lördag 22 juni 2019

2018 och 2017 Etna Rosato och 2017 ´a Rina Etna Rosso, Girolamo Russo

Girolamo Russos viner tog oss med storm, då vi på våren 2012 smakade den första a´ Rina. Det var årgång 2009. Vi har sedan dess fyllt på med varje ny årgång och för någon vecka sedan var det dags för 2017. Deras Rosato har vi druckit i såväl version 2018 som 2017.

Girolamo Russo drivs av Giuseppe Russo som tog över familjeegendomen 2004 för att göra eget vin. Egendomen är gammal och släkten har gjort vin på Etna i generationer vilket känns roligt, då många egendomar här idag byggs upp och drivs av investerare från fastlandet eller andra delar av världen. Giuseppe är klassisk pianist och har universitetsexamen i Italiensk litteratur, vilket avspeglar sig i hans fokusering på detaljer. Något som behövs om man vill göra viner av allra högsta klass. Den totala produktionen är endast 30.000 flaskor och vingårdarna ligger på mellan 600-800 meters höjd.
Dom gör ett vitt vin, tre röda viner på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio samt ett rosévin även detta gjort på Nerello Mascales.
Egendomen är på totalt 26 ha, varav 15 ha är vinodlingar och resten är odlingar av oliver och hasselnötter. Här tillämpas principerna om organisk odling. Ja till och med så att det betraktas som ett Veganvin.

2017 och 2018 Etna Rosato, Girolamo Russo


Ett rosévin eller rosato som dom säger i Italien. Det är gjort uteslutande på druvan Nerello Mascalese som fått skalmacereras några timmar innan skalen skiljdes från musten. Jäsningen äger rum på ståltank, där det också fått ligga till sig en kortare tid.

Färgen går i en blekrosa ton med en dragning åt koppar.

Visst har de båda årgångarna mycket gemensamt bl a det fina inslaget av solmogen persika, blodapelsin, några smultron och granatäpplen och den härliga friskheten. Visst finns här gott om mineraler. 2018 upplever jag att mineralerna är mer fokuserade

Ett alldeles underbart vin. Charmigt, smakrikt, törstsläckande och joggens så gott. Avslutet med blodgrape är ju bara så gott!
Betyg 4
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 189 kr. Stark rekommendation!


2017 ´a Rina Etna Rosso
Det här vinet har jag druckit ett flertal årgångar av, vilket resulterat i ett antal bloggposter. Klicka på resp år så får du mina tankar om just den årgången: 200920102014  och 2016

Vinet är gjort på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio. Druvorna kommer från vingårdarna i San Lorenzo, Feudo och Calderara Sottana. Macerationen äger rum under knappt 10 dagar och sker tillsammans med skalen. Jäsningen äger rum på stålfat och vinet får sedan ligga till sig i ungefär 12 månader på stora botti av slavonsk ek.

På näsan  en massa röda bär, rätt mycket örter, läder, vulkaniska mineraler och aningens viol. Mycket angenämt.

I munnen känns det att det är ett ungt vin, men ändå väldigt tillgängligt redan idag.  Jag tycker t o m att just årgång 2017 känns mer drickklar än vad ´a Rina brukar göra så här tidigt.
Frisk och väldigt fräscht med tanniner som nafsar runt i gommen, men aldrig blir särskilt närgångna. Den här ungdomliga frukten (jordgubbar/smultron) är ju bara så läcker.

Visst är det en stor och för området typisk mineralitet, som jag gärna refererar till som vulkanisk eller etna-minerler. Lite lakrits tycker vi oss också spåra och aningens fat. Tonerna från faten känns allt mindre sedan dom gått över till att låta vinet mogna på begagnade botti. Nu är ju jag inte särskilt känslig för ek, men fokuset på den ungdomliga frukten och etna-mineralerna blir ju större.
Ett sanslöst gott vin redan nu. Mina flaskor dricker jag nog upp inom tre/fyra år. A Rina är inget som jag långlagrar. Duger gott så som det levererar idag.
Betyg 4

På "Bolaget" är priset precis under tvåhundringen och jag måste säga att det är svårt att hitta ett vin i den prisklassen som matchar A Rina. Webblagret verkar slut, men det finns flaskor i 32 butiker enligt SB:s hemsida.

onsdag 19 juni 2019

2017 Anas-Cetta, Elvio Cogno

Nascetta är en druva jag har mycket liten erfarenhet av. Vid ett sök i min blogg hittar jag ett skrivet inlägg från 2014. Du hittar det här. En intressant artikel om druvan, visserligen några år gammal, som är mycket läsvärd hittar du här och en annan artikel här. När så ett mail dök upp om att det fanns ett nytt vin på "Bolaget" gjord på denna druva, så blev det några tangenttryckningar och en beställning var lagd. I lördags drog vi korken ur den första flaskan.
Utsikt över Elvio Cognos vingård och vinfält.
Elvio Corgnos vingård ligger några mil söder om La Morra alldeles norr om den lilla byn Novello. Här förfogar familjen Cogno över 15 ha vingårdar. Familjen Cogno har i generationer arbetat med vinodlingar. Elvio beslöt att i början på 1950-talet göra en helhjärtad satsning på vintillverkning. Den första Barolo de buteljerade var årgång 1961. Årgång 1964 sattes även vingården ut. Brunate!!
Ett par generationer senare är det Nadia Cogno och Valter Fissore som står vid rodret.
De har sedan länge påbörjat ett arbete mot organisk/biologiska odlingsmetoder. Ingen konstgödsel, inga syntetiska bekämpningsmedel mm
Deras portfölj av viner omfattar 4 olika Barolo, en Barbaresco, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto samt en Nascetta

De första idag kända dokumenten om druvan Nascetta går tillbaka till 1877 i Piemonte. Dokumenten beskriver druvan, även känd som "Nas-cetta" och "Anascetta", och berättar om en druva som ger extra-ordinära viner. Druvan försvann nästan helt efter andra-världskriget, och det är tack vare ett fåtal producenter i Piemonte (där familjen Cogno haft en ledande roll) som druvan återupptäcktes. Idag har druvan fått en egen appelationsbeteckning "Langhe Nascetta di Novello DOC" och fler och fler producenter har börjat odla den för att producera utsökta vita viner.
Källa: Nyhetsbrev Club Amarone

Ett vin till hundra procent gjort på druvan Nascetta, som vuxit på en två ha stor vingård alldeles i utkanten av Novello belägen 350 m över havet. Vinrankorna är planterade på 1980-talet.
Jäsning på stålfat, tolv timmars skalkontakt och sedan 6 månaders vila på samma stålfat innan det buteljerats. Ytterligare tre månader på flaska innan det ansetts mogen för marknaden.

Färgen går i en djup halmgul ton.

I doften hittar vi citrus, en hel del örter, lite tropisk frukt, aningens vilda blommor och unset acaciahonung. Ingen påträngande doft ändå stor och mycket tydlig.

I munnen är det ett kraftfullt vin, som kommer riktigt till sin rätt, då det ackompanjeras av kyckling, fisk- och skaldjursrätter. Vi åt en pasta med havskräftor som hettats upp lite. Vinet satt som en smäck.
Vi kan känna några gröna och gula äpplen, lite citrus, några grabbnävar örter, gula stenfrukter, någon stenig mineralton, lite tropisk frukt och i det finstämda avslutet kommer också lite acaciahonung.

Ett kraftfullt vin med en fin smakpalett, som vi verkligen gillar. Vi dricker det mer än gärna igen och fyller på lagret.
Betyg 4

På "Bolaget" finns det tre viner gjorda på endast Nascetta. Vårt vin med nr 78019 kostar 285 kr.

tisdag 18 juni 2019

2008 Clos des Bergeronneau

En av de där fantastiskt varma och fina kvällarna alldeles i början på juni drack vi en champagne som tog oss med storm. Jag är med i FB-gruppen Champagne, där skrev Magnus Hjelm väldigt positivt om den i mitten på april. Ja så positivt att det inte gick att motstå ett inköp, även om det sved lite i plånboken.
Champagne Bergeronneau-Marion är baserade i Ville-Dommange, strax söder om Reims. Firman är ett familjeföretag som drivs av Florent Bergeronneau, som är vinodlare i andra generationen, tillsammans med sin hustru Veronique (född Marion). Deras barn är nu på väg in i firman som tredje generationen. Firmans odlingar finns i Montagne de Reims och upp mot St. Thierry-massivet nordväst om Reims. Man odlar till största delen Pinot Noir men har även odling av Chardonnay och Pinot Meunier. Man arbetar med hållbara odlingsmetoder och sedan 2004 är både insekts- och ogräsbekämpningsmedel ersatta med miljövänliga alternativ. 

Den här champagnen är gjord uteslutande på druvan Pinot Meunier, som vuxit på vinstockar som har en ålder på 70 år. Druvorna kommer från en enda vingård (2,1 ha), som är belägen mitt i Ville-Dommange. Den är omgiven av en stenmur därav namnet tillägget Clos.
Runt sex år har den legat på sin jästfällning. Degorgeringsdatum framgår inte. Dosagen är 7g/l



    Jag öppnade flaskan genom att försiktigt klippa
          av de små "repen". Då sista förtöjningen klipptes av
for korken rakt upp med  mycket stor kraft.
Turligt nog stod jag inte lutad över flaskan. 



Det är en stor och mycket angenäm doft som vi möts av. Det börjar med mogna äpplen med en liten fallfruktstouch. Strax därpå lite krutrök, rostat bröd, tropisk frukt, icke oansenliga mängder regnvåt grusgång, snäckskal och så en ny omgång frukt med lite röd citrus, persika, mango och honungsmelon.

I munnen är det ett tämligen intensiv smakpalett som dyker upp. Inte allt på en gång utan små doser i lager på lager. Det börjar med ljuvliga gula sommaräpplen tänk transparente blanche, men också några lite rödare för den generösa och trevliga syrans skull. Nygräddat bröd, brioche och mariekex. Gula stenfrukter: aprikoser, plommon, persika. Stendamm, grusgång, skolkrita. Mandariner, blodapelsin, persika och mango. Och så ett magnefikt avslut med blodgrape.
Vansinnigt gott helt enkelt.
Betyg 5

På "Bolaget" kostar den 799 kr. Väldigt mycket pengar så klart, men har man något att fira, så är den faktiskt värd varenda krona. Det är bara att avstå något krogbesök.

måndag 17 juni 2019

2017 Marsanne, Tahbilk

Så återvänder vi till ett vin som vi inte druckit på mången god dag. Faktiskt är det närmare sex år sedan sist. Det fanns en tid då det här i det närmaste utgjorde vårt "husvin". En kan fråga sig "varför har det blivit på detta viset?" Det troliga svaret är att det föll ur det ordinarie sortimentet och därmed ingen påminnelse, då jag besökt en SB-affär. Fast jag beställer mycket via internet har jag ändå "glömt" lägga en beställning. Måste åtgärdas.
Det är inget stort vin. Det har heller aldrig varit något stort vin. Mer ett slags basvin. Fasligt gott i all sin enkelhet och utvecklas på ett trevligt sätt med lite ålder.
Tahbilk ligger i Central Victoria ( Nagambie Lakes Region) ca 10 mil norr om Melbourne. Redan  på 1860-talet planterades de första Marsanne stockarna, fast ingen av dessa finns kvar. De man nu tar druvorna ifrån är som äldst från 1927. Vinet är till 100% Marsanne. Jäsningen sker under kontrollerad temperatur i tankar av rostfritt stål. Därefter får vinet vila ett par månader innan det stabiliseras och buteljeras. 

Färgen går i en gulaktig ton med lite skira grönaktiga stråk.

Doften är tämligen stor och behagfull med massor av tropisk frukt : mango, papaya och ananas. Gula äpplen, lite citrus och inte minst en blommighet av kaprifol förgyller intrycken. Lägg därtill aningens lerskiffer, honung och tövädervåta yllevantar, så förstår ni att det är en ovanligt komplex doft för ett vin i den här prisklassen.

Smaken har precis som doften en bra komplexitet. Det startar upp med citrus, gula äpplen och tropisk frukt. Det fylls sedan på med kryddor, någon liten rökighet, lerskiffer och honung. Det hela balanseras av en trevlig syra. Eftersmaken är något längre än medel.
Ja det blir att beställa några flaskor till. 119 kr kostar vinet i beställningssortimentet, vilket måste anses som ett väldigt bra pris.
Betyg 4-

fredag 14 juni 2019

2013 Slatnik, Radikon och cider från Famille Dupont

Vintankar är inte så bevandrad bland de oranga vinerna. Några har vi smakat och gillat. Första gången vi smakade ett orangt vin vart vi lite konfunderade. Det smakade inte som vi vant oss att vin ska smaka. Det krävs nog en viss tillvänjning.
En av dessa underbara eftermiddagarna i förra vecka veckan öppnade vi det här vinet.

I det nordöstra hörnet av Italien ligger vinregionen Friuli-Venezia Giulia. Runt byn Gorizia, inte långt från gränsen till Slovenien, hittar vi producenten Az. Agr. Radikon. Ambitionen är att producera vin som är så naturligt gjorda som möjligt: Spontan jäsning, minimal tillsats av svavel, ingen filtrering etc. Det här gör också att vinerna skiftar mellan årgångarna, vilket precis är deras syfte. Varje årgång ska vara påverkade av det aktuella årets förhållanden.

Det här vinet är gjort på druvorna Chardonnay (80%) och Tokai Friulano (20%). Tre veckors skalkontakt och ett års lagring på stora ekfat. Dessa båda ting ger ett vin med en färgnyans som går i en mörk-orange ton som drar åt bärnsten.

I doften känner vi mogen fallfrukt, lite bokna äpplen, aningens citrus, aprikoser, nyponros, någon liten kryddighet samt regnvåt grusgång. En ganska så komplex doft. Lite annorlunda  än den gängse vindoften, så visst triggas smaklökarna och fantasin igång.
I munnen får vi ett vin med en fin balanserad syra som ger vinet en härlig friskhet.Vi kan känna övermogna gul/röda äpplen, lite röd citrus, en hel del aprikoser, någon persika, en viss kryddighet och så en hel drös av steniga mineraler. Törstsläckande och hyfsat lättdrucket. Visst blir vi nyfikna på att botanisera mer bland de oranga vinerna efter detta.
Betyg 4
Just nu verkar det inte finnas på SB. Vår flaska köptes för något år sedan och kostade då runt 270 kr.
2015 Cuvée Colette, Famille Dupont
Jag dricker verkligen inte cider så ofta. Den här flaskan förärades vi av de goda vännerna Stig och Anki efter en resa dom gjort i Bretagne.


Destilleriet och musteriet Domaine Dupont är en av de anrika producenterna i Calvadosdistriktet Pays d’Auge. Med en tradition sedan 1887 har här utvecklats årgångscider, pommeau och calvados på ett gods om 30 hektar äppelodlingar av finaste kvalitet. Familjeföretaget har under ledning av Etienne Dupont och hans barn Jerome och Anne-Pamy sedan 1980 moderniserats och växt både till yta och kapacitet. Den största delen cider och calvados går idag på export och kännetecknas av hög kvalitet, elegans och smaker fulla av uttryck.
Källa: Importören Cask Sweden AB

100% äppeljuice som fått jäsa på ståltankar. 27/7 2016 buteljerades den jästa musten och fick jäsa en andra gång på flaska. Degorgeringen ägde rum 5/9 2017

I doften en hel del övermogna äpplen av någon grön sort. Fin brödighet. En del trevliga toner av citrus men också någon liten exotisk frukt.
I munnen är det en mycket torr cider (precis i min smak) med en härlig friskhet. Gott om lite bokna äpplen, citrus, mineraler både steniga och framförallt med skolkrita (för er som minns detta). En tydlig ton av nybakat bröd samt någon exotisk frukt. 


Vi drack den på eftermiddagen den heta nationaldagen 6 juni. Vi upplevde den både svalkande och törstsläckande med en stor portion charm. Väldigt mycket karaktär gjorde att vi tog den i små klunkar, men oj vad fort flaskan tog slut.
Detta är ju något helt annat än de sötsliskiga svenska varianter vi smakat. Den här dricker vi mer än gärna igen.
Betyg 3++

onsdag 12 juni 2019

2006 Brut, Deutz

I förra veckan hade vi några dagar med afrikavärme, som kvällstidningarna uttryckte det. En av dessa underbara kvällar samlades familjen vid den gamla kyrkbänken vi lagårdsväggen för att avnjuta något bubblande före middagen. Det har blivit lite av en vana att just sådana här varma och sköna dagar samlas strax före middagen med bubbel och något litet tilltugg. Den här gången var det min tur att plocka fram något svalkande.

Deutz är beläget i den klassiska champagnebyn Aÿ, en av 17 grand cru-byar, som ligger i hjärtat av Champagne. Företaget grundades 1838 av William Deutz i samarbete med Pierre-Hubert Geldermann. Idag är det Fabric Rosset som driver företaget. Dom förfogar över 245 ha vinodlingar. De egna odlingarna täcker cirka 40% av behoven. Övriga druvor köps från 22 långtids kontrakterade odlare. Årsproduktionen är runt två miljoner flaskor, varav 40 procent går på export. 
Den är gjord på Pinot Noir (60%), Chardonnay (30%) och Pinot Meunier (10%).
Jag och den gode vännen O inhandlade en kartong om sex flaskor för bra nära sex år sedan. Tre till mig och tre till honom. Den första flaskan öppnade jag på våren 2016 och tyckte den var mycket god, men fortfarande väldigt ung. Flaska nr två öppnades i nov 2017 och visst hade det hänt en del. Fortfarande ung men flera steg tagna mot mognad.
Nu är det dags för den sista flaskan. Väldigt intressant att följa et vin på det här sättet.

Visst har utvecklingen gått i en riktning jag både förutspådde och hoppades på. Inte längre en ung champagne, men friskheten och fräschheten är intakt. Vi börjar skönja tydliga mognadstoner framförallt i smaken. Det hade inte suttit fel att ha haft ett par flaskor till att följa de närmaste åren!!

Vi möts av en härlig frisk och ganska så komplex doft. Det startar med en äppelsamling (gula och röda), men strax därpå öppnas det upp för gula plommon, lite röda citrusfrukter och en tydlig arom av nyrostat bröd. Efterhand tillkommer daggvåt grusgång, nötter, gula stenfrukter och passionsfrukt. Väldigt, väldigt trevligt!!

I gommen känns begynnande mognadstoner. Här finns gott om mogna äpplen såväl gula som röda. Inte riktigt samma syrlighet som tidigare. Vi spårar en tendens till  att de blivit aningens bokna. Ändå är friskheten där tillsammans med den röda citrusen (mandariner, blodapelsin). Gula plommon, aprikoser, persika, passionsfrukter är smaker som nu känns tydligare och fått ett större djup. Brödighet noteras. Inte så mycket rostat mer åt brioche och mariekex. Härlig mineralitet med stenar och krita. Eftersmaken är lång och där får vi aningens, aningens honung och lite nötter
Betyg 4++

måndag 10 juni 2019

Leon Barral, Castiglion del Bosco och Stefano Amerighi

Härom kvällen var det dags för lite blindbock med brodern, svägerskan och deras vuxna barn. Med lite ledtrådar lyckades dom hyfsat bra att placera vinerna. Samfällt var omdömet "väldigt goda viner". Även om det var så att Leon Barral blev lite av kvällens vinnare.


2013 Valinière Leon Barral
Vi befinner oss i den lilla byn Lenthéric i Faugères i Languedoc. Familjen Barrals vinhistoria går tillbaks till mitten på 1700-talet. Idag förfogar man över 27 ha vinmarker, där vinstockarna har en medelålder på nästan 50 år. Den som vill veta lite mer om Domaine Leon Barral kan läsa om ett besök Finare Vinare gjorde där 2008 och ett annat besök 2010. Av detta framgår att mycket av odlingsprinciperna stämmer överens med det som svenska FOBO (Föreningen Organisk Biologisk Odling) förordar. Numer är dom certifierade som Biodynamiska odlare.
Leon Barrals vita vin har jag aldrig smakat, men deras basvariant Faugères har jag skrivit om här. Ett riktigt trevligt vin. Toppvinet "Jadis" har jag hyllat i såväl årgång 2010 som årgång 2013. Toppvinet "Valinière har jag druckit och hyllat årgång 2010 av. Ikväll provar vi årgång 2013 av detta vinet.
Valinière görs på druvmixen Mourvèrdre (80%) och Syrah (20%), som vuxit på vinstockar med en ålder på mellan 15 och 30 år.
Vinifiering: Druvorna pressas försiktigt i en gammal vertikalpress, de olika druvorna vinifieras separat, omdragning sker med hjälp av tyngdkraft. Lagras mer än två år i huvudsakligen äldre barriques och ca 10% nya fat.

Ett fantastiskt vin som tar hela församlingen med storm. Ingen har testat det förut och har nu fått en ny favorit.
Doften är präglad av den mörka frukten, de varma medelhavsörterna, den florala tonen samt aningens blodig biff. Kanske inte så stor, men ändå väldigt tydlig.
I munnen känns det fortfarande ungt, men ändå med god tillgänglighet. Den fina syran ger en bra friskhet. Det finns en läcker mörk frukt med tydliga inslag av körsbär, sv vinbär och blåa plommon, men med en liten syrligare fruktton finns i bakgrunden. Körsbär och tranbär? En hel del örter och kryddor kan vi notera. Visst finns här lite svartpeppar. Krita och steniga mineraler bockas av. Någon liten ton av viol. Tanninerna smånafsar runt i gommen på ett behagfullt sätt. Eftersmaken är något längre än medel.
Ett enastående vin som skänker stor drickglädje just nu och kommer säkert göra så i många år framöver.
Betyg 5-
Dessvärre verkar vinet slutsålt på SB. Runt 400 kr fick vi betala, då det begav sig. Mycket pengar, men värt varenda krona.


2013 Brunello di Montalcino, Castiglion del Bosco
Detta vinet är månadens vin (juni 2019) på forumet finewinesNi som följer bloggen vet att jag ganska ofta deltar i dessa vinprovningar. Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar samt lägger en röst i omröstningen.
Egendomen ligger nordväst om själva staden Montalcino och är på 2 000 ha, men endast 62 av dessa är planterade med vinrankor. De 62 ha består av två olika vingårdar Capanna (42 ha) och Gauggione (20 ha). Båda sköts enligt ekologiska principer. Tre olika Brunello finns i deras portfölj, en Rosso di Montalcino, en vino Santo, ett vitt vin (Chardonnay) samt ett IGT-vin som är gjort på fyra olika Bordeauxdruvor.

Vårt vin kommer från vingården Capanna. Vinifieringen sker på ståltank under 18 dagar, därefter dras vinet över till 225 l franska ekfat (varav 30% nya), där det får mogna under 24 månader.

Ett ungt vin som inleder med en mycket diskret doft, dock tar den sig ju längre tid den fått i glasen. Vi kan känna läder, lite jord men framförallt en hel del körsbär, mörka plommon, skogshallon samt tydliga toner från de rostade faten.
I munnen tycker jag inte att det riktigt vill bjuda upp. Visst kan vi ana oss till att under ytan finns en hel del smaker som pockar på att ta sig fram, men orkar inte riktigt utveckla sig.
Vi tycker oss ana inslag av såväl lite mörka bär (körsbär, plommon, skogsbär) som lite syrliga, ljusa (körsbär, tranbär).
En viss kryddighet noteras. I avslutet både espressokaffe och mörk bitter choklad. Ordentlig syra och tanniner som är på hugget. Det här vinet behöver luftas ordentligt och några år i ryggläge i källaren tror vi skulle göra gott.
Betyg 3+


2015 Syrah, Stefano Almerighi
Producenten Stefano Amerighi är en relativt ny producent. Hans vingård ligger i Cortona, några mil rakt öster från Siena. 2002 planterade han 8 ha med Syrahstockar. Syrah är väl inget man förknippar direkt med Italien, men just Cortona har blivit känt för sina Syrahviner. Det finns dokumenterat att odlingar med Syrah har funnits i lite mer än 200 år i Cortona.
Förutom de 8 ha med vinodlingar har Stefano, som den inbitne biodynamiker han är, planterat 2 ha med blommor, örter och fruktträd. Det går även vita Chianina-kor på markerna.
Vingården är indelad i många små plotter. Varje plott skördas och vinifieras för sig. Jag har själv aldrig varit där, men enligt importören (Bristly Wine) så är färg, doft och smak väldigt olika för varje liten plott.
Det här vinet är gjort på Syrah till 100%. Vinet har fått klarna på naturligt sätt genom att under 14 månader fått ligga på en kombination av cement- och ekfat. Årsproduktionen av det här vinet ligger runt 9 000 flaskor.
Jag har tidigare druckit årgångarna 20102012 och 2015. Klicka på respektive årtal så kan du läsa mina tankar om de årgångarna.

En trevlig doft möter oss, där mörk frukt, läder, jord och tobak dominerar. Vi kan också notera försiktiga inslag av  järnslöjdsal, blodig biff, aningens svartpeppar samt unset viol.
I munnen är det ett hyfsat kraftigt vin med massor av mörka bär främst björnbär, slånbär, blåbär och blåa plommon. En finstämd samling kryddor piffar upp anrättningen (främst svartpeppar). I eftersmaken en del mörk choklad, mera mörka bär, lagerblad och svartpeppar. Vinet har en bra uppfriskande syra. Tanninerna är alerta utan att bli alltför närgångna.
Återigen imponeras jag av det här vinet. Och visst har det utvecklats på de nio månader som gått sedan jag senast drack det. Lite mer avrundade tanniner, bibehållen syra och ett mer markerat djup i smakerna.
Betyg 4+
På SB kostar det 269 kr, men är rapporterat som slutsålt. Håll utkik efter när nästa årgång lanseras blir mitt råd.

fredag 7 juni 2019

Tre roséchampagner: Paul Déthune, Paul Bara och Alfred Gratien

Vårvädret blev ju lite omvänt. I april hade vi majväder och i maj hade vi aprilväder. Några tillfällen att sitta i solen och njuta av roséchampagner blev det allt.

Första lördagen i april besökte vi vännerna Stig och Anki. Efter en underbar promenad i det fina vårvädret blev det en stund på altanen. Vi hade säkert över 20 grader. Vi blev bjudna på en sagolik champagne.

Paul Déthune
Ni som följt bloggen ett längre tag vet att detta är en av mina absoluta favoriter i champagnevärlden. Storverk från en liten familjeproducent, som få kan mäta sig med. Åtminstone i vår värld.
Dom lyckas att ur sina 7 ha runt byn Ambonnay få till små underverk. Odlat vin har dom gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på tio olika cuvéer gör dom. Jag har provat Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut, Rosé, Cuvée Prestige, Millésime 2008  och L´Ancienne 2008. Rakt igenom fantastiska cuvéer.

Den är en champagne gjord på Pinot Noir (80%) och Chardonnay(20%). I basen är det vin från 2015. Ungefär 50% är s k reservvin. Den degorgerades i juli 2018. 

Det här är en alldeles underbar roséchampagne. Den har blivit min absoluta favorit.

Färgen går i en laxrosa ton.
En frisk doft av röda bär, en lätt kryddighet, sommarrosor och regnvåt grusgång.
Fast det är nog smaken vi ändå faller för. Den härligt förförande friskheten och de lite syrliga jordgubbarna i sällskap med smultron, lite hallon, tranbär och ljusa körsbär är alldeles oemotståndlig. Lägg till röda citrusfrukter, sten- och kritmineraler samt en liten pikant örtighet och så ett avslut med blodgrape. Bara så gott!!
Betyg 5-


Paul Bara
De första dagarna i april bjöd på ett vårväder som mer påminde om försommaren. Forsythian lyser alldeles gul hos grannen. Sädesärlan hoppar runt på våra hustak och letar efter möjliga ställen att bygga bo på. Dags att inta roséchampagnen på kyrkbänken utefter ladugårdsväggen. Våren är här!!
Så här lyrisk var jag denna ljuvliga aprildag, som också var en dag där ett glas roséchampagne kändes helt rätt.
Paul Baras historia i champagne går tillbaks till 1600-talet, men då mer som jordbrukare och djuruppfödare. 1833 startar deras historia som vinodlare och 1929 börjar dom göra vin under eget namn. Idag äger dom 11 ha varav 9,5 ha är Pinot Noir. Samtliga vingårdar är klassade som Grand Cru och ligger i Bouzy förutom en liten (0,5 ha)  vingårdslott i Ambonnay. Årsproduktionen är 100 000 flaskor fördelade på: Brut Réserve, Rosé, Grand Millésime, Special Club, Special Club Rosé, två varianter av BlancdeNoir samt ett stilla rödvin. Sedan tidigt 80-tal är det Chantal (äldsta dottern till Paul Bara) som ansvar för verksamheten.

Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specefik årgång och den andra hälften är s k reservvin. Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter.

En härlig champagne som visserligen inte når Paul Déthunes höjder, men är ändå fasligt god.
I doften hittar vi en samling röda bär, lite blodapelsin och en läcker lite småpepprig ton.
I munnen är det massor av röda bär. Det börjar med smultron och körsbär och efterhand tillkommer både jordgubbar och hallon samt några små stänk tranbär. Syrliga röda äpplen bygger tillsammans med citrus, steniga mineraler och något litet inslag av nybakat bröd upp den här champagnen till något stort. I avslutet en liten bitterhet som för tankarna till blodgrape.
Den här halvflaskan känns väldigt drickmogen. Törstsläckande denna vackra vårdag!
Betyg 4


Alfred Gratien
Alfred Gratien har en historia som tog sin början 1864 i Épernay. Den egna egendomen är på 1,56 ha, men dom samarbetar med cirka hundra odlare (sedan årtionden tillbaks). Sju olika cuvéer gör dom. Jag har förutom den här roséchampagnen även druckit  2008 Cuvée Paradis (den var alldeles sagolikt bra) samt 2004 Brut Millésimé som även den var riktigt hygglig.
Ansvarig för själva verksamheten är idag Nicolas Jaeger, fjärde generationen champagnemakare hos Alfred Gratien.
Vinet är gjort på druvorna Chardonnay (56%), Pinot Noir (23%) och Pinot Meunier (21%). Basårgången brukar utgöra 50% och resten är en blandning av gamla årgångar. Den här flaskan har 2012 som basår.
Musten från första pressningen jäser till ett basvin i ekfat om 228 liter, som tidigare använts fyra gånger till Chablisviner. Rosévinet skapas genom att tillsätta Pinot Noir-vin, ingen saignée. Vinet genomgår ingen malolaktisk jäsning. Efter andra jäsningen på flaska ligger vinet på jästfällningen i minst 48 månader.


En mycket trevlig doft möter oss tämligen omgående efter att korken avlägsnats. Här finns jordgubbar, smultron, mandariner, blodapelsiner och röda vinbär. Stendamm och regnvåt grusgång är påtagligt. Lite rosor finns i bakgrunden liksom kryddor och rostat bröd.
Smaken är frisk, stor och ganska så kraftig med samma röda bär som vi noterade i doften. Det vilar en slags elegans över den här rosén samtidigt som den har en stor komplexitet. Övermogna röda vinbär, mandariner, blodapelsin tillsammans med de mer vanliga tonerna från smultron, hallon och jordgubbar skapar en bottenplatta. Det fylls på med röda äpplen, rostat bröd, steniga mineraler, lite örter och kryddor. I det hyfsat långa avslutet får en läcker bitterhet från blodgrape. En storslagen champagne.

Betyg 4+



Vi summerar det hela som tre riktigt bra roséchampagner, där Paul Déthunes variant vinner knappt före Alfred Gratien.
Utav dessa tre är det endast Alfred Gratien som finns på "Bolaget" för 395 kr. Paul Déthunes är privatimporterad för 425 kr, medan Paul Baras var en halvflaska köpt av Franska Vinlistan. Halvflaskorna verka slutsålda, men en helflaska kostar 359 kr.






tisdag 4 juni 2019

2006 Amarone Corte Sant Alda

Till någon av vårens CL-matcher drack vi en amarone från Corte Sant Alda. Tidsbrist gjorde att det förblev obloggat fram tills idag.
Deras vingårdar ligger nordöst om Verona i den lilla byn Mezzane di Sotto.
Den ägs av Marinella Camenari, som också är vinmakare. Hon uttrycker sin filosofi som "Det är min skyldighet att söka själen i denna plats och min målsättning är att vi aldrig ska utsätta rankorna för spänningar. Vi ska vara ett stöd för dem och när de behöver assistans finns vi där med naturliga hjälpmedel."
Vingården etablerades 1970 och det har pågått ett ständigt förändringsarbeteDom tillämpar idag biodynamiska odlingsmetoder och Marinella är övertygad om stjärnbildernas betydelse för slutresultatet. Hon anger att det här är ett naturvin.
Idag förfogar man över drygt 16 ha och har en årsproduktion på 85 000 flaskor.
Det görs en Soave, en basvalpolicella, en ripasso, en superiore, ett rosévin samt en recioto förutom de två amaronevarianterna. 
Vi dricker ikväll deras standard amarone, men det görs också en prestigeamarone med namnet Mithas. Av standardamaronen görs det knappt 15 000 flaskor. Prestigeamaronen Mithas görs det bara runt 1 000 flaskor av och endast exceptionellt bra år.

 Källa www.vinovativa.se 

Druvblandningen är 40% Corvina Grossa, 40% Corvina och 20% Rondinella.
Marinella Camerani torkar sina druvor på traditionellt manér i träbackar helt utan temperatur- eller fuktkontroll. Tack vare erfarna skördearbetare, som kritiskt väljer endast de bästa klasarna samt de svala vindarna från Lessinibergen undviks eventuell röta helt.
Därefter övergår processen till det toppmoderna vineriet, där de torkade druvorna i februari får jäsa med naturliga jäststammar i öppna, franska träkar.
Corte Sant’Alda lagrar sin Amarone enbart på franska ekfat (5/25 hl) under cirka fyra år.


Det är en stor och smått förförisk doft, som strömmar mot oss. Här finns mörka körsbär, solmogna björnbär, katrinplommon, en del torkad frukt och en nätt liten örtsamling. Det är en ren njutning bara att sitta lukta på det här vinet.

Smaken är stor, kraftig och komplex. Inte allt på en gång mera lager på lager. Det första vi slås av är den komplexa mörka frukten, där så klart de söta mörka körsbären är i centrum. Livligt påhejad av björnbär blåa plommon, lite blåbär och och några mörka skogshallon.
Det finns en snygg samling örter och kryddor i små väl avvägda portioner. Lite kakao och en del torkad frukt. Syran finns där och skänker friskhet, vilket är nödvändigt för att det här inte ska gå åt det syltiga hållet. Lena och mjuka tanniner bjuder ett försiktigt motstånd.
Eftersmaken är formidabel. Stor, lång och utdragen med mörk frukt, lite kryddor och med en diskret ton av russin. Alldeles i avslutet kommer den mörka chokladen, körsbärskärnor och unset espressokaffe med en liten bitterhet som det ju ska finnas i en kvalitetsamarone.
En riktigt bra amarone och ett fantastiskt vin
Betyg 5-
Dessvärre verkar den inte finnas på "Bolaget".