söndag 30 juli 2023

Brut Grand Cru Vieilles Vignes från Paul Sugot.

Tidigare i våras damp det ner ett mail från Fanwine. Deras senaste projekt var champagner från Paul Sugot. Jag hade läst mycket gott om Paul Sugots champagner, så det fick så klart bli en beställning.

Distanshandlaren Fanwine har ett intressant upplägg, där du som vinkonsument önskar dig ett vin och när tillräckligt många andra hakat på så fixar Fanwine en import. Läs mer på deras hemsida. Det finns också en lagershop belägen i Danmark och hittar du något intressant där är det bara att beställa. Frakt, moms och alkoholskatt ingår i slutsumman.

Maison Paul Sugot är ett familjechampagnehus, som startade 1901 och som nu är inne på den femte generationen vinmakare (Olivier Sugot). Deras vinfält befinner sig runt byn Avize på det som kallas för "Côte des Blancs" och dom producerar endast champagner gjorda på druvan Chardonnay. Tre olika cuvéer gör dom: 
- En årgångscuvée Extra Brut Grand Cru Vieilles Vignes, där de äldsta vinstockarna är 112 år och som får ligga på sin jäst i 12 år innan den degorgeras. Dosagen är 2,5 g/liter
- En årgångslös Brut Grand Cru Vieilles Vignes, där vinstockarna har ungefär samma ålder som årgångscuvéen, men däremot ligger den 10 år på sin jästfällning. Dosagen är här 5 g/liter.
- Brut Classique, där vinstockarna är yngre, men ändå har en ålder på 45 år och äldre. 5 år får den på sin jästfällning och en dosage på 6 g/liter

Vårt första smakprov är en halvflaska av den årgångslösa (Non Vintage) Brut Grand Cru Vieilles Vignes. Den är gjord på de tre årgångarna 2009-2010-2011.Den procentuella fördelningen håller dom hemlig. Druvorna kommer från riktigt gamla vinstockar. Det har fått ligga 10 år på jästen och fått en dosage på 5 g per liter.

Färgen går i en lite djupare gyllengul ton.

I den lätt mogna doften hittar vi gott om gula och gröna äpplen som blivit lite bokna. Här finns också en rejäl dos våta granithällar. Ett tydligt inslag av citrus. I lite mindre omfattning noterar vi gula stenfrukter, en del brödiga toner, aningens kaprifol samt unset honung.

En alldeles underbar champagne att njuta av nu. Lite begynnande mognadstoner har börjat infinna sig i smaken, men ändå mycket frisk och aptitretande. Precis som i doften startar det med lite bokna gula och gröna äpplen, som följs av ett trevligt inslag av citrus. I små doser noterar vi persika, aprikos, mariekex, krita och aningens, aningens honung.

Betyg 4+

Vi betalade 1201 kr för sex halvflaskor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar