fredag 7 juli 2023

2018 Langhe Nebbiolo, Gheppio

 Gheppio är ett projekt som Budbreak dvs Petter och Gabriel Enning lanserade för något år sedan. Jag skrev ett blogginlägg i början på maj om detta. I samma blogginlägg skrev jag också om tre av de fem viner som ingår i projektet:
- Roero Arneis
-Dolcetto d´Alba
- Barbera d´Alba
Dryga månaden senare skrev jag om 

Nu har jag nyligen druckit deras Langhe Nebbiolo från 2018 och därmed är alla fem vinerna testade.

Druvorna till det här vinet kommer från Paolo Boffa i La Morra, Elio Fenocchio i Monforte d´Alba samt Rosalba Zito, Luca Cogno och Giovanni Alessandria i Novello.

Vinet har fått jäsa på ståltankar för att sedan lagras på en blandning av botti och tine (stora ekfat) samt ståltankar.

Doften börjar med några försiktiga toner av jord, höstlöv och aningens oljegrus för att efter en kort stund låta de röda bären ta över. Här finns också i små doser violer och rosor, våta granithällar och lite örter.

I munnen är det den fina mörkröda frukten vi slås av körsbär, hallon, tranbär, något lingon och aningens granatäpplen. Efterhand dyker det upp nypon, örter och lite kryddor. I den medellånga eftersmaken tillkommer  även rosor och violer. 

Ett härligt friskt vin med en bra syra. Tanninerna finns där och smånafsar i munhålan. Riktigt i närkamp går dom aldrig utan bjuder mer ett försiktigt motstånd. 

Sammantaget blir detta ett lättdrucket vin med både charm och karaktär. Det går riktigt bra till en mängd olika pastarätter med ragu eller köttfärssås, men funkar riktigt bra på egen hand också.
Betyg 4
Priset på SB är 149 kr, vilket måste anses som ett riktigt bra pris för ett vin av den här klassen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar