För dryga veckan sedan gav vi oss ut på ett liten äventyr. Ja det är nästan så en upplever det i dessa Corona-tider. En hemester i Kullabygden fick det bli. Vi tillbringade en natt i Mölle. Bodde på Grand Hotel och käkade pizza på Krukan (Mölles Krukmakeri). Fantastiska pizzor. Vandring uppe vid Kullens fyr.
Vi hade två övernattningar på Arilds Vingård. Enkla men trevliga rum. Riktigt god mat. Guidad vingårdsvandring. Så klart valde vi att prova deras viner till våra maträtter och visst var det så att flera överraskade oss på ett positivt sätt. En del av våra fördomar om svenska viner fick omprövas.
Arilds Vingård drivs av familjen Ivarsson. Det här är en anrik gård som är en av de äldsta i Kullabygden (byggd i slutet på 1700-talet) och många skiftande levnadsöden har det levts här. Familjen Ivarsson det är mamma Annette, pappa Jonas och barnen Li, Noak, Sun och Tim. Flera av barnen är redan involverade i verksamheten.
Annette och Jonas var på jakt efter ett renoveringsobjekt. Jonas presenterar sig själv som entreprenör och hustrun Annette utbildad först som lärare i bl a biologi och sedermera också vid vinuniversitet. I mitten på 2000-talet förvärvades gården.
Ett stort renoveringsarbete sattes igång och 2007 planterades de första vinrankorna. 2011 öppnades hotellet och restaurangen. Rummen är små, väldigt fräscha och med hög mysfaktor. Fantastisk mat i restaurangen och en underbar frukostbuffé. Tilläggas ska att i dessa Corona-tider är allt arrangerat så att det går att hålla avstånd.
Kullaberg har blivit lite av ett centrum för vinodling i Sverige. En faktor av stor betydelse är landskapet med sina sluttningar, där frosten rinner längs bergsidan ner till dalen. Det djupa havet runt halvön gör våren kall och hejdar knopparna att spricka ut för tidigt (frostrisk). Under sommaren magasineras värme i havet runt om och under hösten delar havet med sig av den här värmen, vilket förlänger skördesäsongen.
Ekologi.
Odling och vinproduktion följer ett ekologiskt och hållbart tänkande. Det viktigaste är kanske att välja druvor som är lämpade att odlas på våra nordliga breddgrader. I de flesta ekologiska odlingar tillåts besprutning med koppar, men detta är något som dom på Arild avstår ifrån. Den enda besprutningen som görs är baserad på bakpulver. Uppbindning som möjliggör en luftig och hög lövvägg. Ingen konstgödning. Istället gröngödsling, grenar från vinterbeskärning bränns och den näringsrika askan återförs till marken, rester från vintillverkningen blir gödning, höns som vandrar fritt bland vinrankorna osv.
Vinodlingarna omfattar idag närmare 20 ha. Solaris är den mest odlade druvan, men ett par andra druvor odlas det också.
Solaris.
Den stora druvan i området liksom i övriga Sverige är Solaris. Skälet är att den mognar även sämre år, fast då ger den en mindre skörd. Solaris är en s k piwi, vilket innebär att den är motståndskraftig mot svampangrepp. Den är en korsning mellan Merzling och Gm 6493 och såg dagens ljus i Freiburg 1975. Den är således släkt med Riesling, Pinot Gris och Muskat Ottonell. I Sverige gör vi både torra och söta viner på den.
Muscaris.
En grön druva som är en korsning mellan Solaris och Muskateller. En motståndskraftig sort som bra år får höga sockervärden.
Souvignon Gris.
Den är en korsning mellan Cabernet S och Bronner. Den har ett vackert rosa skal. Den används bl a till Arilds bubblelvin pga sin syra.
Pinot Noir Précoce.
I Tyskland kallas den för Frühburgunder och är en mutation av Pinot Noir. Visserligen en känslig druva som ger liten skörd och kräver mycket manuellt arbete, men ger ett bra rosébubbel och rödvin.
Cabernet Cortis.
En blå druva som är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Solaris. Den är hyfsat motståndskraftig mot svampangrepp. Tjocka skal men mycket färg och tanniner. Mognar sent
Vinerna.
Vi provade några av de viner som dom tillverkar.
Rosé Bubbel
Det är gjort uteslutande på druvan Pinot Noir Précoce från året 2017, som fått jäsa en första gång på ståltank och en andra gång på flaska. 15 månader på sin jästfällning innan den degorgerades. Ingen dosage.
I doften hittar vi en del röda bär, lite kryddor och aningens mariekex. Inte så stor doft, men ändå rätt tydlig.
I munnen är det torrt och ganska så friskt med en hel del röda bär såsom jordgubbar och hallon. Lite röd citrus kan vi också känna. Här finns en hyfsat stor kryddighet med en dragning åt det orientaliska hållet. Någon säger mynta och någon annan tycker det finns en ton av ingefära. I avslutet lite blodgrape.
Lite annorlunda och rätt så charmigt. Roligt att ha provat.
Bubbel.
Det här vinet drack vi inte vid vårt besök, men eftersom det finns i Systembolagets beställningssortiment så inhandlade vi ett par flaskor vid vår hemkomst.
Det är gjort på en blandning av druvorna Solaris, Muscaris och Souvignier Gris.
Skördade under 2017. Precis som för rosé Bubbel degorgerades det efter 15 månader.
Ett härligt friskt mousserande vin, som initialt har en mängd pyttesmåbubblor, men som allt eftersom tiden går blir färre och färre. Ändå känns det hela tiden som ett bubblande vin. I doften känns gröna äpplen, citrus, nyutslagna fläderblommor, en tydlig ton av nygräddat bröd, något litet gruskorn och så unset tropisk frukt. I munnen är det friskt och de gröna äpplena känns nu mer åt det gula hållet. Även citrusen återkommer från doften. Här finns också en tydlig brödighet med en dragning åt det ojästa hållet. Visst är vinet torrt, men det har en tydlig sötma, vilket gör det väldigt lättdrucket för att inte säga nästan klunkbart. Jag dricker gärna det som en aperitif i solen.
Vi provade tre av deras vita viner. Dom gick att köpa som halvglas så då gjorde vi så. Vi åt till detta deras mycket läckra fisksoppa.
2019 Solaris
Ett vin som till hundra procent är gjort på druvan Solaris. Druvorna avstjälkas innan pressning. Naturlig jäst. Jäsningen sker på ståltankar. Lite svavel tillsätts för att det ska tåla lite lagring.
Ett mycket friskt och fräscht vin, som är helt klart för att drickas nu, men håller säkert i ett par år.
I doften hittar jag gröna äpplen, lite citrus, fläderblommor, grusgång samt någon tropisk frukt. Smaken går i samma spår. Friskheten och den "rena" känslan är påtaglig. Här finns gröna äpplen, nypressad citron, fläder, steniga mineraler, någon liten örtighet och i avslutet en försiktig ton av tropisk frukt.
2019 Solaris Barrique
Även detta vin är gjort på druvan Solaris till hundra procent. Druvorna avstjälkas före pressning. Ingen tillsatt jäst utan endast den naturliga jästen används. Jäsningen sker på 225-liters ekfat. Det har också fått mogna i åtta månader på dessa ekfat
I doften hittar vi äpplen, lite citrus och några fläderblommor. Inslaget av sten och grus är väsentligt mindre än hos deras Solaris och i gengäld har ekfathanteringen tillfört toner av kokos och vanilj.
I gommen känns det fylligare, mjukare och lite rundare än den vanliga Solaris och också lite mer komplext. Gröna äpplen, citrus och fläder är tydliga smaker som går igen i de båda vinerna, men i Solaris Barrique får vi även en liten "smörighet", kokos, hemkola, unset vanilj och mera tropiska frukter. Syran är inte heller lika stor, men ändå tillräcklig för att skänka friskhet och fräschhet åt vinet.
Det här var min favorit och därför blev det ett par flaskor som vi inhandlade när vi väl kommit hem.
2019 Solaris Muscaris
Det är gjort på en cuvée av Solaris och Solaris Muscaris. Klasarna har avstjälkats, ingen tillsatt jäst utan endast naturlig jäst och jäsning på ståltank.
Ett mycket friskt vin med gott om fläder och citrus. Här finns grön/gula äpplen och hyfsat med steniga mineraler. En liten pikant kryddighet, som jag har lite svårt att definiera.
Ett helt OK vin, men den av de tre vinerna som faller mig minst i smaken.
2018 Solaris Late Harvest
Det här året lät dom en del druvor hänga kvar på sina vinstockar lite längre och dom blev därmed riktigt fullmogna samt fick ett botrytisangrepp. Följer samma mönster som övriga vita viner. Avstjälkning, naturlig jäst och jäsning på ståltank.
Ett riktigt gott dessertvin och något extra för oss gottegrisar där Vintankar hör hemma.
Härligt friskt och med en delikat sötma. Både doft och smak visar upp en stor komplexitet. Vi tar särskilt till oss tonerna av persika, honungsmelon, lite päron, fläderblommor, mango och några droppar från en passionsfrukt. I eftersmaken kommer det en del honung.
En verklig höjdare som fulländar en trerättersmiddag!!
2018 Cabernet Cortis
Ett rött vin gjort helt och hållet på druvan Cabernet Cortis. Det har i nio månader fått mogna på ekfat.
En försiktig doft som startar med läder, blyertspenna och våt jord, men som tämligen omgående övergår i mörka bär och lite kryddor. I gommen är det den mörka frukten med blåa plommon, lite svartavinbär, några blåbär och körsbär som vi främst noterar. Det finns också en finstämd örtighet och kryddighet. Bra syra och stadiga tanniner. De senare tar ett ordentligt grepp i munhålan, men går inte över gränser och blir alltför närgångna. Medellång eftersmak där frukten och kryddorna får sällskapa med inslag från fathanteringen (vanilj, lakrits, kaffe).
Inte alls så tokigt. Jag dricker det gärna igen till ordentliga kötträtter.
Sammanfattning.
Vi hade två övernattningar på Arilds Vingård. Ett strategiskt boende för att ha nära till det mesta i Kullabygden. Promenadavstånd till det gamla fiskeläget Arild och Flickorna Lundgren på Skäret. Vi besökte även Mölle (missa inte pizzan i Krukmakeriet), Kullens Fyr, Höganäs och Krapperups Café med rundvandring i trädgården. Lars Wilks Nimis har vi sett tidigare. Holy Smoke, Strand Hotel m fl får vi ta nästa gång. Det fullkomligt vimlar av trevliga ställen att besöka i dom här trakterna.
Vinerna är inte alls så tokiga. Mina fördomar om svensk vintillverkning kom verkligen på skam. I min bok är deras Late Harvest ett riktigt delikat dessertvin. Dessvärre finns det inte just nu på "Bolaget". Dyker det upp där så kommer jag var snabb på tangenterna för att få hem några flaskor. Solaris och Solaris Barrique är två vita viner som jag föll för. Båda dessa går att beställa liksom deras vita Bubbel.
Jag kan varmt rekommendera ett besök och boende på Arilds Vingård. Det är inte utan att det känns som att en tradition startades med sommarens hemester där. Hit kommer jag gärna tillbaka!