Girolamo Russo drivs av Giuseppe Russo som tog över familjeegendomen 2004 för att göra eget vin. Egendomen är gammal och släkten har gjort vin på Etna i generationer vilket känns roligt, då många egendomar här idag byggs upp och drivs av investerare från fastlandet eller andra delar av världen. Giuseppe är klassisk pianist och har universitetsexamen i Italiensk litteratur, vilket avspeglar sig i hans fokusering på detaljer. Något som behövs om man vill göra viner av allra högsta klass. Den totala produktionen är endast 30.000 flaskor och vingårdarna ligger på mellan 600-800 meters höjd.
Dom gör ett vitt vin, tre röda viner på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio samt ett rosévin även detta gjort på Nerello Mascales.
Egendomen är på totalt 26 ha, varav 15 ha är vinodlingar och resten är odlingar av oliver och hasselnötter. Här tillämpas principerna om organisk odling. Ja till och med så att det betraktas som ett Veganvin.
2017 och 2018 Etna Rosato, Girolamo Russo
Ett rosévin eller rosato som dom säger i Italien. Det är gjort uteslutande på druvan Nerello Mascalese som fått skalmacereras några timmar innan skalen skiljdes från musten. Jäsningen äger rum på ståltank, där det också fått ligga till sig en kortare tid.
Färgen går i en blekrosa ton med en dragning åt koppar.
Visst har de båda årgångarna mycket gemensamt bl a det fina inslaget av solmogen persika, blodapelsin, några smultron och granatäpplen och den härliga friskheten. Visst finns här gott om mineraler. 2018 upplever jag att mineralerna är mer fokuserade
Ett alldeles underbart vin. Charmigt, smakrikt, törstsläckande och joggens så gott. Avslutet med blodgrape är ju bara så gott!
Betyg 4
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 189 kr. Stark rekommendation!
2017 ´a Rina Etna Rosso
Det här vinet har jag druckit ett flertal årgångar av, vilket resulterat i ett antal bloggposter. Klicka på resp år så får du mina tankar om just den årgången: 2009, 2010, 2014 och 2016
På näsan en massa röda bär, rätt mycket örter, läder, vulkaniska mineraler och aningens viol. Mycket angenämt.
I munnen känns det att det är ett ungt vin, men ändå väldigt tillgängligt redan idag. Jag tycker t o m att just årgång 2017 känns mer drickklar än vad ´a Rina brukar göra så här tidigt.
Frisk och väldigt fräscht med tanniner som nafsar runt i gommen, men aldrig blir särskilt närgångna. Den här ungdomliga frukten (jordgubbar/smultron) är ju bara så läcker.
Visst är det en stor och för området typisk mineralitet, som jag gärna refererar till som vulkanisk eller etna-minerler. Lite lakrits tycker vi oss också spåra och aningens fat. Tonerna från faten känns allt mindre sedan dom gått över till att låta vinet mogna på begagnade botti. Nu är ju jag inte särskilt känslig för ek, men fokuset på den ungdomliga frukten och etna-mineralerna blir ju större.
Ett sanslöst gott vin redan nu. Mina flaskor dricker jag nog upp inom tre/fyra år. A Rina är inget som jag långlagrar. Duger gott så som det levererar idag.
Betyg 4
På "Bolaget" är priset precis under tvåhundringen och jag måste säga att det är svårt att hitta ett vin i den prisklassen som matchar A Rina. Webblagret verkar slut, men det finns flaskor i 32 butiker enligt SB:s hemsida.