I söndags hade hustrun gjort en smakrik och fantastisk god fisksoppa. Jag valde ett vitt vin som vi alltid har hemma och som vi tycker passar alldeles utmärkt till smakrika fiskrätter. Det blev Carianum från Brunellis Winery. Vi köper det här varje år och det är precis lika gott i varje årgång.
I och med årgång 2021 har vinet fått en ny etikett.
Detta är ett vin gjort på druvan Garganega till 100 %. Det är alltså samma druva som Soave-viner görs på. Druvorna kommer från en vinodlingslott (2ha) i Custoza ( strax söder om Gardasjön), som Brunelli också äger. Druvstockarna är runt 30 år gamla. Druvorna till vinet plockas när dom blivit lite övermogna. Syftet är att få druvor med större koncentration och komplexitet i såväl doft som smak. Musten får tillbringa en kortare tid med skalkontakt. Vinet får sedan ligga på sin jästfällning runt fem månader på 225 l barriquer innan det buteljeras.
Första årgången av det här vinet kom 1990. Druvorna kommer från ett vinfält som Luciana hade med sig in i boet. Luigi och Luciana gjorde det här som ett gemensamt projekt och därmed har Carianum blivit ett kärleksvin som förenar Luciana och Luigi. Detta återspeglas i den nya etiketten.
Vad jag tyckt om tidigare årgångar kan du läsa genom att klicka på resp årtal 2012, 2013, 2015 och 2018. Årgång 2017 skrev jag om på Club Amarones hemsida efter en provning i Stockholm med Alberto.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar