söndag 12 juni 2016

Dolcetto, grignolino, ruché och lagrein. Några lite ovanligare italienska druvor.

Förra lördagen hade det dragit ihop sig till broderns sista kväll. För den här gången. Här kan man verkligen tala om att tajma vädret. Medelhavstemperaturer i drygt en vecka och salta bad. Nordhalland visade verkligen upp sig från sin bästa sida.
Den här kvällen var det vår tur att fixa vin och mat. Vi gjorde det enkelt. Det blev en lasagne på lammfärs och sallad från landet. OK tomater och lite annat var från Coop Konsum i Frillesås.

Jag plockade fram fyra viner med inte helt vanliga druvor inblandade. Tre av vinerna från Piemonte och ett från Alto Adige


Producent till det här vinet är Ferruccio Carlotto. Han håller till i Alto Adige  i byn Ora, någon mil söder om Bolzano. Verksamheten driver han ihop med sin dotter som är utbildad oenolog. Dom förfogar över en ha med Lagrein och ungefär 1,5 ha med Pinot Noir. Allt ekologiskt odlat.
För två år sedan skrev jag om deras Lagreinvin "Di Ora in Ora". Du kan läsa om detta här. Kvällens vin "Nero di Montecorno" är ett vin gjort på de båda druvorna Lagrein och Pinot Nero. Visst kan vi känna spår från Pinot Nero, men det är Lagrein som dominerar såväl doft som smak. Detta trots att merparten av druvorna utgörs av Pinot Nero.

Färgen har en djup och mörk rubinröd ton.
Det doftar av mörka bär, en tydlig kryddblandning och järnhaltiga mineraler.
I gommen är det den fina bärkompotten vi först märker. En blandning av mörka bär uppiffade med lite rödare bär. Här finns ett tydligt inslag av kryddor. En trevlig slånbärssyrlighet gör att vinet känns friskt. Små nätta tanniner som endast smånafsar i gommen. Hyfsat slankt, lättdrucket och gott. Ska jag vara riktigt ärlig så finner jag deras rena Lagreinvin mer charmigt.
Betyg 4-
Vinet är köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Priset vill jag minnas låg på dryga 100 DKK.

San Fereolo 2008
Vinet bytte tidigare i år årgång till 2008. Vad jag tyckte om 07:an och lite info om producenten hittar du här.

En trevlig doft av körsbär och blåa plommon som tillsammans med en bra dos torkade örter och aningens violer möter oss tämligen omgående. Någonstans i bakgrunden lite läder och våt jord.
I munnen återkommer den fina frukten från doften. Nu är det körsbär, plommon, tranbär och nypon vi noterar. Även örterna finns med i smaken. En ordentlig syra ger både lätthet och friskhet åt vinet. Tanninerna finns där och biter lite försiktigt och bjuder det där motståndet vi uppskattar. I eftersmaken finns en bitterhet som vi förknippar med körsbärskärnor  och tillsammans med aningens violer, mineraler och varsamt hanterade fat blir det är riktigt bra. Fyra av åtta höll detta som kvällens vin.
Betyg 4
Priset på "Bolaget" är 179 kr.


Vår sista flaska av 2012 Grignolino d´Asti från Cascina  Tavijn.
Vårt möte med vinmakaren Nadia Verrua kan du läsa om här. Hennes Grignolino blev vi förälskade i redan första gången vi drack den (årgång 2011).. Det har nu gått tre år sedan dess.
Vad vi tyckte om 2014 kan du läsa här.

Färgen är spektakulär med sin ljusröda lingonfärgade ton.
I doften hittar vi röda bär, rosor, lite örter samt en mogna röda äpplen. Kanske inte så stor, mer diskret, men ändå tydlig.

Smaken är härligt frisk med en fin samling röda bär: syrliga körsbär, lingon, tranbär, lite hallon och röda vinbär. Lite örter/kryddor i små doser noterar vi också. Här finns en livlig törstsläckande syra och trevliga lättbitande tanniner.
Slankt och törstsläckande. Riktigt gott.
Det här blev kvällens favorit för min del.
 Betyg 4
Köpt av Cibi e Vini för 105 DKK. Ett otroligt bra pris.


Kvällens fjärde vin var även det inhandlat hos Cibi e Vini och samma producent som till vin tre.
2013 Ruché Cascina Tavijn
Vår sista flaska från den här årgången. Vi har ett par flaskor från 2014 i källaren, så vårt ruchébehov ska kunna tillfredställas tills dess de nya årgångarna landar i Köpenhamn.

Doften har en lätt syntetisk ton av hallon. Väldigt karaktäristisk. En tydlig blomdoft: jasmin och vildrosor. I bakgrunden finns en försiktig doft som för mina tankar till metallslöjden på mellanstadiet.

Smaken är mer gedigen och äkta på något vis. Massor av röda bär till en början (hallon,smultron, övermogna körsbär), men efter en stund kommer även en del mörkare toner så som mogna björnbär. En hel del mineraler som känns lite järnhaltiga. Lite rått kött.
Syran ger vinet en bra friskhet. Stadiga tanniner som bjuder ett trevligt motstånd. Hyfsat lång eftersmak med mera frukt, men också en lätt blommighet och fikon.

Ett spännande och udda vin var det några som tyckte. Två av åtta hade detta som sitt favoritvin, medans två inte alls gillade det.

Betyg 4
Pris 125 DKK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar