lördag 4 juni 2016

2013 Arbois Chardonnay, Domain du Pélican

Förra söndagen var vi och såg Sven Wollters avskedsföreställning på Göteborgs Stadsteater. Driving Miles. En enastående föreställning. Vi såg den tidigare i våras, men så uppenbarade sig chansen att se den en gång till. Nu tillsammans med brodern och svägerskan. Musiken och musikerna, Mankells text och Sven Wollters framförande. Ett stycke teaterhistoria fick vi uppleva.

Väl hemma så plockade vi fram lite ost. Det fick bli en Chardonnay från Jura som fick utgöra sällskapet till osten.
Vi drack det här vinet för dryga året sedan. Jag presenterade vinet och skrev lite om producenten. Du kan läsa det här. Vi var då inte direkt imponerade. Vinet kändes väl ungt. Har det hänt något på det gångna året?. Javisst har det gjort det. Faktiskt en hel del har trillat på plats. Ikväll till osten är det riktigt gott.
Visst har det fortfarande sin ungdomlighet kvar, men ikväll släpps det fram en hel del dofter och smaker, kanske är det främst i munnen det levererar lite mer utvecklade smaker

Doften är fortfarande försiktig, men mer tydlig idag med gröna äpplen  och citrus i främsta rummet. De vita blommorna är ännu försiktiga, men tar sig fram och så även mineraltonen som signalerar flinta.

I munnen är det en bra syra som ger en härlig friskhet. Gröna äpplen och citrus från doften återkommer. De känns mer utvecklade och mer inbjudande är vad de gjorde för ett år sedan. Gott om mineraler med stenar, grus och krossad flinta som fanbärare. Visst finns ekinslaget kvar, men inte lika påtagligt som jag minns det.

Det här var en betydligt angenämare och roligare upplevelse än förra året. Vi har en flaska kvar så vi sparar den till nästa sommar.
Betyg 4-
Vi betalade 289 kr på SB. Nu är det årgång 2014 som finns på "Bolaget". Inte så många, men en del flaskor verkar finnas runt våra tre största städer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar