderna ligger det på fat av körsbärsträ.

Vi möts av en alldels bedårande doft som vi blir smått hänförda av. Den mörka, lite intensiva och komplexa doften får oss att sitta och småflina. Vi blir så där innerligt glada: Vi noterar en samling mörka bär, lite örter och kryddor, kakao, försiktiga toner av torkad frukt (väldigt lite russin mer fikon, dadlar, katrinplommon) samt unset vanilj och hemkola. I en ung Vaio lämnar ofta alkoholen sina spår, men inte hos den här tjugoåringen. Inte en susning att den ligger på 15,5%.

Vi smakar och samma känsla som när vi doftade. Det här är världsklass.
Den mörka frukten står hela tiden i centum: mörka, lite söta körsbär, solmogna björnbär, skogshallon, blåa plommon. I små finstämda portioner får vi örter och kryddor. Försiktiga toner av torkad frukt. Fin syra och mjuka, nästan lena tanniner. En formidabel eftersmak, där allt detta upprepas, men här tillkommer den lilla bitterheten från riktigt mörk choklad, espressokaffe och körsbärskärnor. 
Ja milde Moses vilken amarone. Det är väl omöjligt med ytterligare utveckling, men igengäld tror jag det håller den här nivån i åtskilliga år till.

Betyg 5

Runt 2018/2019 bytte Masi svensk importör. I början på augusti 2019 kom Vinunic (den ny importören) med informationen att Vaio från och med september skulle prishöjas från 399 kr till 699 kr. En rejäl prishöjning på nära 75 %. Det skall också sägas att priset på det svenska Systembolaget på 399 kr var ett fantastiskt bra pris för oss vinkonsumenter. 

Syftet med den här kraftiga prishöjningen lär ha varit att Vaio ska anses vara en prestigeamarone och ska då ligga i det prissegmentet, där prestigeamarone ligger.
Idag är det årgång 2017 som säljs i Beställningssortimentet och nu kostar Vaio 799 kr.

Själv slutade jag att köpa Vaio efter prishöjningen. Jag har alltjämt några lite äldre Vaio kvar, som jag fortfarande kan njuta av.