måndag 18 juli 2016

Fyra Sicilianska druvor

Brodern och svägerskan har sen semester, så i söndags ankom dom Ölmanäs. Traditionsenligt är det Vintankar som står för välkomstmiddagen med tillhörande vinprovning.
Förrätten blev en slags dolmar med svamp och couscous inlindade i mangoldblad. Vi grillade lamm med potatissallad och lite grönt från landet. Avslutningen blev enklast möjliga. Jordgubbar och glass.

Kvällens vin blev från Sicilien. En provning av fyra olika druvor. Vintankar hade valt fyra endruviga viner: Nero D´Avola, Frappato, Nerello Capuccio samt Nerello Mascalese.

Visst blev det succé. Fyra helt fantastiska viner, där 2008 Nonna Concetta gick segrande ur den hårda striden som kvällens toppvin.

2008 Nonna Concetta
Jag drack det här vinet för första gången i februari. Jag föll pladask för det. Det vete katten om det inte är ännu bättre idag. Alla satte vi det som nr 1.
Nonna Concetta är gjord på Nerello Mascalese till 100%, som vuxit på en vingård nära Passopisciaro på dryga 700 m över havet. Det gjordes knappt 1 000 flaskor av det här vinet.

Det har inte hänt så mycket sedan februari (tack och lov), så vill du läsa hela recensionen så klickar du här.
Nu sammanfattar: Härliga röda bär, kryddor, örter, etna-mineraler och ljuvlig syra samt smånafsande tanniner. Här finns vissa likheter med Barolo.
Betyg 5-

2011 Sicilia Rosso
Vinet är till 100% gjort på Nerello Capuccio. Vi drack vinet i mars och gjorde då en presentation som du kan läsa här.
Intrycken från det tillfället kvarstår.
Vi sammanfattar det som lättdrucket och gott. Lite enklare än Nonna Concetta. Mörk frukt, örter/kryddor, etnamineraler, fin syra och charmiga tanniner.
Betyg 4+

Ingen provning av sicilianska viner utan Occhipintis Frappato.
Detta var vår sista flaska av årgång 2010. I vår källare finns 2011,2012,2013,2014 så inget att sörja.
Vinet har fortfarande samma fina friskhet. Tanninerna har däremot rundats av rejält t o m så mycket att flera av dom andra tyckte vinet kändes lite slankare och tunnare än de två föregående vinerna.
Hos Vintankar har det sin särskilda plats i hjärtat. Idag är det friskheten, klunkbarheten och den törstsläckande känslan som tar över. Massor av röda bär, kryddor, finstämd blommighet och lite mineraler. Gott!
Betyg 4+


2013 Siccagno
Det blir första gången vi dricker det här vinet. Vinet är gjort på druvan Nero D´Avola som kommer från vinstockar som är runt 35 år gamla. Vinet har fått spontjäsa. 30 dagars maceration. Det har fått ligga till sig i 22 månader på 25 hl stora fat av slavonsk ek. Ofiltrerat.
Jag sticker ut hakan direkt och påstår att det här är det bästa vin på druvan Neron D´Avola som jag druckit.

I doften: mörk frukt, höstlöv, örter och aningens rökiga mineraler. Trevligt!

I munnen har det inte samma kraft som de två första vinerna. En fin bärkompott på körsbär, vinbär, hallon och blåa plommon. Lite örter, mineraler av rökigt slag och någon lite touch av lakrits i avslutet.  Finstämd syra och tanniner av det mer snälla hållet. Eftersmaken är medellång.
Betyg 4+

De två första vinerna är köpta av Carlo Merolli. Vi betalade 140 kr för Nonna Concetta och 185 kr för Sicilia Rosso. Occhipintis viner är köpta av Cibi e Vini. Frappato kostade 240 DKK medans Siccagno gick lös på 225 DKK.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar