onsdag 22 mars 2023

2014 Blanc de Blancs Extra Brut från Franck Bonville

Mars började här på Västkusten ganska så soligt, men avbröts abrupt med ett ordentligt snöoväder. Jag har egentligen inget emot lite snö. Det blir för mig en anledning att besöka närmaste golfbana och utnyttja de gjorda spåren. Fast nu hade vi ställt in oss på tidig vår. Snön försvann och ersattes av dis, regn och en väldigt grå tillvaro. Det finns bot mot detta och det stavas Champagne, så när det kändes som mest trist hämtade vi upp en flaska från en producent vi kommit att uppskatta allt mer.

Franck Bonville har sin huvudsakliga verksamhet runt byn Avize. Dom äger 77 vingårdslotter i Grand Cru-byarna Avize (15 ha), Cramant, Oger och Le Mesnil-sur-Oger. Enligt deras hemsida gör dom fem olika cuvéer på uteslutande Chardonnay samt en roséchampagne som innehåller 12% Pinot Noir från ett vinfält i Ambonnay.
Det hela tog sin början då 1900-talet var ungt. Alfred Bonville började köpa upp mark som han bedömde som lovande. Tillsammans med sonen Franck köpte dom 1937 den gården i Avize som blivit deras centrum. På 1970-talet blev det Francks son Gilles som förde firman framåt. Nu är det fjärde generationen vinmakare som genom Olivier Bonville bär huvudansvaret.

Detta är en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay, som vuxit på 40 år gamla vinstockar i Avize. Vinifieringen har ägt rum på ståltankar. Den buteljerades i februari 2015 och har sedan fått ligga på sin jäst i mer än sex år innan den degorgerades i november 2021. Den fick då en dosage på 2,5 g per liter.
Ett mycket pigg, frisk och väldigt fräsch Champagne, som bara är i sin linda. Den går alldeles utmärkt att dricka så här ung, men den kommer med all säkerhet att utvecklas fint de närmast åren.

Färgen går i en ljusgul nyans med några skira ljusgröna stråk. 
I doften hittar vi gröna äpplen, citrus, krossad sten, krita, en hel del gula stenfrukter samt aningens brioche och nötter. 
I gommen återkommer en hel del av vad vi kände i doften: gröna äpplen fast nu med en dragning åt det gula hållet, citrus, persika, aprikos, gula plommon, mariekex och aningens nötter. Härlig och pigg syra, fin mousse och en rätt så lång eftersmak, där särskilt skolkrita, ostronskal, gråpäron och aningens grapefrukt utmärker sig.
Bra nu , men kommer bli enastående om ett par år.
Betyg 4+
47 euro betalde vi vid privatimporten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar