fredag 7 april 2023

2013 Tisbe, Le Gualite

Igår på Skärtorsdagen vaknade vi till ett vinterlandskap, men vi på Västkusten vet att i april är vinterlandskap aldrig långvariga. Mycket riktigt, fem timmar senare är snön borta. Idag Långfredag skiner solen, tempen klättrar upp mot tio grader fast den svaga vinden är lite isig. Vi har ett ställe på tomten där vinden inte kommer åt och där är det riktigt behagligt.

Jag tycker det har varit ett grått och mycket regnigt första kvartal anno 2023. Soldagarna har varit ytterst få. Det gråa vädret och regnet har tryckt ner oss i skorna. Just en av dessa "eländiga" dagar i mars behövde vi något som skänker värme och sol till vårt sinne. Vi plockar fram ett vin  som får oss på riktigt gott humör.

Detta är en liten producent, som vi hittar i de östra delarna av Valpolicella. Jag har själv aldrig besökt vingården. Daniel Bryntesson skriver så här på Amaroneguidens hemsida:
Beläget i Mezzanedalen och nära den lilla byn Mezzane di Sopra ligger vingården Le Guaite. Vingården ligger cirka 500 meter över havet och har en magnifik utsikt över dalen. Här startade Stefano Pizzighella en olivlund 1998. Denna blev framgångsrik så bara några år senare, år 2002, köper Stefano marken Le Guaite och grundar även vingården som han döper till Le Guaite di Giulietta efter sin fru. Stefano och Giulietta driver vingården tillsammans med stor passion. Till deras hjälp har dottern Noemi redan i tidig ålder hjälpt till med skörd och vinframställning. Noemi lär sig allt från sin mor och far under dessa år vilket leder till att Noemi 2016 tar över efter sina föräldrar blott 22 år gammal. Noemi döper även om vingården till Le Guaite di Noemi och gör helt nya etiketter på alla viner. Med mor och far har Noemi gjort en nystart från en redan stark grund och tillsammans fortsätter de nu att driva vingården med stor passion.

Det här ett vin från den riktigt trevliga och bra årgången 2013. Det är gjort uteslutande på druvan Cabernet Sauvignon, som skördades i början på oktober för att sedan få ligga och torka i drygt tre månader.  Det är först därefter som druvorna pressas och jäsningsproceduren startar. Vinet har fått mogna i tre år på franska barriquer innan det tappas på flaska utan att filtreras. Det får sedan tillbringa ytterligare 16 månader på flaska innan det anses redo för marknaden.

Färgen går i en djup och mörk rubinröd ton med några purpur stråk.
Doften är stor ock kraftig med massor av mörka bär  och mörk frukt. Lite torkad frukt, någon liten nypa örter och aningens vanilj förgyller doftintrycken. Mycket trevligt att bara sitta och sniffa på.
I gommen är det ett rätt så maffigt vin. Kraftigt, men också elegant och så den förträffliga balansen mellan smakerna, den fina syran och de nätta tanninerna. Ett stort vin!!
De mörka bären identifierar vi som mörka lite söta körsbär, blåbär, lite syrliga svarta vinbär, något blått plommon, björnbär och en hel drös mörka skogshallon. Urläckert redan här. I eftersmaken tillkommer svartpeppar, någon ört, lite torkad frukt, kakao, någon droppe espresso och unset vanilj. Varje liten klunk lever kvar i gommen långt efter vi svalt. Det står 17% på baksidesetiketten. Inte chans. Vi känner inte ett uns av detta!
Hur gott som helst!!
Betyg 5-
Vi köpte den här flaskan på Systembolaget 2018 och betalade då 811 kr. Idag är det årgång 2015 som gäller och priset har dragit iväg till 985 kr..


tisdag 4 april 2023

Notes Blanches, Lèguillette-Romelot

I Champagne är det 7 druvor som är tillåtna att odla. Chardonnay (29,7%), Pinot Noir (38,3%) och Pinot Meunier (31,7%) svarar tillsammans för 99,7%. Det återstår därmed 0,3% av odlingsytan dvs 102 ha för de andra fyra druvsorterna Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier och Arbane.

I början på 2021 fick jag ett mail från Champagnebonden, där dom hade en producent som gjorde champagner på de ovanliga druvorna, som nämndes ovan. Jag blev så klart nyfiken och beställde tre olika cuvéer. Klicka på länken nedan så får du mina tankar om de två cuvéer, som jag redan skrivit om.
Familjefirman Léguillette-Romelot har en lång historia som vinodlare. Redan 1705 planterade familjen Romelot sina första vinrankor. 1968 bildas champagnefirman Léguillette-Romelot genom ett giftemål mellan de båda släktgrenarna. Dom äger idag runt 8 ha odlingar i byn Charly-sur-Marne, cirka en timmes bilfärd väster om Epernay. Allt arbete i vingården är hållbart enligt certifieringen HVE (Haute Valeur Environnementale) och VDC (Viticulture Durable). Dom producerar idag tio olika cuvéer

Christine Léguillette-Romelot blev oväntat änka för drygt tre år sedan. Hon valde då att fullfölja det projekt som hon och maken Laurent drog igång 2006. Dom planterade då vinfältet Clos du Mont Dorin på 0,8 ha med de godkända, men de utdöende druvsorterna Pinot Blanc, Petit Meslier och Arbane.

Vi dricker en Blanc de Blancs dvs en champagne som uteslutande är gjord på gröna druvor. I de allra flesta fall är det en champagne gjord på druva chardonnay. Visst ingår chardonnay i den här champagnen, men endast med 7%. Ytterligare tre andra druvor ingår. Pinot Blanc med 30%, Petit Meslier med 63% och Arbane med 2%.
Den här champagnen har basåret 2014, men med 13% reservvin från 2013. Den har fått ligga runt fem år på sin jästfällning innan den degorgerades i april 2020. Den fick då en dosage på 6 g per liter.

Färgen går i en lite mörkare guldgul nyans. Det finns några nästan orange nyanser med en dragning åt bärnstenshållet.

I doften finns en fin citruskompott av såväl röda som gula citrusftukter. Ett rätt så stort inslag av tropiska frukter bygger på intrycken. I mindre omfattning men ändå tydligt tar vi till oss sommarblommor, mandel och aningens smörkola.

Små fina bubblor dansar runt i glaset för att sedan göra detsamma i gommen. Den här champagnen har en rätt så stor syra, men den fina balansen med smakerna gör att den känns samtidigt ganska så mjuk och tillgänglig. Här finns gott om citrus, en hel del gula äpplen och ett rejält inslag av tropisk frukt (ananas, mango, passionsfrukt). Rostat bröd, krita, acaciahonung, örter, nässlor och kryddor ger sig tillkänna i den trevliga eftersmaken. 
Det här är riktigt gott. Det finns också något annorlunda i smaken, men jag har svårt sätta fingret på vad det är. Förutom då att det är kalasgott. 
Betyg 4+
På SB har den bytt årgång, så nu är det druvor från 2017 som gäller. Druvsammansättningen är också annorlunda. Mer Pinot Blanc och Chardonnay och mindre Petit Meslier. Priset ligger strax under femhundringen. Behöver jag skriva att jag fyllt på.