torsdag 2 juni 2016

2012 Pinot Grigio Ramato, RoncSoreli

Högtrycket drog in över västra Sverige. Vi fick temperatur som närmade sig 30 grader. Måndagar är pensionärsdagar för Vintankar. Det betyder att då stannar vi hemma och sköter om hus och hem. Den här måndagen innebar det kupning av potatis. Jo, dom blir klara till midsommar. Vi fortsatte med gallring av sommarmorötter och rödbetor. Även skyffeljärnet åkte fram så vi kunde bekämpa ogräset i löklandet.
Vi tog årets första riktiga cykelrunda på eftermiddagen. 24 km i ett fagert sommarlandskap. Man kan känna sig privilegierad för mindre.

Vi tycker själva vi varit duktiga och då får vi en belöning. I den soliga och varma kvällen drar vi korken ur ett vin som är gjort för ett sådant här tillfälle.
Producenten RoncSoreli har jag träffat i Köpenhamn vid två tillfällen. Det var ett flertal olika producenter från Friuli, som besökte den danska huvudstaden. En av de producenter vars viner föll mig i smaken var RoncSoreli
Jag upptäckte att deras viner fanns på SB. Det resulterade i två inlägg som du kan läsa här och här. Du hittar där också lite info om producenten.

2012 Pinot Grigio Ramato är inne i en riktigt bra drickfas just nu. Det är gjort på druvan Pinot Grigio (Pinot Gris i Frankrike) till 100%. Vinifiering har ägt rum på ståltankar. Vinet får tillbringa en kortare tid på dessa, så här finns ingen ek inblandad.

Färgen har en gulaktig ton med lite koppartoner.

Det doftar av gula äpplen, smultron, lite rosor  och det finns tydliga örter i bakgrunden.

I munnen är det friskt med en gedigen syra (medelhög).
Här finns ett trevligt inslag av kryddor bl a timjan, en hel del äpplen, lite röda bär och en lätt touch av rosenblad. I eftersmaken finns det gott om steniga mineraler.
Så törstsläckande, så klunkbart och så charmigt.

Här har du ett alternativ till många av de tämligen slätstrukna och ocharmiga roséviner som översvämmar Systembolagets butiker så här års.

Betyg 4-
Priset är 141 kr får anses som bra för ett vin med de här kvaliteterna.
Dessvärre kan det endast beställas till utvalda butiker i Västra Götaland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar