torsdag 23 juni 2016

2011 Amarone Pergole Vece från Le Salette. Nr 50.

Jag fick ett mail för ett par veckor sedan om en ny amarone på Systembolaget dvs i beställningssortimentet. Det visade sig vara en av de tre jag saknar för att nå Henrikr Ungerths 52 favoriter. Jag har skrivit om det här lite nördiga projektet här. Nu återstår det endast två för att listan ska bli komplett. De som saknas är
- Ca´La Bionda - Vigneti di Ravazzol
- TB Vigneto Alto Tommaso Bussola
Två besök i Verona och Valpolicella är inbokade, så mina förhoppningar att hitta dessa är hög.
Åter till kvällens vin.
Le Salette har en lång historia i Valpolicella. Den nuvarande ägaren/vinmakaren Franco Scamperle är fjärde generationen. Han övertog familjegården i början på 1980-talet. Du hittar den i centrala Fumane. Idag äger man runt 20 ha vinmarker spridda lite här och där i Valpolicella Classico bl a Conca d´Oro i Sant´Ambrogio, Monte Masua i San Floriano och runt Fumane Cà Carnocchio, I Progni och Cà Melchiori.
I deras portfölj ingår en Valpolicella Calssico, en Ripasso, tre amarone och där Pergole Vece är deras prestigeamarone, två recioto, en passito bianco, ett rosévin på 100% Molinara samt IGT-vinet Ca´Carnocchio

Pergole Vece är alltså deras prestigeamarone och görs endast de år druvorna håller högsta kvalitet. Den är gjord på 80% Corvina och Corvinone samt 20% Rondinella och Oseleta. Druvorna kommer från deras äldsta vinfält
Druvorna får torka i knappt sex månader. Vinet får ligga på barriquer i 36 månader och slutligen åtta månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Visst finns det en fruktsötma men sockret har fått jäsa ut helt och därmed är alkoholhalten hela 16,5 %. Direkt då vinet hälles upp på glas kan man notera detta, men efter någon timma är alkoholtonen som bortblåst. Socker halten i vinet uppgår till endast 1.96g/l.

Det är en stor och mäktig doft, som efter någon timma i glaset, når oss. Här finns massor av mogen mörk frukt såsom körsbär, blåa plommon och skogsbär. En lättsam kryddighet där svartpeppar sticker ut lite extra. Aningens espresso och kakao i bakgrunden. Ett riktigt doftvin!!

I munnen är det kraftfullt och mjukt på en och  samma gång. Här finns en intensiv smak av söta mörka körsbär, torkad frukt, blåa plommon och björnbär. Ett tydligt inslag av örter och kryddor kan också noteras. En bra syra ger vinet friskhet.
Tanniner finns det, visserligen sammetslena, som bjuder på det där trevliga lilla motståndet. Oseletan gör sig påmind.
Eftersmaken är lång, riktigt lång och ljuvlig. Massor av torkad frukt, mörk choklad, lite espressokaffe och krossade körsbärskärnor i avslutet.

Helt enkelt en fantastisk amarone med både elegans och balans i smakerna. Inte för mycket, inte för lite. Allt sitter på plats.
Det här är ett vin som gör sig bäst till lite hårdostar, till en fotbollsmatch eller vid en stund av kontemplation. Ett glas (15 cl) varar väldigt länge.

Betyg 5- 

Priset är 840 kr på Systembolaget. Det är klart det här är mycket pengar för en flaska vin, men en flaska räcker till ett glas för 7-8 personer. Det blir då dryga  hundralappen per glas. Jag utlovar en sjusärdeles vinupplevelse. Och vin ska avnjutas i sällskap med andra goda vänner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar