fredag 7 juni 2024

Champion League-final och 2010 Il Fornetto från Stefano Accordini

I lördags spelade årets Champion League-final mellan Dortmund och Real Madrid. Ni som följer bloggen vet att då CL spelas, ja då konsumerar Vintankar Amarone. Är det sedan en final, då plockas en av de bättre flaskorna fram. I år blev det Stefano Accordini som bidrog med "Il Fornetto" från 2010.

Stefano Accordini är en odlare som vi på Vintankar håller väldigt högt. Åtskilliga gånger har vi besökt dom och alltid blivit mycket väl bemötta. Ett litet längre blogginlägg blev det i maj 2015 efter ett besök hos Accordini med Club Amarone.

Vad vi tyckt om andra årgångar hittar du genom att klicka på resp årtal:  20042006, 20072010 och 2011

Druvmixen är 55% Corvina, 35% Corvinone och 10% Rondinella, som kommer från vinfältet "Il Fornetto" i närheten av staden Negrar. Druvorna får torka i 120 dagar. Vinet har fått ligga i 36 månader på nya barriquer av fransk ek. 

Jag tycker att Il Fornetto ofta behöver få åtminstone tio år i källaren föra att bl riktigt bra. På årgång 2010 stämmer detta väldigt bra. Det här är ett grymt gott vin, som börjar närma sig sin peak, men du som ligger på några flaskor behöver inte ha det minsta bråttom. Den här flaskan klarar nog bortåt 20 år. Vi kan dock notera att det har börjat smyga sig in några mognadstoner.
Vi möts av en stor, intensiv och mäktig doft, så fort korken är dragen. Helt ljuvligt redan här med mörka mogna bär i centrum. Här finns också ett knippe örter och några kryddor. I mindre omfattning noterar vi aningens läder, någon liten blommighet, en antydan till torkad frukt (mer katrinplommon och nästan inga russin) samt unset kakao.

Ja doften är rent förförande och alldeles bedårande och skapar förväntningar på vad vi ska få uppleva när vi börjar smaka på vinet.
Dessa förväntningar kommer verkligen inte på skam, då vi tar den första lilla klunken. Oj, oj, oj vilket vin! Vilka smaker! Komplexitet, kraft och elegans utmärker det här vinet. Det hela inleds med en ljuvlig frukt, där de söta mörka körsbären tillsammans med mogna björnbär, hallon, några blåbär och aningens svarta vinbär bildar basen. Örter, torkad frukt, kako och lite steniga mineraler i mellan partiet. Trevlig syra och mjuka tanniner, som bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är riktigt lång med mer söta, mörka körsbär och så den karaktäristiska lilla bitterheten från mycket mörk choklad, körsbärskärnor och några droppar espresso samt aningens sötlakrits.
Ja ni hör hur det låter. Superlativen börjar ta slut. Helt enkelt en amarone av världsklass.
Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar