Ni som följer bloggen vet att Paul Déthune är en producent av champagne som tillhör mina absoluta favoriter. Det vete katten om den inte med tiden blivit min absoluta favorit. Rakt igenom hela deras portfölj är det världsklass.
Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har dom gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på tio olika cuvéer gör dom. Jag har provat (Blancde Noirs, BlancdeBlancs, Extra Brut, Cuvée Prestige, Millésime 2008 och L´Ancienne 2008). Häromkvällen var det dags för den sjunde cuvéen dvs deras rosé. Dom jag inte provat är demi-sec, brut nature och brut.
Jag köper mina flaskor av näthandlaren Franska Vinlistan. Någon gång emellanåt dyker dom upp på SB, men för tillfället finns det inget tillgängligt där.
Just roséchampagnen har jag inte sett att FranskaVinlista sålt. Dom goda vännerna Stig och Anki var i höstas på en Champagneresa med Club Amarone och besökte Paul Déthune. Dom utnämnde den till resans bästa rosé. Vi delade på en kartong om sex flaskor.
Härom veckan var det dags för Vintankar att dra korken ur vår första flaska.
Det här är en champagne gjord på Pinot Noir (80%) och Chardonnay(20%). I basen är det vin från 2015. Ungefär 50% är s k reservvin.
Färgen går i en laxrosa ton. Den har tillkommit genom att pinot-musten har fått tillbringa en kortare tid med skalen för att ge färg åt champagnen. Den har dessutom, precis som alla Paul Déthunes cuvéer, fått ligga till sig en kortare tid på ekfat. I drygt två år har den fått ligga på sin jästfällning innan degorgerades.
En mycket frisk och sprudlande champagne med en underbar mousse.
I doften en fin samling röda bär, regnvåta stenar, en diskret ton av torkade rosor och en liten kryddighet.
I munnen noteras en stor och fin syra som ger den här champagnen en friskhet som verkligen tilltalar oss. Jordgubbar, smultron, lite syrliga körsbär, aningens hallon och tranbär blir en inledning som får oss att belåtet dra på smilbanden. Röd citrus, steniga mineraler, aningens rostat bröd, lite örter och ett härligt avslut med bitterheten från blodgrape. Vansinnigt gott!
Betyg 4++
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar