måndag 1 juli 2024

2017 Barolo Gheppio

Gheppio är ett projekt som Budbreak dvs Petter och Gabriel Enning lanserade för något år sedan. Jag skrev ett blogginlägg i början på maj 2023 om detta. I samma blogginlägg skrev jag också om tre av de fem viner som ingår i projektet: 
- Roero Arneis
- Dolcetto d´Alba
- Barbera d´Alba

I juli 2023 blev det ett blogginlägg om
- 2018 Langhe Nebbiolo
Det här är ett projekt som jag tycker är mycket spännande och som också visar Petters och Gabriels stora och djupa intresse för genuina viner. Dom kontaktade kooperativet i Barolo (Terre del Barolo) för att efterhöra deras intresse av att ta fram några viner. Tre krav ställdes:
- Vinerna ska vara av toppklass
- Vinerna ska vara 100% spårbara till de odlare som bidragit med druvorna.
- Odlarna ska ha skäligt betalt för sina druvor.
Efter lite diskussioner med chefsvinmakaren hos Terre del Barolo startade projektet med två viner (Langhe Nebbiolo och Barbera). Idag är det fem viner som ingår. Förutom de två ursprungliga så ingår även en Dolcetto, en Barolo samt ett vitt vin på druvan Arneis. 

Jag tycker också vinerna är riktigt trevligt prissatta på SB. Barolon går loss på 279 kr medan de övriga vinerna ligger runt 150 kr.

2017 B arolo
Druvorna till det här vinet kommer från tre olika byar. Elio Fenocchio i Serralunga d´Alba, Paolo Boffa i La Morra och Monia Rullo i Monforte d´Alba.
Vinet är gjort i kooperativet Terre del Barolos vineri. 20 dagars skalmaceration, jäsning på stålfat och sedan lagring på stora (50 hl) ekfat s k botti.

Hustrun och jag delade ett glas av det här vinet på en vinbar i Kungsbacka för dryga året sedan. Det var sista glaset i den flaskan, som också var sista flaskan dom hade kvar. Vi blev faktiskt smått imponerade!

Nu är det dags för en test i lite mer lugn och ro. 
I doften hittar vi inledningsvis läder och jord, men de röda bären tar snart över. Här finns också lite örter, rosor, en liten kryddighet och en antydan till tjära. 
Vi smakar och njuter av en härlig friskhet med röda bär i centrum. Vi känner tranbär, syrliga jordgubbar och aningens granatäpplen. Lite örter, peppar, nypon, rosor och unset menthol kan vi också känna. Ett gott tanningrep utan att bli allt för närgånget och därtill en finfin syra.. Visst är det fortfarande ungt och visst tror jag det kommer utvecklas bra de närmaste åren, men det har en ungdomlig charm i dagsläget, som vi verkligen uppskattar.
Betyg 4 
Priset på SB är 279 kr. Årgång 2017 verkar slutsåld, så det är 2018 som är tillgänglig nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar