Historien börjar 1963 med att Marc Hebrart flyttar till Champagne. Tar över en liten vingård och börjar tillsammans med sin fru att producera sin egna champagne. Idag omfattar verksamheten 14 ha i 70 olika lägen i Premier och Grand Cru byar i Grande Vallée de la Marne. Medelåldern på vinstockarna är 30 år. Pinot Noir utgör 70% och Chardonnay 30%.
Sonen Jean-Paul tog 1997 över verksamheten.
All jäsning äger rum på rostfria ståltankar med ett undantag, cuvéen RiveGauche-Rive Droite. Den senare får jäsa på ekfat.
Druvsamansättningen blir vid ett googlande lite oklar. Det finns uppgifter på att det är lika delar Pinot Noir och Chardonnay, men också uppgifter på att PN utgör 70%.
Druvorna kommer från vingårdslotter i Mareuil-sur-Ay.
Druvorna kommer från vingårdslotter i Mareuil-sur-Ay.
Vanligtvis är det en blandning på tre-fyra årgångar. Runt tre år har det fått ligga på sin jästfällning innan det degorgerades.
Flaskan öppnades på fredag eftermiddag. Strålande sol, svag vind och runt 25 grader. Ensam hemma laddar jag för invigningsmatchen i fotbolls EM.
Visst blir man sugen på rosébubbel. Det blev två glas. Resten sparades till söndagskvällens fisk.
På fredagen har det en försiktig doft, där röda bär, röda äpplen, mariekex och mineraler, som känns lite stålaktiga, är det som jag noterar.
I munnen är det friskt med en trevlig bra syra. Ganska lättdrucket och törstsläckande. Det vill inte riktigt blomma ut. Det känns att det har mer att ge. Ändå prickar jag av lite söta, röda äpplen, smultron, jordgubbar och blodapelsin. Fint avslut med mineraler och blodgrape.
På söndagen landar min vän "Fiskaren" ett kilo nyfångade kräftor. Vi kokar dom och äter dom alldeles ljumna som förrätt. Huvudrätten är grillad hälleflundra.
Nu är även hustrun hemma och får hjälpa till med bedömningen. Jag tar ut flaskan ur kylen så att tempen ska stiga något. Den tillfälliga förslutningen åker ur med ett trevligt poff.
En liten stund senare tar vi oss an champagnen. Idag är doft och smak betydligt mer utvecklade. Ett bättre tryck i doft och smak: Röda äpplen, smultron, jordgubbar, lite hallon, mariekex och mineraler. Riktigt fin eftersmak med en lätt bitterhet från blodgrape.
En bra balans och fin struktur tycker vi att bubblet har. Viss elegans finns det också. Lättdrucket och törstsläckande!
Vår favorit bland roséchampagnerna är Gosset Grand Rosé Brut. Hit når den ju inte, men så är söndagens champagne också en tvåhundring billigare. Vi gillar vad vi druckit och tycker det är en av de bättre roséchampagnerna runt 300 kr. En bra introduktion för den som vill börja utforska dessa.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar