Så är då helgerna till ända detta märkliga år. En annorlunda jul och nyår har det varit. Vi fortsätter vår sociala distansering och träffar endast ett fåtal vänner och bekanta och då alltid utomhus, där vi kan hålla avstånd. Endast dottern och sonen med familj har vi träffat inomhus efter frivilliga karantäner. Smittan florerar vilt här i Nordhalland och själva försöker vi följa FHM:s rekommendationer. Vi kan bara vara tacksamma att vi och våra närmaste har klarat oss undan Covid-19.
Vi försöker komma ikapp med bloggandet. Dagens inlägg innehåller två bekantingar fast i nya årgångar.
2018 Valpolicella Superiore
Druvmixen är Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone(10%). Druvorna pressas omedelbart efter att de skördats. Här finns alltså inga torkade druvor. I cirka tio dagar får musten ha skalkontakt. Jäsningen sker på ståltankar och sedan får vinet tillbringa dryga året på 50 hl stora fat av Slavonsk ek.
Jag föredrar det här vinet när det är lite svalare, så jag kyler ner det till 14-15 grader.
Det här är en Superiore i en lättare och slankare stil med en mycket frisk framtoning och med en härlig körsbärsaktig frukt i centrum. Vi noterar också lite mörka skogsbär och blåa plommon. Det finns en tydlig ton av örter och någon liten kryddighet. I eftersmaken tillkommer aningens mandlar och precis i avslutet även lite violer.
Betyg 4-
På SB ligger priset på 203 kr. För tillfället verkar den vara slutsåld.
2015 Campo del Titari
Druvblandningen är ungefär den samma år från år. Titari är gjord på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%).Druvorna kommer från en och samma vingård, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats. Druvorna torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden. Årsproduktionen av Titari är runt 3 000 flaskor.
För ett par år sedan arrangerade jag en vertikal på årgångarna 2009, 2010, 2011, och 2012. Klickar du på den här länken så kan du läsa om den provningen. Årgång 2013 här.
Vi häller upp två glas (nästan halva flaskan) och sätter tillbaks korken i flaskan. Vi låter glasen få tre timmars luftning innan vi börjar dofta och smaka på vinet.
Vi kan omedelbart konstatera att det här är en mycket ung Amarone, som behöver ordentligt med tid för att visa upp sitt rätta jag. Våra förväntningar är som alltid skyhöga när vi öppnar en Titari.
Tre timmar visar sig vara lite för kort tid, då den öppnar något försiktigt, men ju längre tid i glasen desto mer av doft och smak får vi. När fyra timmar gått efter öppnandet ja då är vi hemma.
Doften har nu lämnat jord, höstlöv och läder bakom sig och bjuder på en förförisk mörk frukt, som är förstärkt med örter, kryddor, fikon, dadlar och aningens russin. Vi kan även notera i mycket små doser, men ändå tydligt, någon hemkola och unset vanilj. Alkoholen (16,5%) känns också, fast inte stickande. Vi vet av erfarenhet att den integreras med frukten allt eftersom tiden går.
I munnen är det söta mörka körsbär, mogna björnbär, lite svarta vinbär, blåa plommon och skogshallon som dominerar intrycken. Frukten börjar redan nu anta ett magiskt format. Örter, kryddor bl a svart peppar och torkad frukt (inte så mycket russin) förstärker intrycken. Även i smaken känns alkoholen. Absolut inte stickande. Vital och bra syra ger en skön friskhet. Tanniner som krafsar i munhålan bjuder ett trevligt motstånd. På detta det bästa av allt. Eftersmaken!! De ljuvligaste söta, mörka körsbären, ett lätt kryddigt inslag, mörk choklad, några doppar espresso, körsbärskärnor och katrinplommon. Lång utdragen eftersmak.
Kväll nummer två, när flaskan stått halvfylld ett dygn, levererar Titari en fantastisk amaroneupplevelse.
Slutsatsen blir att de resterande flaskorna får vila i källaren åtminstone ett år. Du som är nyfiken att testa redan idag får rådet att hälla upp vinet på karaff och låta det stå i fyra timmar innan du börjar njuta av det.
Betyg 5-Jag betalade 57 euro plus alkoholskatt för mina flaskor. På SB kostar dom 757 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar