torsdag 16 mars 2023

2021 Carianum från Brunelli Winery

I söndags hade hustrun gjort en smakrik och fantastisk god fisksoppa. Jag valde ett vitt vin som vi alltid har hemma och som vi tycker passar alldeles utmärkt till smakrika fiskrätter. Det blev Carianum från Brunellis Winery. Vi köper det här varje år och det är precis lika gott i varje årgång.

I och med årgång 2021 har vinet fått en ny etikett.

Detta är ett vin gjort på druvan Garganega till 100 %. Det är alltså samma druva som Soave-viner görs på. Druvorna kommer från en vinodlingslott (2ha) i Custoza ( strax söder om Gardasjön), som Brunelli också äger. Druvstockarna är runt 30 år gamla. Druvorna till vinet plockas när dom blivit lite övermogna. Syftet är att få druvor med större koncentration och komplexitet i såväl doft som smak. Musten får tillbringa en kortare tid med skalkontakt. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning runt fem månader på 225 l barriquer innan det buteljeras.

Första årgången av det här vinet kom 1990. Druvorna kommer från ett vinfält som Luciana hade med sig in i boet. Luigi och Luciana gjorde det här som ett gemensamt projekt och därmed har Carianum blivit ett kärleksvin som förenar Luciana och Luigi. Detta återspeglas i den nya etiketten.

Vad jag tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal 20122013, 2015 och 2018. Årgång 2017 skrev jag om på Club Amarones hemsida efter en provning i Stockholm med Alberto.

Färgen går i en mörkare halmgul ton.

En frisk och ganska så kraftig doft möter oss. Betydligt kraftigare än vad Soave-viner brukar dofta. Gula äpplen, tydliga citrustoner, några lite större nypor örter, en del tropiska frukter samt krossad flinta sten. Precis på slutet kommer också några angenäma florala toner såsom jasmin. En mycket trevlig inledning!
Vi smakar på vinet och konstaterar omgående att det är rätt så kraftfullt med en komplex palett av smaker samt att det har en friskhet vi uppskattar. Mycket av det vi kände i doften kommer tillbaka i smakerna. Vi noterar gula sommaräpplen, lite citrus, gula plommon, persika, lite aprikos, mango och rätt gott om örter. Här finns en bra och fin syra. Eftersmaken är något längre än medel och i den dyker det upp kaprifol, jasmin och aningens honung samt steniga mineraler.
Ett gott och väldigt trevligt vin som gör sig särskilt bra till smakrika fiskrätter.
Betyg 4
Vinet kostar på SB strax under 200 kr och finns i beställningssortimentet. Just nu är det slutsålt, men pass på när det kommer åter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar