fredag 17 juni 2016

2010 Brunello di Montalcino, Uccelliera

Hos Coop i Frillesås hade vi inköpt entrecoter från Tjolöholms Gård (dryga milen söder om Kungsbacka). Ett riktigt bra kvalitetskött fordrar så klart ett bra vin.
Det fick bli en Brunello di Montalcino från den hypade årgången 2010. De Brunellos vi smakat från det här året har alla levererat på ett strålande sätt, så vi späder på "hypen".
Alla viner med beteckningen Brunello di Montalcino måste till 100 % vara gjorda på vissa kloner av druvan Sangiovese.
Producenten Uccellieras håller till i den lilla byn Castelnuovo dell´Abate någon mil söder om själva staden Montalcino. Vinfälten ligger på 150-300 m över havet.
1986 köpte Andrea Cortonesi den här vingården, som då omfattade ett mycket gammalt stenhus (boningshus) samt 4 ha mark varav en halv var planterad med vinrankor. Han är sprungen ur en jordbrukarfamilj och har arbetat på fälten sedan han var en liten grabb.
Idag omfattar ägorna drygt 6 ha och det mesta är vinodlingar. 0,1 ha är Cabernet Sauvignon, 0,18 ha Merlot och resten Sangiovese med de speciella Brunello-klonerna.
Totalt produceras runt 50 000 flaskor som fördelar sig på: en Brunello Riserva, en Brunello och en Rosso di Montalcino samt ett IGT-vin med 20% Merlot, 10% Cabernet S och resten Sangiovese

Kvällens vin är deras "vanliga" Brunello. Just det här vinet får ligga mellan 24 och 36 månader (beroende på årgång) på fat av slavonsk eller fransk ek. Slutligen ytterligare sex månader på flaska innan det anses moget för marknaden.

Färgen har en intensiv rubinröd ton med stråk av övermogna granatäppel-nyanser.

I doften hittar vi mörka, bär, läder, piptobak samt en hel del kryddor och rökta charkuterier. En ganska stor doft som är rätt så komplex.

I munnen känns vinet förvånansvärt mjukt och runt trots sin ungdom. Naturligtvis finns det tanniner. Och visst biter dom, men på ett ytterst sympatiskt sätt. Det finns en ungdomlig friskhet med en väldigt bra syra som får mig att tänka på röda vinbär.
I smakväg är det först en underbar mörk frukt med körsbär och björnbär som vi möts av, men det är komplext så lite rödare bär med hallon och röda vinbär finns där också. En härlig örtighet, kryddor, rökta charkuterier och lakrits ligger lite som lager på lager. Mycket lång eftersmak förgyller stunden.
Helt enkelt ett helt suveränt vin.
Underbart till våra grillade entrecoter, men den sista slatten är fenomenalt god helt på egen hand i slutet på kvällen.

Betyg 4++

På "Bolaget" är priset 550 kr. Vår flaska är privatimporterad och då betalade vi 40 euro plus svensk alkoholskatt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar