fredag 24 juni 2016

2006 Amarone Le Guaite di Giulietta

För ett par månader sedan kom den nya årgången av Le Guaite di Giulietta. Vi var ju rejält imponerade av årgång 2003, så det är klar vi måste köpa ett par flaskor av 2006:an.


Detta är en liten producent, som vi hittar i de östra delarna av Valpolicella, närmare bestämt någon mil nordost om Mezzane di Sotto. Vingården (Mezzane di Sopra)ligger på en höjd av 350-400 meter över havet.
Förutom Amaronen så tillverkar dom Ripasso, Superiore, Rosso Veronese och Recioto.

Amaronen görs på druvorna 35% Corvina, 35% Corvinone 20%, Rondinella samt 10% andra druvor.

Vinet har fått ligga till sig i tre år på nya franska ekfat, sex månader på ståltank och fyra år i flaska.


Även årgång 2006 levererar på ett underbart sätt. Vi luftar den runt två timmar innan vi avnjuter den till Sveriges sista match i fotbolls-EM. 

Här finns en intensiv doft av mörk frukt, örter och torkad frukt med bl a en finstämd russinton. Väldigt mycket amarone helt enkelt.

Smaken är intensiv, kraftfull och samtidigt mjuk. Till en början är det den mörka frukten, bestående av söta, mörka körsbär, björnbär, svarta vinbär och blåa plommon, som dominerar. Ett rejält tryck i frukten. Efter en liten stund möts vi av en komplex örtsamling och strax därpå en hel del torkad frukt läs russin, fikon, dadlar. Det finns en bra livgivande syra samt små nätta, sammetslena tanniner.
Eftersmaken är så där utdragen och lång med mer frukt som kompletteras av mörk choklad, krossade körsbärskärnor samt lite espressokaffe.
Det råder en samstämmighet och balans mellan alla smakerna, som är förpackade på ett elegant sätt.

Detta är en amarone helt klar för att drickas nu, idag, men ge vinet runt två timmar i karaff för att få ut maximalt. 
Kan det utvecklas ytterligare? Kanske något, däremot kommer det nog att ligga på den här höga nivån i flera år till, så det är ingen brådska att öppna dom kvarvarande flaskorna.

Betyg 4+

Priset på Systembolaget är 649 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar