I veckan som gick hade vi besök av dottern och hennes kompis P. Vi ordnade en liten provning med några av åra favoriter från Italien.
2016 Campo del Titari från Brunelli.Druvblandningen är ungefär den samma år från år. Titari görs på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från ett och samma vinfält, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats. De torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan det buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden. Årsproduktionen av Titari är dryga 3 000 flaskor.
För ett par år sedan arrangerade jag en vertikal på årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012. Klickar du på den här länken så kan du läsa om den provningen. Årgång 2013 kan du läsa om här. 2014 gjorde dom ingen Riserva, då vädret ställde till det så att druvkvaliteten blev för dålig. Årgång 2015 kan du Läsa om här och årgång 2016 här.
Det är bara att plocka av sig kepsen, böja på huvudet och skänka en tacksamhetens tanke till Luigi för ännu ett mästerverk. Årgång 2016 dricks väldigt bra nu och har fortfarande en ungdomlig spänst. Visst kommer den att utvecklas och den kommer definitivt att hålla den här magiska nivån i många år till. Jag drack min första 2016 för 20 månadert sedan och var lyrisk. Den är precis lika magisk nu. De intensiva smakerna, den fenomenala balansen och magiska elegansen gör att våra ovationer aldrig tar slut. Jag skrev i november 2022 att detta nog är den bästa amaronen jag druckit och efter kvällens flaska tyckte vi nog alla att det är så.
Betyg 5.
2013 Brunello di Montalcino, Argiano
Argiano är en historisk vinproducent med tillverkningsanor från 1500-talet. 1967 var dom en av två grundare av "Consorzio di Brunello di Montalcino". Från 2013 är det Bernardino Sani, som har ansvaret för Argianos viner. 2023 utsåg tidskriften "Wine Spectator" årgång 2018 av Argianos Brunello di Montalcino till årets bästa vin.
Vinet är gjort på 100 % Sangiovese, som vuxit på vinfält som ligger på 280-310 m ö h. Vinstockarna har en ålder på 12-60 år. Vinet har fått jäsa under tre veckor på en blandning av stål- och cementtankar. Det får sedan ligga till sig på fat av Slavonsk och Fransk ek av varierande storlek (10/15/30/50 hl) i cirka 30 månadr innan det buteljeras. Det får därefter tillbringa några år på flaska innan det anses moget för marknaden.
En hyfsat stor och frisk doft som inleds med lite läder, tobak och jord, men där bärblandningen på mörka och röda bär rätt omgående tar över och dominerar doftintrycken. Här finns också tydliga inslag av örter, någon liten kryddighet, aningens rosor samt unset nypon och skogschampinjoner.
I gommen är det friskt och mycket av det vi kände i doften kommer tillbaks då vi smakar på vinet. Det startar med körsbär både röda och lite mörkare, en liten syrlig ton av jordgubbar, blåa plommon och några björnbär. tydligt inslag av örter och kryddor. Trevlig syra och lättsamma tanniner ger ändå vinet en ryggrad vi gillar. Medellång eftersmak med mera frukt och örter, men också lite sötlakrits och aningens kakao.
Betyg 4+
2012 Barolo Monforte, Elio Sandri (Cascina Disa).
Detta är en producent jag kom i kontalt med för cirka 10 år sedan och följt sedan dess.
Vi befinner oss i utkanten av Monforte d´Alba i Perno-området. Det här är historisk mark, här har det gjorts vin i flera sekler. På 1400-talet låg här ett kloster som bl a ägnade sig åt vinframställning.
1965 köptes egendomen av Elios pappa, sedan år 2000 är det Elio som ansvarar för verksamheten. Vingården är på ca 7 ha. Han arbetar med stora gamla ekfat, en naturlig jäsningsprocess, bekämpningsmedel är bannlysta istället slås gräset mellan rankorna två ggr per år. Det är m a o bra nära det vi kallar organisk odling. Han är inte intresserad av att få verksamheten certifierad.
Idag gör han en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Nebbiolo, en Langhe Rosso och en Barolo samt en Barolo Riserva.
1965 köptes egendomen av Elios pappa, sedan år 2000 är det Elio som ansvarar för verksamheten. Vingården är på ca 7 ha. Han arbetar med stora gamla ekfat, en naturlig jäsningsprocess, bekämpningsmedel är bannlysta istället slås gräset mellan rankorna två ggr per år. Det är m a o bra nära det vi kallar organisk odling. Han är inte intresserad av att få verksamheten certifierad.
Idag gör han en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Nebbiolo, en Langhe Rosso och en Barolo samt en Barolo Riserva.
Vi dricker den här kvällen deras "vanliga" Barolo som från och med årgång 2014 bytt namn till Barolo Perno. Druvan är så klart Nebbiolo, som vuxit på 50-åriga vinstockar. De hela druvklasrna får jäsa på ståltank för att sedan få vila upp sig på gamla s k Botti dvs stora ekfat innan det buteljerades.
Doften inleder lite försiktigt med cederträ, tobak och lite läder innan en ljuvlig frukt från främst röda bär tar över. Här finns också i små väl avvägda portioner örter och kryddor samt aningens nypon, violer och rosor.
I munnen känns det helt drickklart. Det är fortfarande väldigt friskt och fräscht även om vi tycker oss känna begynnelsen av några mognadstoner. Ljusa körsbär, tranbär, hallon, syrliga jordgubbar, röda vinbär och några skogsbär kan vi känna. Nypon, lite örter och kryddor samt lite rosor. Härlig syra. Tanninerna har med åren slipats av, men visst tusan finns dom och bitandet upplevs numera mer som smånafsande i munhålan. Balansen och elgansen är väldigt tilltalande.
Betyg 4+.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar