tisdag 21 juni 2016

2008 Millésime Extra Brut från Damien Hugot

Importören Cavisten Vinhandel skrev på forumet Finewines om en producent av champagne som dom börjat samarbeta med. Det hela lät spännande, så vi beslöt oss för att testa några champagner från Damien Hugot.
Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor. Dessa fördelas på Brut Blanc de Blancs, Millésime (görs endast vissa år), Grand Cru Vieilles Vignes samt Brut Rosé.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.

Extra Brut 2008 Millésime
Detta blir den första som vi provar utav hans viner. I lördags fick den utgöra sällskap till en krabbsufflé.

Den är gjord på enbart Chardonnaydruvor, som vuxit på gamla stockar i Cramant. Dosagen är endast 3,5 g/l och den degorgerades 20150606.
I doften hittar vi först gröna äpplen, lite senare även en del bokna äpplen. Här finns citrus och ett tydligt inslag av mineraler som drar mot flintasten. En lätt touch av rostat bröd, aningens sommarblommor och unset mandlar kan vi också notera. Genomgående en bra friskhet.
Sammantaget är det inbjudande och har en trevlig framtoning.

I munnen är det så klart torrt med stor friskhet. Väldigt lättdrucket. Rent  av törstsläckande, men ändå med egen och stor karaktär.
Gott och lättdrucket är en livsfarlig kombination. Flaskan försvinner i ett nafs.
I gommen känner vi gula och gröna äpplen. Precis som i doften finns här ett inslag av att äpplena är lätt bokna. En hygglig portion citrus, mariekex och massor av mineraler sätter vi upp på pluskontot. En lättsam kryddighet höll jag på att glömma. I avslutet finns en härlig liten bitter ton som drar åt grapehållet.
Visst är den här champagnen ung idag, men just nu i ett riktigt bra drickfönster. Jag tror den kommer att utvecklas ytterligare med smaker som kommer att få ett större djup.
Svårigheten är att hålla tassarna borta, då den är så drickvänlig just nu.

Betyg 4+

En annan som testat sig igenom Damien Hugots sortiment är Winepunker.
Från och med 1 juli finns flertalet av Damien Hugots champagner i beställningssortimentet. Priset för just den här kommer att ligga några tior över 400 kronorsstrecket.
Visst kommer det att bli ett köp från vår sida.

k

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar