onsdag 4 oktober 2023

2020 Verduno Pelarverga, Cascina Massara

Jag drack det här vinet för första gången för snart tre år sedan. Det var då årgång 2019. Det var mitt första vin på druvan Pelaverga och jag gillade verkligen vad jag hade i glaset. Jag fyllde på lagret och det blev lite av den sommarens husvin. Många av mina vänner hade aldrig smakat druvan och blev helfrälsta.
Så klart blev det ett blogginlägg.

Ny årgång (2020) finns i beställningssortimentet på SB. Priset har gått upp några kronor så att nu är priset 229 kr. Jag är nästan lika lyrisk över den här årgången som jag var över 2019. Det är mycket vin som en får för pengarna!

Egendomen Cascina Massara ligger på kullarna runt byn Verduno, som är belägen någon mil sydväst om Alba. I början på 1900-talet grundade Andrea Burlotto Cascina Massara. Han var barnbarns barn till den store G B Burlotto. Andrea dog 1995 och efterlämnade en egendom på 40 ha till sina sju barn. Dom drev tillsammans verksamheten vidare fram till 2013, då en av sönerna GianCarlo tillsammans med sin son beslöt sig för att starta eget med en 10 ha stor vingård. Det är också den vingården som idag bär namnet Cascina Massara. I portföljen finns tre olika Barolo, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto, en Pelaverga samt ett vitt vin. 

Pelaverga är en lokal druva som i huvudsak odlas runt byn Verduno. Ibland bär den namnet Pelaverga piccolo och ibland Pelaverga di Verduno. Den har sedan 1995 en egen DOC. Den ska inte förväxlas med Pelaverga Grosso som visat sig vara en helt annan druva. Fram till början på 1990-talet fanns det endast ett fåtal producenter och ofta användes Pelaverga för att blandas med Barbera eller andra druvor. Idag har populariteten skjutit i höjden och allt fler odlare gör nu en-druves-viner på Pelaverga.


Just i öpphällningsögonblicket är den ljusa lite röda färgen så iögonfallande att vi hajar till. På något sätt mörknar vinet något, men går fortfaranden i en ljusröd ton och är helt tranpsarent.

Vi möts till en början av en doft med lite höstlöv, läder och jord. Det tar inte lång tid förrän de röda bären tar över och vi upplever då doften som både trivsam och lättsam.. Här finns också en tydlig pepprighet samt en angenäm ton av rosor och violer.

I munnen är det ett rätt så friskt vin med en ganska så lätt kropp, men långt ifrån att kännas tunnt. Även i gommen är det de röda bären som dominerar: klarbär, hallon, tranbär, aningens jordgubbar, men någonstans i bakgrunden finns en liten mörkare ton av björnbär. Här finns en trevlig kryddighet, där vi främst noterar en ljuvlig pepprighet. Bra syra och trevliga, smånafsande tanniner bjuder på det där treviga motståndet som vi uppskattar. Medellång eftersmak med mera röda bär, vitpeppar, enbär samt några rosor och violer.

Vi är precis lika förtjusta den här gången som för tre år sedan. Det är riktigt gott och också lite kul att kunna bjuda på  ett vin gjort på en druva som många inte har hört talas om. Ett vin som det är väldigt lätt att tycka om i sin lättsamma och charmiga stil. 
Betyg 4
229 kr på "Bolaget" måste anses som ett riktigt bra pris. Finns i beställningssortimentet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar