lördag 25 juni 2016

La Grola vs Brolo Campofiorin Oro

Vi har de senaste dagarna provat två olika viner från de båda jättarna (i Valpolicella). Allegrini vs Masi. Båda vinerna har Corvina som huvuddruva (90 resp 80 procent) och båda vinerna innehåller osoleta (10%). Vad som framförallt skiljer vinifieringen åt är att Brolo Campofiorin genomgår en andra jäsning.

2012 La Grola.
Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i Valpolicella Classico-området. Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. 
Sedan ett par år tillbaks har Allegrini också skaffat sig vingårdar i Toscana.
Vinet är gjort på druvorna Corvina (90%) och Oseleta (10%), som vuxit på just ovan nämnda vingård, vilken också givit namn till vinet. Druvorna får jäsa var för sig på ståltankar.
Vinet har fått ligga ca 16 månader på ekfat, varav 20% varit nya ekbarriquer. Två månader innan buteljering blandas vinerna och får "gifta sig" med varandra. Slutligen får vinet runt tio månader på flaska innan det anses redo för marknaden.

Doften är hyfsat stor och den känns väldigt typisk för Corvina med sina tydliga körsbärstoner, men här finns också sv vinbär, kryddor och en del inslag från fathanteringen.

I munnen återkommer körsbären och de svarta vinbären, men nu förstärkta med björnbär och blå plommon. Här finns en hel del kryddor. Syran är bra och ger vinet en ordentlig friskhet. Trevliga tanniner smånafsar i gommen. Eftersmaken är medellång och det är först i den som vin noterar drag från fatlagringen.
Vinet känns friskt men också mjukt och är helt klart för att drickas nu. Även om det kan kännas lite inställsamt, så upplever vi det inte som mesigt.
Vinet ingår i Systembolagets fasta sortiment, så det finns i ett flertal butiker. Priset är 169 kr och vi anser det prisvärt.
Betyg 3+2011 Brolo Campofiorin Oro.
Ett vin från den stora vinfirman Masi. Vi besökte dom förra året. Du kan läsa om detta här.
Vinet är gjort på Corvina (80%), Rondinella (10%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från en enda vingård "Brolo di Campofiorin" som ligger i byn Valgatara di Marano (någon mil sydost om Fumane) i Classico-området.
Vinet har fått dubbeljäsa och på så sätt påminner det om Ripasso, men det klassificeras numer som ett IGT-vin.
Vinet har fått ligga i nästan två år på 600-liters ekfat och sedan fyra månader på flaska innan det börjar att säljas.

Även här är doften hyfsat stor och Corvina-lik med sina tydliga aromer av mörka körsbär, kakao och kryddor. Ett visst inslag av fatlagringen kan vi också notera.

I gommen känns det här vinet lite stramare med tydligare tanniner. Detta trots att vinet är ett år yngre. Här finns en hel del mörka körsbär, blåa plommon och skogsbär. Gott om örter/kryddor. En bra syra samt en eftersmak som är något längre än medel och där mörk choklad, lakrits och lite espressokaffe kommer fram.

Det här är ett vin gjort för sommarens grilltillställningar. Det är riktigt bra redan idag, men vi tror det kan utvecklas en del de kommande åren.

Betyg 4-

Det kostar 209 kr på Systembolaget och verkar finnas i många butiker runt om i landet.

Sammantaget kan vi konstatera att det här är två bra viner som finns i det ordinarie sortimentet. Båda är bra representanter för Valpolicellaviner. Vi är personligen mer attraherade av dessa viner än många vanliga ganska utslätade ripassoviner som "Bolagets" butiker översvämmas av.
Båda gör sig bra till sommaren grillrätter. La Grola till lite snällare saker och Brolo Campofiorin till de mer bastanta köttbitarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar