torsdag 30 juni 2016

Midsommaraftonens viner: Chateauneuf-du-Pape, Priorat, Brunello, Blaufränkisch och Amarone.

Det blev grillning av entrecoter från Tjolöholms Gård på midsommaraftonens kväll. En vinprovning hör till.
2008 Signature Domaine La Barroche
Vi har en druvblandning, där Grenache utgör  två tredjedelar, en liten slatt Cinsault och resten Mourvedre och Syrah.
Grenachen har legat på stora ekfat medan Syrah och Mourvedre legat på begagnade barriquer Lagringstiden är runt 18 månader.
Doften är kraftig och fylld av mörka bär och örter. Alldels underbart!
I munnen är det mjukt och runt, men med en finkalibrerad syra som ger en bra friskhet. Tanninerna har med åren blivit mjuka. Ja nästan sammetslena, men ändå med ett visst grepp. Mognadstoner har börjat infinna sig.
Frukten består av björnbär, hallon, körsbär och blåbär. Här finns några rejäla nypor provencalska örter. Lång eftersmak med mera frukt och örter, men också lakrits, mörk choklad och en liten violpastill.
Riktigt gott är det idag. Känslan är att det nog är bra nära sin topp.
Betyg 4+
349 kr var priset 2010, då vi inhandlade det på SB.


2012 Salanques.
Även detta vin är Grenachedominerad.
Det här vinet drack vi för ett par veckor sedan och visst levererar det på samma fina sätt den här kvällen. Betyget kvarstår från förra gången, så den som vill veta mer om vin och intryck får klicka här.
Betyg 4+

2009 Campo Giovanni Brunello di Montalcino
Detta är en trotjänare hos Vintankar. Jag har provat och skrivit om det tidigare, men då har det gällt årgångarna 20052006 och 2007. Årgång 2009 drack jag för ett år sedan och skrev då så här. Ett år har gått. Inte så mycket har hänt. Det är fortfarande ett riktigt bra vin och som redan nu är tillgänglig.
Jämfört med de två tidigare vinerna känns det här lite lättare och med en ljusare ton i såväl doft som smak samtidigt som stramheten är större.
Här finns en mycket bra frukt, som är av det rödare slaget: körsbär, hallon, röda vinbär. Doften är tydlig, men inte alls så kraftig som hos de två tidigare vinerna. Även om det känns ljusare så finns det också en mörkare ton i bakgrunden i form av björnbär och läder. Kryddor och örter finns där. En stor och bra syra som tillsammans med distinkta tanniner ger vinet dess stramhet. Eftersmaken är längre än medel och där får vi lakrits, tobak och mogna lingon.
Jag gillar det här vinet speciellt när det serveras en god entrecote.
Betyg 4+
Priset på SB är 351 och nu är det årgång 2011 som gäller.


2014 Blaufränkish Alte Lagen
LM hade med sig det här vinet. Ett spännande och lite annorlunda vin jämfört med kvällens tre andra viner.
Producenten Weingut Judith Beck hittar vi i Burgenland i Österrike. I närheten av Gols strax öster om nordspetsen på Neusiedler See
Den 15 ha stora vingården odlar främst blåa druvor: Zweigelt, Blaufränkisch, St Laurent och Pinot Noir. Odlingen sker enligt biodynamiska principer.

Vinet har fått spontanjäsa i öppna trätunnor. Det har också fått ligga till sig i knappt ett år på begagnade barriquer.
Färgen är mörkt rubinröd med lite blålila nyanser.
I doften hittar vi mycket kryddor framförallt vitpeppar, men också en hel del skogsbär.
I munnen är det den fina frukten och kryddorna som attraherar oss. Här finns såväl ett mörkare inslag från björnbär och blåbär som ett lite rödare av körsbär och röda vinbär. I kryddväg är det pepprigheten som dominerar. En bra och rak-fram-syra ger vinet en stor friskhet. Tanninerna biter och tar för sig rejält utan att det för den skull blir allt för ansträngande.

Helhetsintrycket blir gott. Slankt och stramt med fin frukt och rejäla omgångar kryddor. Spännande. Vi blir lite småsugna på att utforska den här druvan lite mer.
Betyg 4
Vinet ingår inte i SB:s sortiment.

Till osten fick det bli en amarone från Monte Santoccio. Vi besökte dom förra året och du kan läsa om vårt besök här.

2010 Amarone Monte Santoccio
Druvmixen är 40% Corvina, 30% Corvinone, 25% Rondinella  och 5% Molinara.
Druvorna har fått torka i ca 90 dagar innan vinifieringen börjar. Vinet har därefter fått ligga till sig runt 36 månader på tonneaux (stora ekfat).
Jag drack den här amarone för ett år sedan. Samma fina ungdomliga frukt nu som då.
Doften domineras av den mörka frukten, men visst lite torkad frukt och örter gömmer sig där bakom. Mer elegans än kraft.

I munnen blir det än tydligare att vi har en ung amarone i våra glas. Friskheten, lite stramare och slankare än många andra amaroneviner. Naturligtvis finns de typiska söta, mörka körsbären där tillsammans med en försiktig torkad frukt. Den lätta tonen av örter, kakao och vanilj finns där i bakgrunden. En lång mörkfruktig eftersmak med kvalitetschokladens lilla bitterhet som signum.
Betyg 4+
Vår flaska är privatimporterad . Den kostade runt 300 kr inkl frakt och alkoholskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar