måndag 3 juli 2023

Solessence Rosé, JM Sélèque

Den här champagnen ingick i mars 2019 i det som på vinforumet finewines.se går under namnet "Låt oss dela en pava över nätet". Jag deltog och skrev ner mina tankar i ett blogginlägg. Jag köpte två flaskor. En har blivit kvar och det kändes igår dags att ta reda på hur den har utvecklats.

2008 tog Jean-Marc Sélèque över familjevineriet. Vingårdarna är utspridda i olika byar i Cote de Blancs och Vallée de la Marne Pierry (1.9ha), Moussy (1.5ha), Epernay, (1.1ha), Vertus (1ha), Boursault (1ha), Mardeuil (0.7ha) and Dizy (0.3ha), totalt 7,5 hektar. Nyligen färdigstäddes det nya vineriet i Pierry alldeles utanför Epernay.

Arbetet i vingårdarna sker helt ekologiskt och med biodynamiska inslag bl a så plöjs det med hjälp av hästar. Någon certifiering är han inte intresserad av. Champagnerna vinifieras och lagras till 70% i ståltankar och 30% på ekfat. Årsproduktionen ligger på cirka 70 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer.

Den är gjord på Chardonnay (45%), Pinot Meunier (40%) och Pinot Noir (15%). Basårgång verkar vara 2016. Druvorna kommer från sju olika byar och varje vingårdslott vinifieras för sig. För just det här vinet har jäsningen ägt rum på ståltankar till 90% och resterande 10 på ekfat. Runt 40 % är s k reservvin. Det är dessutom tillsatt 10% av deras Infusion Meunier (roséchampagne) samt 5% av Red Coteaux Champenois (ett stilla pinot noir-vin).
Degorgering i juli 2018, vilket betyder att det legat drygt 18 månader på sin jästfällning. Det görs runt 4 500 flaskor.

Färgen går i en mörkrosa nästan orangefärgad ton.

I doften hittar vi en del röda bär, röd citrus, röda äpplen, lite musselskal, någon liten örtighet, aningens rosor samt en viss nötighet. En mycket trevlig doft.

När vi smakar är det de röda bären i form av jordgubbar, hallon, lite smultron, röda vinbär och tranbär, som vi speciellt tar till oss. Det finns en hel del röd citrus (blodgrape, mandariner). Röda äpplen, rabarber och granatäpplen bidrar till den komplexa smaken. I avslutningen noterar vi krita, lite steniga mineraler och någon tropisk frukt.

Det här är en champagne vi verkligen gillar. Den härliga friskheten. Den fina balansen i smaken och doften. Den har också utvecklats på ett positvt sätt under de fyra åren vi haft den liggande i källaren. Det hade inte gjort ont att haft ytterligare ett par flaskor.
Betyg 4++ 

Den här champagnen både dricker och köper jag gärna igen. För närvarande verkar den inte finnas på SB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar