onsdag 29 november 2023
2020 Les Abymes, Savoie, Domaine de Chevillard
måndag 27 november 2023
Blanc de Blanc, Marc Hebrart
Medelåldern på vinstockarna är 30 år. Pinot Noir utgör 70% och Chardonnay 30%.
Sonen Jean-Paul tog 1997 över verksamheten.
All jäsning äger rum på rostfria ståltankar med ett undantag, cuvéen RiveGauche-Rive Droite. Den senare får jäsa på ekfat.
Jäsningen har ägt rum på ståltankar. Det har fått ligga i cirka 36 månader på sin jästfällning innan den degorgerades 15 oktober 2019 och fick då en dosage på 7 gr/liter.
Det finns nog lite mer utveckling att hämta hem, så du som har någon flaska behöver inte ha bråttom.
fredag 24 november 2023
Först Barrique och sedan Winnerbäck
I fredags var det dags för att se Lars Winnerbäck med band på Scandinavium. Mer om detta längst ner i blogginlägget
Vi startade kvällen på Barrique. Vår favoritkrog. Riktigt bra mat, god service, spännande viner och så gillar vi deras tänk med prissättningen på viner: inköpspriset+375 kr=priset på Barrique.
Vinet är gjort på Cabernet Sauvingon (50%), Cabernet Franc (25%) och Merlot (25%) dvs en så kallad Bordeaux-blend. Det har tillbringat nästan fem år på gamla ekfat. Spontanjäst, ingen klarning eller filtrering och dessutom nästan inga sulfiter. Ett naturvin med andra ord. Den görs i en begränsad upplaga om 300 flaskor
måndag 20 november 2023
Beaujolais Nouveau 2023, Jean Foillard
Il est arrivé! Det glada tillropet dånar över vinvärlden den tredje torsdagen i november och betyder att årets Beaujolais Nouveau har anlänt till butikshyllorna. Detta är ett vin gjort på druvan Gamay.
tisdag 14 november 2023
2013 Le Serre Nuove dell´ Ornellaia
Bolgheri är en liten by i den västra delen av Toscana endast några mil från Medelhavet. I vinkretsar har den blivit känd för att det är där dom gör viner på franska druvor eller bordeauxblandningar om en så vill, som går under namnet supertoscaner. Här görs de båda ikonvinerna Ornellaia och Sassicaia.
1981 anlade Lodovico Antinori vingården Ornellaia. Det var ett projekt för att skapa en ny prestigefylld gård i den vackra och då nästan orörda delen i närheten av Toscanas kust som kallas Maremma. Redan från begynnelsen var det franska druvor som odlades. Egendomen omfattar idag runt 100 ha och består av ca 70 st individuella vingårdslotte belägna 5-12 km från kusten. Idag är familjen Frescobaldi en av huvudägarna.
Första vinet heter helt enkelt Ornellaia. Andra vinet är det vi dricker ikväll dvs Le Serre Nuove och tredje vinet är Le Volte. I deras portfölj finns också tre vita viner samt ytterligare ett rött.
Vi har tidigare hyllat årgångarn 2007, 2009, 2010, 2011 och 2012. Klicka på årtalet och du får våra tankar om just den årgången. Ikväll är det vår första flaska från 2013 som vi tar oss an. Varje årgång har sin unika mix av druvor. Årgång 2013 var blandningen Cabernet Sauvignon (36%), Merlot (32%), Cabernet Franc (20%) och Petit Verdot (12%). Druvorna kommer från deras lite yngre vinstockar.
Druvklasarna avstjälkas. Varje druvsort och varje vingårdslott vinifieras var för sig. Jäsningen äger rum på ståltankar. Det pumpas sedan över på franska barriquer (25% nya och 75% gamla), där det får vila i tolv månader. Det är först därefter de olika druvsorterna blandas till ett vin och det får sedan tillbringa ytterligare tre månader på dessa barriquer innan det är dags för buteljering.
fredag 10 november 2023
2011 Vaio Armaron, Serego Alighieri
Ja, så var CL-fotbollen åter igång. Halva gruppspelet är avklarat och kommande matcher är avgörande för vilka lag som ska ta sig vidare. Vi valde se matchen Milan vs PSG. Italien mot Frankrike. Så klart fick ett glas amarone tillsammans med några ostbitar följa oss igenom matchen.
Vaio var den första amaonen som en gång i tiden hamnade på Systembolagets hyllor. Jag tror att det var 1994. Vaio var också en av de första amarone som jag föll för, vilket fick som följd att jag inhandlade årgång efter årgång. Den var i Sverige mycket rimligt prissatt, men detta kom att ändras dramiskt 2019 då priset justerades från 399 kr till 699 kr. Idag kostar årgång 2015 799 kr på SB.Det här är en amarone som behöver många år i källaren för att riktigt komma till sin rätt. Ett riktmärke kan vara årgången plus tio år. Årgång 2011 borde med andra ord börja närma sig sin topp. Visst har jag druckit unga Vaio, men jag har då låtit dom luftas i karaff runt fyra timmar.
Druvmixen verkar vara den klassiska dvs Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Det är en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård. Vinet lagras 3 år på ekfat och liggare av slavonsk ek. De sista 4 månaderna ligger det på fat av körsbärsträ.Vinfälten, där druvorna odlas, ligger på den pampiga gården Serego Alighieri runt den lilla byn Gargagnago. Gården har sedan 1353 varit i familjen Alighieris ägor. Vinerna görs i samarbete med Masi sedan 1973.
Jag drack den här för tre år sedan (nästan på dagen). Jag bedömde den då som ung och att ett par år i källaren skulle göra den gott. Nu är den vansinnigt god. Den är nog så bra den kan bli, vilket betyder att det finns få bättre amarone att uppbringa på det här klotet. Alkoholen är helt infångad och integrerad i frukten. Massiv och intensiv frukt i såväl doft som smak. Inga portvinstoner eller alltför mogen frukt. Alla bitar har som ni förstår fallit på plats. Det är så här vi vill ha vår amarone. Äger du någon faska så är du lyckligt lottad. Själv har jag bara en kvar. Den kommer säkert hålla sig på topp i många år till, men känner jag mig själv så kommer den säkert gå åt nästa år när vi har många jämna födelsedagar att fira.
Vi häller upp två glas två timmar innan avspark. Vi möts omgående av en förförisk doft. Både kraftig och intensiv packad med mörk frukt, örter, kryddor, kakao, lite, lite torkad frukt samt aningens hemkola. Inledningsvis noterade vi lite jord och tobak.
I munnen växer den här amaronen ytterligare. Hög komplexitet, intensiv frukt och mycket elegans. Vi låter vinet virva runt i gommen och här finns underbara, lite söta och mörka körsbär, mogna björnbär, hallon och blåa plommon. Vi noterar också en del örter och kryddor samt lite kakao, torkad fruktoch hemkola. Vinet är mjukt och runt, men tanninerrna finns där avrundade och fina. Tillsammans med en finstämd syra bjuder tannierna på ett behagfullt motstånd. Eftersmaken är gigantisk med en magisk mörk frukt förstärkt med den lilla bitterheten från kvalitetschoklad, någon droppe espresso och körbärskärnor.
Vi struntar i alla trender och mode och konstaterar att när amarone är som bäst, såsom Vaio 2011 är idag, så är det ett världsvin och precis det som vi älskar så mycket.
Betyg 5
fredag 3 november 2023
Champagne Léguillette-Romelot Brut Cépages d´Autrefois
Det var dags för den dagliga promenaden. Vännerna S och M kom förbi och eftersom M fyllde år, så tog vi ett glas champagne på bänken. Vädret inbjöd verkligen till en stund i solen och njuta av vädret, samtalen och champagnen. Ja det var en av de fåtaliga dagarna i oktober där solen var mer framträdande. Annars har oktober varit en månad där hösten kopplat ett järngrepp om oss, så det gäller att fånga tillfället att kunna sitta utomhus.
Familjefirman Léguillette-Romelot har en lång historia som vinodlare. Redan 1705 planterade familjen Romelot sina första vinrankor. 1968 bildas champagnefirman Léguillette-Romelot genom ett giftemål mellan de båda släktgrenarna. Dom äger idag runt 8 ha odlingar i byn Charly-sur-Marne, cirka en timmes bilfärd väster om Epernay. Allt arbete i vingården är hållbart enligt certifieringen HVE (Haute Valeur Environnementale) och VDC (Viticulture Durable). Dom producerar idag tio olika cuvéerChristine Léguillette-Romelot blev oväntat änka för ett par år sedan. Hon valde då att fullfölja det projekt som hon och maken Laurent drog igång 2006. Dom planterade då vinfältet Clos du Mont Dorin på 0,8 ha med de godkända, men nästan utdöende druvsorterna Pinot Blanc, Petit Meslier och Arbane.
Vi njuter av en champagne, som är gjord på sex olika druvor: Meunier 50%, Pinot Noir 31%, Chardonnay 2%, Pinot Blanc 10%, Petit Meslier 4% och Arbane 3%. Den har fått jäsa på stålfat och ligga runt tre år på sin jästfällning innan den degorgerades i mars 2022, vilket betyder att basårgången är 2018. Reservvin ingår med 28% och är från 2017.I munnen känns den mycket frisk och fräsch samtidigt som den är väldigt lättdrucken. Gula och gröna äpplen, lite gula päron, gula plommon, persika, citrus (apelsinskal) och en liten blommighet är de främsta markörerna. I eftersmaken kommer det fram toner av brioche, mandlar, krita, snäckskal samt en liten havssälta.
torsdag 2 november 2023
2009 Las Flors från La Pèira
Den första gången (2011) jag drack Las Flors uppstod en ögonbicklig kärlek. Jag belv helt uppslukad av det här fantastiska vinet. Den första årgången jag drack var 2006. Det har sedan fortsatt med 2007, 2008, 2009 och 2010. Alltid har det levererat en underbar smakupplevelse. Men smakpreferenserna har dragit iväg åt ett annat håll. Det är nu dags för den sista flaskan från 2009 och sedan återstår det endast två flaskor från 2010.
Det lagras till största delen i nya och begagnade Demi-Muids som är stora Barriquer om 600 liter.