torsdag 9 juni 2016

Tre champagner och en mousserande rosé.

Första veckan i juni bjöd på ett fantastiskt väder med temperaturer upp mot 30 grader. Kvällarna var riktigt varma och sköna. En helt ljuvlig tid.
Vad passar bättre att förgylla dessa kvällar med än ett glas champagne?

Den här producenten träffade vi tidigt i höstas då han besökte Göteborg. Vi provade igenom hans viner och lät oss imponeras. Du kan läsa om det här.
En av deras champagner tyckte vi skulle göra sig särskilt bra till löjrom, så när brodern plockade fram det så plockade jag upp den här flaskan.
Blanc de Blancs Brut Nature
Det här är en s k "non-dosage" champagne d v s man tillsätter inget extra socker vid degorgeringen.

Visst är det en rejält torr champagne, men med en sådan läcker syra att det inte blir det minsta ansträngande.
Den är precis lika god den här junikvällen som när vi provade den i höstas.
Doften har främst gröna äpplen, citrus och steniga/kalkiga mineraler som främsta markörer.

Smaken är rätt så intensiv. De gröna äpplena har fått ett lätt liten touch av att vara bokna. En uppfriskande citrusblandning och mineraler mättade med kalk och sälta ger vinet en bra karaktär.
Perfekt till löjrommen.
Betyg 4
Priset på "Bolaget" 279 kr är riktigt bra för en champagne av den här klassen.
Rosé hör ju sommaren till. Den här flaskan köpte vi i höstas på Border Shop i Sassnitz. Vi betalade runt 28 euro. Den är gjord på Pinot Noir (55%), Chardonnay (15%) och Pinot Meunier (30%)

En intensiv rödaktig mer än rosa färg strålar mot oss från glasen.

Doften är frisk och domineras av en röd frukt som får oss att tänka på körsbär. En hel del citrus och lite mineraler noterar vi också.
Smaken är frisk och fräsch. Lite sluten. Röda bär, röda plommon och röda äpplen är vad som dominerar i gommen. En ordentlig syra. I avslutet finns lite blodgrape.
Törstsläckande är det absolut, men vi går inte riktigt igång på den här.

Betyg 4-








På söndagen hade vi fått tag på fyra biljetter till konserten med Håkan Hellström. Dottern hade kommit upp från Bryssel. Sonen bor ju i Göteborg så hela familjen var samlad. Vi laddade upp med lite mat på den asiatiska restaurangen Toso. Vi valde ett antal smårätter. God, intressant och spännande mat.
Till detta drack vi champagne.

Den här champagnen är gjord på Chardonnay(50%), Pinot Noir (40%) och Pinot  Meunier (10%).
Diebolt-Vallois håller till runt byn Cramant några mil söder om Epernay.
Druvorna får jäsa på ståltankar. Tradition blandas på två olika årgångar. I vårt fall är det 2011 och 2012. En andra jäsning sker på flaska och vinet får ligga på sin jästfällning i ca tre år innan det degorgeras.
I doften hittar vi citrus, gröna äpplen, lite mariekex och kalhaltiga mineraler.

I munnen känns vinet ungt, nästan för ungt. Från doften återkommer citrus, gröna äpplen, kexen och mineralerna.
En ordentlig syra finns det. Kanske något vass. Eftersmaken är medellång med lite blodgrape i avslutet.

Betyg 4-








Vi avslutar den senaste tidens mousserande viner med ett rosébubbel från Sydafrika (Western Cape).
Vinet är gjort på lika delar Chardonnay och Pinot Noir.
Vinet har fått jäsa en andra gång på flaskan och därefter fått ligga i 18 månader på sin jästfällning innan det degorgeras.
I doften känns röd frukt, en del citrus, aningens rostat bröd och någon liten mineral ton. Ingen stor doft..

I munnen känns vinet lite tunt och enkelt. På plussidan noterar vi en bra friskhet som kombineras med jordgubbar, röda äpplen, blodapelsin och steniga mineraler. Lite kort i eftersmaken.
Sammanfattningsvis ett ganska enkelt och okomplicerat mousserande rosévin. Det här är inget jag köper, men blir jag bjuden så tackar jag inte nej.

Betyg 3

På "Bolaget" kostar det 119 kr




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar