tisdag 12 juli 2016

2015 Pouilly-sur-Loire

I början på maj damp det ner ett mail från importören Bristly Wine om en låda med tre olika viner från Jonathan Didier Pabiot. Förra året drack vi ett av hans viner. Vi gillade vad vi drack och det resulterade i det här blogginlägget. Du hittar där lite info om producenten och om årgång 2014 av hans Pouilly Fumé. Vi beställde så klart en låda. Vi drack årgång 2015 i början på juni. Våra förväntningar var höga och vi blev minsann inte besvikna. Du kan läsa om detta här.
Det har nu blivit dags att testa vinet Pouilly-sur-Loire. Det kommer från en pytteliten appellation på endast 60 ha. Här är det druvan Chasselas som gäller. Det är tillåtet att blanda i en skvätt Sauvignon Blanc, men så gör inte Pabiot. Detta är vår första bekantskap med den här druvan.

Vinet är alltså gjort på druvan Chasselas till 100%.
Ett ungt och lättsamt vin med en alkoholhalt på endast 10,5%. Det doftar trevligt av fläder, gräs och örter. Långt ifrån aromatisk, mer åt det försiktiga hållet.

I munnen får vi ett vin med en stor friskhet. Smakerna är försiktiga, ja nästan diskreta. Till slut hittar vi lite citrus, örter, krusbär, fläder och en del mineraler av det mer kalkiga hållet. Väldigt lättdrucket och inte alls så tokig.
Visst finns det likheter med Sauvignon Blanc, men ändå inte.
Jag föredrar deras Pouilly Fumé, som jag tycker har mer charm och bättre tryck i smakerna.

Betyg 3+

Vinet finns endast i Bristly låda nr 5, som består av sex flaskor totalt. Fördelade på 3 Pouilly Fumé, 2 Pouilly-sur-Loire samt en fl Pouilly Fumé Aubaine. Pris för hela lådan är 930 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar