fredag 1 juli 2016

2013 Brachetto d´Acqui från Andera Rinaldi

Min favoritdryck till jordgubbar är utan tvekan Brachetto d´Acqui. I det ordinarie sortimentet finns på halvflaska Braidas variant. Jag skrev om den i slutet på det här blogginlägget lite tidigare i år. I Systembolagets beställningssortiment finns ytterligare några varianter. Dessa har jag inte smakat.
Min verkliga favorit är en Brachetto från Azienda Agricola Rinaldi. Jag upptäckte det häromåret och blev störtförälskad. Det här är ett vin som ska drickas ungt, så min sista återstående flaska dracks ur på midsommaraftonen.

2013 "Bricco Rioglio" Brachetto d´Acqui DOCG, Andrea Rinaldi
Bricco Rioglio är den kalkrika backen där Andrea odlar sin brachetto. Belägen alldeles intill cantinan i Ricaldone, mellan Alessandria och Acqui Terme, i Alto Monferrato i sydöstra Piemonte. 
I mer än 40 år har Rinaldi producerat vin från de egna vingårdarna (20 ha). Idag är det sonen Andrea som ansvarar för verksamheten.
Doften är lite försiktig och domineras av jordgubbar, smultron och hallon.Kalkhaltiga mineraler samt någon liten ros kan vi ana oss till i bakgrunden.

I munnen är det den friska, lite spritsiga känslan som tillsammans med den fina syran och den väl avvägda sötman gör vinet förföriskt gott. Att alkoholen är låga 6% sätter vi på pluskontot.
Smaken är packad med friska röda bär (se doftintrycken), kalkiga mineraler och lite fläder.
Härligt törstsläckande!

Betyg 4

Vinet är köpt hos Carlo Merolli i Danmark för två år sedan. Priset var då dryga 100 MUK. Han verkar inte ha inne just det här vinet nu, men väl en annan variant. Den ska så klart testas, men den som stöter på Rinaldis Brachetto rekommenderas att göra ett köp.

3 kommentarer:

 1. http://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/cin-cin-brachetto-dacqui-7215201
  Rinalids Brachetto d'Acqui årgång 2015 finns i Systembolagets beställningssortiment, nu med ny etikett.

  //Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mikael.
   Då får det bli en order trots att vårsäsongen går mot sitt slut.
   Har du något annat förslag på desserter som det passar till

   Radera
  2. Hej!
   Sorry för sent svar, missade helt din kommentar..
   Brchetto är (som du redan är inne på) klockrent till jordgubbar och bär. Nästan ännu bättre till choklad pga sin låga alkohol och mjuka struktur (bitterhet från druvskal och alkoholbeska är ingen höjdare till bitter kakao).
   Prova gärna till rökta charkuterier eller varför inte rökt lax? Det var nämligen så Brachetto dracks av italienarna för länge, länge sedan..
   Men varför krångla till det? Brachetto d'Acqui och en terrass eller brygga i söderläge brukar i sista änden vara den bästa kombinationen. Och kom ihåg att Brachetto dricker man i stora klunkar ur generösa glas.
   //Mikael

   Radera