tisdag 7 juni 2016

Priorat vs Brunello

Förra helgen testade vi två nya bekantskaper. En italienare mot en spanjor. Båda från områden som vi verkligen uppskattar

2012 Salanques
Producenten Celler Mas Doix håller till i det allt mer populära Priorat några mil sydväst om Barcelona. Vingårdarna ligger på sluttningarna i den nordvästra delen runt byn Poboleda.
Verksamheten i den nuvarande formen startade 1998, men druvo har man odlat sedan mitten på 1800-talet. Idag förfogar man över 15 ha vingårdar som ligger på de branta sluttningarna 350-500 m över havet. Dom gör tre olika viner. Alla finns på Systembolaget. Deras enklaste vin Les Crestes kostar 241 kr. Jag skrev om 2008:an för nästan fem år sedan. Deras toppvin (Doix Costers de Vinyes Velles) ligger på 971 kr. Ett vin jag aldrig smakat.
Salanques kommer från en 3 ha stor vingård, med samma namn som vinet, planterad med i huvudsak Grenache och Carignan. På senare år har man även planterat en liten andel Syrah.
Vårt vin har druvmixen: Grenache (65%), Carignan (25%) och Syrah (10%). De två första druvsorterna kommer från vinstockar som har en ålder på mellan 70 och 90 år. Vinet har fått ligga till sig i 14 månader på franska ekfat.
Färgen är tät, mörkröd och med några violetta strimmor mot glaskanten.
Det doftar av mogna, mörka bär. Här finns ett litet kryddinslag, rökta charkuterier och aningens viol.
I munnen är det ett kraftfullt vin med massor av mörk frukt främst plommon, hallon och blåbär.
Det finns också en ljusare ton av röda bär. Här finns en hel del örter och kryddor. Syran som finns är bra och ger vinet en skön friskhet. Ordentligt med tanniner, men dessa är väluppfostrade och ger ett härligt tuggmotstånd. Eftersmaken är lång och bjuder på mörk choklad och lakrits. Och ännu mera mörk frukt.
Det här är riktigt gott. Fortfarande ungt och kan nog utvecklas en del, men så gott som det är just nu så lär våra flaskor snart ta slut.
Betyg 4+
På  Systembolaget kostar vinet 461 kr i beställningssortimentet. Vår flaska är privatimporterad genom goda vänners försorg. Vi betalade 28 euro plus svensk alkoholskatt.

2010 Il Marroneto, Brunello di Montalcino
Vin nr två den här kvällen kommer från Toscana. Från den lilla staden eller byn Montalcino ( 2 500 invånare) kommer de sagolikt goda Brunellovinerna. Gjorda på en särskild klon av Toscanas stora druva Sangiovese. 2010 har visat sig vara en fantastisk årgång. Visserligen rejält hypad, men de vi har smakat har verkligen levererat.
Strax norr om byn Montalcino ligger den här producentens vingårdar. I mitten på 1970-talet köpte Giuseppe Mori vingården och började omedelbart att plantera vinrankor tillsammans med sönerna Andrea och Alessandro. Efter några år återvände Giuseppe och Andrea till sin advokatfirma. Kvar blev Alessandro med sitt brinnande intresse för vin och vinodling. Det är också han som idag personifierar Il Marroneto. Han är involverad i allt från arbetet ute på vinfältet till arbetet i vinkällaren.
Dom tillverkar två olika Brunello samt en Rosso di Montalcino. Alla tre vinerna är gjorda på Sangiovese till 100%.
Druvorna till Il Marroneto kommer från vinrankor som vuxit på 400 m höjd över havet. Vinet får jäsa på ståltankar i dryga 10 dagar. Det får sedan tillbringa 39 månader på stora ekfat och ytterligare tio månader på flaska.
Låt mig redan med en gång konstatera att årgång 2010 återigen levererar. Det här är ett lysande vin.

I doften, som är stor, hittar vi mogna körsbär, lite rosor, någon nypa örter, kakao och aningens läder.
En inbjudande doft.

I munnen är det ett komplext vin med en härlig mörk frukt där körsbären dominerar i sällskap med blåa plommon och skogsbär. Det är inte den yppiga fruktbomben utan här är elegansen och balansen som är de främsta egenskaperna. Ett lätt inslag av örter, en subtil nyans av rosor, aningens nypon och så någon bit mörk choklad ger just den där komplexa framtoningen som vi faller för. Lägg därtill en bra syra och tanniner som biter lite försiktigt, så blir det här ett alldeles enastående vin. Eftersmaken ej att förglömma, som är långt över medel med en återkommande körsbärsfrukt och mogna björnbär. Lite sötlakrits dyker upp precis i sluttampen.

Betyg 4++

Vinet finns inte för närvarande på "Bolaget". Vår flaska är privatimporterad för 40  euro plus svensk alkoholskatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar