måndag 4 juli 2016

Barrique och The Boss

I förra veckan var det storfrämmat i Göteborg. The Boss, Bruce Springsteen var i stan. Han gjorde två konserter på Nya Ullevi och återkommer 23 juli för en tredje spelning. Allt har varit slutsålt sedan länge.
Vintankar tillsammans med några vänner hade lyckats komma över biljetter till spelningen den 27 juni.

Det hela tog sin början på vår favoritkrog i Göteborg. Barrique.

Förrätten var en läcker Fröya lax. Huvudrätten blev en US-filet Steak och desserten en chokladmousse. Väldigt välkomponerat och snuskigt gott.
Vi startade med Procecco innan maten och den fick också utgöra sällskap till förrätten.

En trevlig bekantskap. I doften finns gula äpplen, gula stenfrukter, en lätt blommighet och aningens acacia honung.


I munnen är det friskt med en lättsam men ändå förträfflig syra. Citrus och äpplen tillsammans med persika och någon liten mineralton hittar vi bland smakerna.
Ibland kan det bli för mycket päronsplit i en del prosecco, men inte här. Den här dricker jag mer än gärna igen.
Betyg 3+
2011 Chateau du Trignon 
1986 köpte familjen Roux Chateau du Trignon. I fem generationer producerade dom vin, men sålde 2007 gården till Famille Quiot, vars vintraditioner daterar sog tillbaks till 1748. Deras mest kända gård är kanske Domaine du Vieux Lazaret.
Geografiskt befinner vi oss i Gigondas. En appellation som ligger ett par mil nordost om Avignon och där det endast görs rödvin samt lite rosé.
Vinet är gjort på druvorna Cinsault, Grenache, Mourvèdre och Syrah. Proportionerna har jag inte lyckats hitta. Hälften av vinet har fått mogna på ekfat (225 l barriquer), men hur länge har jag inte heller kunnat hitta några uppgifter på.
En trevlig, inte alltför kraftfull, doft med mörk frukt, örter, espressokaffe och pinjeträd kan vi känna. En ganska så typisk "södra-Rhone-doft".

I munnen är det solmogna, mörka körsbär och skogsbär som tillsammans med några stora nypor örter dominerar smakintrycken.
Även om vinet känns runt och mjukt finns här ändå en syra och tanniner som gör vinet särdeles lämpat för en rejäl köttbit.
Eftersmaken är något längre än medel och här kompletteras frukten med lakrits. Visst känns det att vinet tillbringat en tid på ekfat, men detta är inget som stör oss.
Betyg 4
Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar där 176 kr.


Klockan 20 kom The Boss in på scenen och sedan bjöds vi på en oförglömlig resa i mer än tre och en halv timma. Vilket tempo, vilken energi och vilken magisk kväll det blev.

Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar