måndag 17 juni 2024

2015 Syrah, Stefano Amerighi

 Vädret har verkligen varit blandat här på den svenska Västkusten. Ena dagen skiner solen och skänker sommarvärme och det blir roséläge. Dagen därpå runt 12 grader, vinden viner och regnet öser ner. Allt sug efter rosé är som bortblåst. Istället längtar vi efter någor mer värmande rött med lite kraft. Det får bli den sista flaskan av Stefano Amerighis Syrah från 2015.

Producenten Stefano Amerighi är en relativt ny producent. Hans vingård ligger i Cortona, några mil rakt öster från Siena. 2002 planterade han 8 ha med Syrahstockar. Syrah är väl inget man förknippar direkt med Italien, men just Cortona har blivit känt för sina Syrahviner. Det finns dokumenterat att odlingar med Syrah har funnits i lite mer än 200 år i Cortona. Förutom de 8 ha med vinodlingar har Stefano, som den inbitne biodynamiker han är, planterat 2 ha med blommor, örter och fruktträd. Det går även vita Chianina-kor på markerna. 
Vingården är indelad i många små plotter. Varje plott skördas och vinifieras för sig. Jag har själv aldrig varit där, men färg, doft och smak lär vara  väldigt olika för varje liten plott.

Det här vinet är gjort på Syrah till 100%. Vinet har fått klarna på naturligt sätt genom att under 14 månader ha fått ligga på en kombination av cement- och ekfat. Årsproduktionen ligger runt 9 000 flaskor.
Jag har tidigare druckit årgångarna 20102012 och 2015. Klicka på respektive årtal så kan du läsa mina tankar om de årgångarna.


Färgen går i en mörkröd ton med några blåröda nyanser här och var.

Doften är välutvecklad och hyfsat komplex. Inledningsvis känner vi jord, aningens läder och höstlov, men efterhand är det lite mogen mörk frukt som tar över. I mindre omfattning men ändå tydligt känner vi doften från skolans järnslöjdsal, blodigt kött, krossad sten, kryddor, violer och rökta charkuterier.

Vi drack den här årgången för 6 år sedan. Då var det ett mycket ungt vin. Nu betydligt mer moget, men inte alls övermoget utan riktigt läckert. Här finns en bas på mörk frukt, där blåa plommon, björnbär, blåbär, slånbär och några hallon främst kan noteras. En fin samling kryddor kan vi bocka av, där svartpeppar spelar huvudrollen. Bra syra och fogliga tanniner. Medellång eftersmak, där vi utöver den mörka frukten känner några diskreta toner från fathanteringen, lite kakao och sötlakrits. 
Betyg 4
Det kostade drygt 250 kr på SB då jag köpte det 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar