fredag 5 september 2025

2016 Barolo, Massolino

Hustrun hade nyligen fyllt år. Dotterns sambo från Sardinien hade lovat att laga en äkta Carbonara tillagad på sardisk vis. Ja det blev så klart riktigt förbaskat gott.

Mitt bidrag blev att hämta en flaska Barolo ur källaren. Det blev en flaska från det välrenomerade året 2016 och från en producent, som jag alltid hållit högt.


Massolino är ett familjeföretag som grundades 1896 av Giovanni Massolino i Serralunga d’Alba i Piemonte. Serralunga är en liten pittoresk by 400 meter över havet med ca 500 invånare. Byn är belägen på en av regionen Langhes kullar mitt i hjärtat av Barolos produktionsområde. Giovanni Massolino var en ihärdig och företagsam man som i samband med att han startade sin vinfirma även var först med att introducera elektriskt ljus i byn. På 1930-talet började man att utöka sina odlingar och kom så småningom över riktiga pärlor till vingårdar: Margheria, Parafada och Vigna Rionda. 2007 införskaffade dom vingården Parussi i grannområdet Castiglione Falletto.

Massolinos vingårdar ligger omgärdade av bergsryggar i en dalgång som skyddar från vind och storm och ger ro åt druvorna som behöver en lång mognadsperiod. Massolinos viner görs i traditionell stil med jäsning i låg temperatur och lagring i stora fat av Slovensk ek.

Detta är deras enklaste Barolo. Dom gör knappt 40 000 flaskor årligen. Druvorna kommer från några olika vinfält runt Serralunga. Vinrankorna har en ålder mellan 10-55 år. Avstjälkning, varsam pressning, maceration i 48 timmar innan jäsningen startar. Jäsning sker med skal i 7-10 dagar i stora cementtankar. Skalkontakt i ytterligare 5-8 dagar innan vinet pumpas över till stora ekliggare (3200-4500 liter). Cirka 30 månaders vila på dessa ekfat innan det får en kortare tid på ståltank. Först därefter sker buteljering.

Jag har tidigare bloggat om årgångarna 2003, 20052006 och 2016 Klickar du på resp årtal får du mina tankar om just den årgången.

Färgen går i en granatäppelröd nyans med en touch av violetta toner.

I doften nås vi till en början av jord, höstlöv och lite läder, men efter en kort tid i våra glas är det den röda frukten med lite mörkare toner som tar över. Här finns också en kryddighet, lite nypon, krossad sten samt inslag av violer och rosor. En mycket trevlig och angenäm doft.

I gommen känns det medelfylligt med en väl utvecklad smak. Ja nästan så att smakerna börjar få vissa mognadsdrag. Här finns mörkröda körsbär, vildhallon, blåa plommon och några tranbär. Vi noterar också en fin samling örter och kryddor. Visserligen av det mer diskreta slaget, men ändå tydliga.
Bra syra och fogliga lite smånafsande tanniner.
I eftersmaken aningens lakrits, violer och rosor.
Ett förbaskat gott vin helt enkelt, som säkert kommer utvecklas en del med stigande ålder.
Betyg 4++

Min flaska köptes på hösten 2020 när den släpptes på SB. Priset var då 339 kr, vilket jag idag kan konstera var ett synnerligen bra pris för ett vin av den här klassen







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar